NAPADALI SU ME KRITIKOVALI, VREĐALI... ALI TO SMO MI! Pešić o kritikama i Evrobasketu: Da brinemo tuđu brigu, tu smo prvaci sveta!
Foto: Mondo/Stefan Stojanović

OTVORIO DUŠU

NAPADALI SU ME KRITIKOVALI, VREĐALI... ALI TO SMO MI! Pešić o kritikama i Evrobasketu: Da brinemo tuđu brigu, tu smo prvaci sveta!

Košarka -

Selektor Srbije Svetislav Pešić na udaru je brojnih kritika jer je odstranio Miloša Teodosića iz nacionalnog tima, ali se zbog te bure dosad nije oglašavao.

Trener koji je sa nacionalnim timom osvojio zlato na SP u Indijanopolisu 2002. godine prisetio se perioda kada je zbog stila igre dobijao kritike, pa napravio istorijski uspeh.

"Najviše smo se pripremali za Amerikance i morali smo da menjamo način igre, da više imamo loptu u rukama. Moralo je da se igra više sa pozicionim napadom, takozvani 'control basketball', jer oni postaju nervozni kad nemaju loptu. Problem je bio što to našim igračima nije odgovaralo, ta velika disciplina i traženje koncepta do kraja. I naravno da je usput bilo nesporazuma, govorili su: ne možemo mi to da igramo. I to uigravanje je trajalo i neke utakmice su se izgubile. A kod nas čim se izgubi utakmica, to je katastrofa", rekao je Svetislav Pešić u intervjuu za "Nedeljnik".

Indijanopolis 2002, Jugoslavija, Dejan Bodiroga
foto: Profimedia

I tada je selektor Peić bio na udaru kritika, ali ga one nisu doticale.

"Sada iz ove perspektive nisam se previše uzbuđivao. Napadali su me kritikovali, vređali... Ali to smo mi. Bez respekta, Bez argumenata. Naravno ne svi, ali nekolicina koji su imali mikrofon u ruci. Nisam se previše uzbuđivao jer ne živim ovde. Nemam vremena, niti sam tada imao, da ga toršim na nekog samo da bi to bilo u finkciji ogovaranja. U tome da brinemo tuđu brigu, tu smo definitivno prvaci sveta", jasan je bio Pešić.

Selektor je govorio i o predstojećem Evrobasketu na kome ne vidi Srbiju u grupi prvih favorita za medalje.

"Za početak mi tamo nismo favoriti ili ne pripadamo prvoj grupi favorita. Znam da bi zlatna medalja, ako bi se uopšte osvojila bila doživljena kao normalna stvar, a da se ne osvoji slede kritikovanje, pljuvanje i vređanje. Znam da je tako. I previše me ne dotiče. Trudio sam se u prethodnom periodu da probam da objasnim ljudima koji vode košarku ovde kakvo je naše stanje. Očigledno da oni to veoma pažljivo slušaju, ali da me ne čuju. Oni imaju svoj pravac, ne misle da se menjaju, a ja lično smatram da ako ovako ostane, ne samo da nećemo da osvajamo medalje, nego na nekim prvenstvima nećemo ni učestvovati. Oni to ne veruju, zato oni brinu svoju brigu i reprezentacija noije više prioritet. Reprezentacija nema značaj koji je nekad imala. Sve je danas značajnije od reprezentacije i naravno da to utiče na igrače i atmosferu oko ekipe", objasnio je selektor Srbije.

Svetislav Pešić
foto: @starsport

(Kurir sport/Nedeljnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track