UPOZNAJTE NAJMLAĐEG SUDIJU NA LISTI ABA LIGE: Milan Danilović ima samo jednu želju, da sudi derbi Zvezde i Partizana!
Foto: Privatna arhiva

ozbiljan momak

UPOZNAJTE NAJMLAĐEG SUDIJU NA LISTI ABA LIGE: Milan Danilović ima samo jednu želju, da sudi derbi Zvezde i Partizana!

Košarka -

Najmlađi sudija regionalne ABA košarkaške lige je Milan Danilović, momak rođen 2002. godine u Banjaluci, u Republici Srpskoj.

Milan Danilović
foto: Privatna arhiva

Ove sezone imao je Milan Danilović čast da sudi mečeve Igokeinog turnira "Naših prvih 50 godina", na kojem su pored domaćina, igrali Partizan, CSKA Moskva, Hapoel Jerusalim, Turk Telekom i Galatasaraj.

Milan Danilović je u intervjuu za portal “Basketball Sphere” govorio o tome kako je sve počelo i zbog čega se odlučio da odabere put košarkaškog sudije. Posao koji sa sobom nosi ogromnu odgovornost.

- Sve je krenulo od perioda ranog detinjstva dok sam još trenirao košarku. U lokalnom klubu smo pohađali školu košarke kod trenera Predraga Vranješa i desila se situacija da sam se povredio. Trener je na jednom takvom treningu morao da izađe, pa je mene zadužio da sudim dok nije tu. Onda je postalo uobičajeno da ja sudim, a već u godinama koje su dolazile i u periodu srednje škole sudio sam prijateljske utakmice. Potom i one zvanične, pa je ostatak priče bio prirodan sled događaja – rekao je Milan Danilović.

Milan Danilović
foto: Privatna arhiva

Nije lako izgraditi autoritet i ime kao košarkaški sudija.

- U suđenju sam imao više uzora. Meni su kolege uvek govorile da svakog saslušam, pa prihvatim ono što je meni značajno. Skenirao sam evroligaške sudije, gledao njihove pokrete, postavljanje na terenu, te sam upijao materiju. Ništa od toga svakako ne bi bilo moguće ako ne bih spomenuo naše sudije, Dragana Porobića i Bojana Jovanića. Oni su mi bili mentori u značajnom periodu mog sazrevanja, te sam se uz njih izgradio.

Posle suđenja u ligama Republike Srpske i BiH, sada će biti na listi ABA lige.

- Velika je čast i zadovoljstvo pre svega doći do takmičenja kao što je ABA liga. Bez lažne skromnosti, mogu reći da je to veliki uspeh. Naravno da se neću zadovoljiti i zaustaviti se na toj stepenici. Čovek u svakom zanimanju uči sve vreme, jer kada toga više nema, onda više i ne postoji mogućnost da se napreduje. Uzbuđen sam i srećan, zaista jedva čekam početak sezone, te svoju prvu utakmicu.

Nemanja Nedović, Kevin Panter, Zek Ledej
foto: Starsport

Milan Danilović ima jasan cilj kada je u pitanju njegova sudijska karijera.

- To bi svakako bio beogradski derbi. Nevažno ko bi bio domaćin, Crvena zvezda ili Partizan. Mislim da je to san svakoga ko je odrastao na ovom podneblju. Nebitno da li bio igrač, trener, sudija, pomoćni sudija, svakome je ta utakmica vrhunac nečega što se na našim prostorima može dostići. Za nešto dalje, Evroliga i fajnal-for su ciljevi u daljini, što svakako predstavlja dodatni motiv u svakom pogledu – zaključio je Milan Danilović.

Kurir sport/Basketball Sphere

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track