VRUĆE LETO NA TRANSFER PIJACI! "Bomba" do "bombe" u ABA ligi - da li su bolji igrači DOŠLI ili OTIŠLI i ko je NAJVIŠE PROFITIRAO?
Foto: Shutterstock, Starsport

biće više nego zanimljivo

VRUĆE LETO NA TRANSFER PIJACI! "Bomba" do "bombe" u ABA ligi - da li su bolji igrači DOŠLI ili OTIŠLI i ko je NAJVIŠE PROFITIRAO?

Košarka -

Sve je spremno za start nove sezone ABA lige koja počinje u petak 29. septembra utakmicom između Splita i Studentskog centra (18.00).

Košarkaši Partizana vratili su trofej u svoje vitrine prošle sezone i pokušaće da ostanu na vrhu, ali će imati veoma težak zadatak jer se Crvena zvezda pakleno pojačala i želi do titule.

Pored beogradskih večitih rivala zanimljivo transfer leto imali su i Budućnost, Cedevita Olimpija, ali i ostali klubovi širom regiona. "Eksplodirale" su "bomba" do "bombe", a pored dolazaka bilo je i burnih odlazaka iz ABA lige. Ko je obeležio prelazni rok i ko je najviše profitirao tokom letnje transfer pijace?

Večiti ispred svih

Partizan i Crvena zvezda odradili su fenomenalan prelazni rok. Crno-beli su zadržali Kevina Pantera, Zeka Ledeja, Aleksu Avramovića, Džejmsa Nanelija i Balšu Koprivicu sa kojima su produžili ugovore, a četu Željka Obradovića pojačali su i tandem iz NBA lige - Pi Džej Doužer (Sakramento) i Frenk Kaminski (Hjuston), odnosno Ognjen Jaramaz (Bajern) i Mateuš Ponitka (Panatinaikos).

KK Partizan, Ognjen Jaramaz, Mateuš Ponitka, Pi Džej Doužer, Frenk Kaminski, Partizan
foto: Starsport

Sa druge strane, Crvena zvezda dovela je jedan kompletan tim, pa su tako na Mali Kalemegdan stigli Dejan Davidovac (CSKA), Marko Simonović (Čikago), Miloš Teodosić (Virtus), Adam Hanga (Real), Majk Tobi (Barselona), Džoel Bolomboj (Olimpijakos), Rokas Gedraitis (Baskonija), Šabaz Nejpir (Olimpija Milano), Jago Dos Santos (Ulm) i Nemanja Bjelica (Fenerbahče). Pored njih, ugovor je produžen sa Brankom Lazićem, Lukom Mitrovićem, Ognjenom Kuzmićem i Stefanom Lazarevićem, tako da će Duško Ivanović imati respektabilan tim u borbi za povratak na tron.

1 / 9 Foto: Starsport

Odličan prelazni rok odradila je i Cedevita Olimpija kojoj, ipak, ni dolazak trenera Simonea Pjaniđanija, kao i igrača poput Jake Blažiča, Džastina Kobsa, Nikole Radičevića i Jake Klobučara nije pomogao da na ABA Superkupu pred start sezone ostave dobar utisak.

Budućnost mnogo očekuje od Mekinlija Rajta koji je stigao iz Dalasa i Brendona Pola, pojačanja iz Ulma, Mega se i ove sezone oslanja na mlađe snage te se nada da će zablistati igrač Crvene zvezde Nikola Topić, a osvajač ABA Superkupa, Studentski centar, uzda se u Kenana Kamenjaša koji je stigao iz Budućnosti i Bornu Kapustu nekadašnjeg košarkaša Cibone.

Ko je sve otišao?

Pored dolazaka, bilo je i burnih odlazaka, te naredne sezone u ABA ligi nećemo gledati neke veoma kvalitetne igrače. Čini se da su Partizan i Crvena zvezda doveli najbolje košarkaše, ali su isto tako i najviše pogođeni odlascima.

Crno-bele su napustili Matijas Lesor, Dante Egzum, Jam Madar i Joanis Papapetru, dok je tandem Argentinaca, Luka Vildoza - Fakundo Kampaco, otišao sa Malog Kalemegdana. Pored njih dvojice iz Zvezde su otišli i Filip Petrušev, Hasan Martin, Džon Holand, Ben Bentil, Nikola Ivanović i Ognjen Dobrić, ugovor je raskinut i sa Miroslavom Raduljicom, a Stefan Marković završio je karijeru.

Kada se sve sabere i oduzme, navijače definitivno zanima odgovor na pitanje - da li ćemo u predstojećoj sezoni gledati kvalitetniju ili slabiju ABA ligu nego u sezoni za nama? Šta vi mislite - jesu li bolji igrači došli u regionalno takmičenje ili su oni kvalitetniji otišli iz ABA lige?

1 / 4 Foto: Printscreen / ABA liga

Za kraj, evo i svih parova prvog kola ABA lige:

Petak, 29. septembar:

18.00 Split - Studentski Centar

Subota, 30. septembar:

18.00 Cedevita Olimpija - Mega

18.30 Budućnost - Zadar

20.00 Igokea - Crvena zvezda

Nedelja, 01. oktobar:

18.00 Borac - Cibona

20.00 FMP - Krka

Ponedeljak, 02. oktobar:

19.00 Partizan - Mornar

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track