JEDNI BLISTAJU, DRUGI ISPOD PROSEKA! Kako su se SRBI iz Zvezde i Partizana snašli u Evroligi i ko je ostavio NAJBOLJI utisak?
Foto: Starsport

večiti na skeneru

JEDNI BLISTAJU, DRUGI ISPOD PROSEKA! Kako su se SRBI iz Zvezde i Partizana snašli u Evroligi i ko je ostavio NAJBOLJI utisak?

Košarka -

Devet rundi takmičenja u Evroligi je odigrano i kada se sve sabere i oduzme - više se očekivalo od beogradskih večitih rivala.

Partizan se trenutno nalazi na 11. mestu sa skorom 4-5, dok je Crvena zvezda 14. uz tri pobede i šest poraza. Deluje da je moralo bolje, kako od stranaca, tako i od domaćih košarkaša koji ove sezone igraju bitnu ulogu u timovima Željka Obradovića i Janisa Sferopulosa. Pojedini srpski igrači imaju neke odlične role u dosadašnjem toku Evrolige, dok su drugi pak totalno podbacili. Krenimo redom...

Lideri timova

Crno i crveno-bele na terenu ove sezone predvode igrači poput Alena Smailagića, Alekse Avramovića, Luke Mitrovića, Nemanje Nedovića i Miloša Teodosića.

Alen Smailagić je najbolji srpski košarkaš Partizana ove sezone i prosečno beleži 10,1 poen, 2,1 skok i 0,5 asistencija za indeks korisnosti 11,9. Iz meča u meč je konstantan i oseti se kada ga nema na terenu, a najbolju partiju pružio je protiv Olimpijakosa kom je ubacio 16 poena.

Alen Smailagić
foto: Starsport

Aleksa Avramović je zablistao u pobedi protiv Albe gde je upisao 20 poena, a sjajne role imao je i na susretima sa Makabijem (24 poena), Crvenom zvezdom (14 poena) i Barselonom (11 poena). Trenutno prosečno beleži deset poena, 2,2 skoka i 1,9 asistencija po meču što mu donosi indeks korisnosti 8,9.

Aleksa Avramović
foto: Starsport

Luka Mitrović ove sezone briljira i najkorisniji je srpski košarkaš Crvene zvezde. Do prosečnog indeksa od 14,7 došao je tako što je beležio 11,3 poena, 5,3 skoka i 1,2 asistencije po meču. Odlično se snalazi i koristi svaki minut koji dobije, a posebno inspirisan bio je protiv Barselone kojoj je ubacio 22 poena.

Luka Mitrović, Crvena zvezda
foto: @starsport

Drugi najkorisniji domaći igrač Zvezde je Nemanja Nedović. On prosečno beleži 12,4 poena, 3,9 asistencije i 2,4 skoka i ima indeks korisnosti 14,1 te se igra tima sa Malog Kalemegdana teško može zamisliti bez njega. Briljirao je protiv Olimpijakosa kom je ubacio 26 poena, a dvocifren nije bio samo u utakmicama sa Žalgirisom kada je stao na osam i Virtusom kada je ubacio tri poena.

Nemanja Nedović
foto: Starsport©

Miloš Teodosić je treći najkorisniji Srbin u Zvezdi i u proseku beleži 10,8 poena, 5,2 asistencije i 2,1 skok uz indeks korisnosti 10,9. Najbolje mečeve odigrao je protiv Fenerbahčea kom je ubacio 18, Bajerna kom je dao 16, odnosno Žalgirisa i Olimpijakosa kojima je ubacio po 15 poena.

Miloš Teodosić
foto: Starsport

Prosek

Igrači koji "odrade posao", ali mogu i daleko bolje svakako su Danilo Anđušić, Ognjen Jaramaz i Dejan Davidovac.

Dejan Davidovac, KK Crvena zvezda, Crvena zvezda
foto: Starsport

Od svih se očekivalo daleko više na početku sezone, ali su njihove igre razočarale kada se sve sabere i oduzme. Ipak, imali su i neke zapažene role, Anđušić je Albi dao 16 poena, Jaramaz ih je ubacio 12 protiv Zvezde, dok je Davidovac takođe 12 dao Barseloni i zbog toga njih trojicu možemo svrstati u prosek.

Danilo Anđušić, Ognjen Jaramaz, Partizan, KK Partizan
foto: Starsport

Ostali ispod nivoa

Neke su osakatile povrede, od nekih se puno nije ni očekivalo, dok su pojedinci razočarali, ali kada se sve sabere i oduzme - Branko Lazić, Stefan Lazarević, Dalibor Ilić i Ognjen Kuzmić sa jedne, odnosno Uroš Trifunović, Balša Koprivica i Tristan Vukčević sa druge strane nisu ostavili dubok trag ove sezone.

Da li će se nešto promeniti u nastavku ostaje da se vidi...

Šta vi mislite, ko je od srpskih košarkaša iz redova Partizana i Crvene zvezde ostavio najbolji učinak ove sezone?

Kurir sport

BONUS VIDEO:

00:20

Partizan- Zvezda u Areni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track