ŠTA RADE SRPSKI KLUBOVI U ABA LIGI, KADA MOŽEMO DA IMAMO MOĆNU NAŠU LIGU! Mega, FMP, Borac... Oni su jači od Splita, Zadra, Cibone
Foto: ABA liga

regionalno takmičenje

ŠTA RADE SRPSKI KLUBOVI U ABA LIGI, KADA MOŽEMO DA IMAMO MOĆNU NAŠU LIGU! Mega, FMP, Borac... Oni su jači od Splita, Zadra, Cibone

Košarka -

Srpski košarkaški klubovi poslednjih godina dominiraju u regionalnoj ligi, što se očigledno ne sviđa komšijama, pre svega u Hrvatskoj

Naime, tamo čak pokreću pitanje da li se, kako kažu, iz svega treba maknuti, pa čak i da su hrvatski klubovi u celom projektu ABA lige korisne budale! Međutim, istina je sasvim drugačija i upravo Jadranska liga najviše odgovara klubovima koji ne dolaze iz Srbije.

Ako bi neko trebalo da postavlja pitanje dalje opravdanosti takmičenja u ABA ligi, to su pre svega srpski košarkaški klubovi. Ove sezone je bilo evidentno da su Mega, FMP i Borac iz Čačka, maltene bili teži rivali večitima od Splita, Zadra, pa čak i Cibone.

Crvena zvezda, Partizan, večiti derbi, ABA liga
foto: @Starsport

Srbija je uostalom poznata i kao zemlja košarke, a sve više centara širom zemlje imaju klubove kadre da igraju u elitnom takmičenju. Svakako da bi za budućnost srpske košarke bilo mnogo bolje da naša dva najveća kluba, Crvenu zvezdu i Partizan, gledamo u Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Leskovcu, pa i na Zlatiboru.

Posle raspada Jugoslavije, u turbulentnim godinama na ovdašnjim prostorima, verovatno je bio interes da se najbolji srpski klubovi uključe u regionalno takmičenje, jer su konkurenti pre svega iz Hrvatske, najpre Cibona i Zadar, bili i dalje veoma jaki. Međutim, sada je situacija potpuno izmenjena i hrvatskim klubovima mnogo više odgovara da budu domaćini Zvezdi i Partizanu, jer u svojoj domovini nemaju adekvatne protivnike, odnosno gotovo da nemaju više ni s kim da igraju.

Partizan, Cibona, Pionir
foto: KK Partizan

Posle svega što se dešavalo ove sezone u ABA ligi, sa kulminacijom u dramatičnoj završnici i skandaloznom majstoricom u Pioniru, ostaje da se vidi da le čemo se naposletku dozvati pameti. Sada su glasovi za obnavljanje jake domaće košarkaške lige u Srbiji sve učestaliji i sve glasniji, pa ostaje da se vidi da li su regionalnom takmičenju zapravo odbrojani dani.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track