UBICA MU JE HLADNOKRVNO PUCAO U GLAVU! Tri dana kasnije ljubimac Grobara je PREMINUO, a zločin ni posle 23 godine NIJE REŠEN!
Foto: KK Partizan

na današnji dan

UBICA MU JE HLADNOKRVNO PUCAO U GLAVU! Tri dana kasnije ljubimac Grobara je PREMINUO, a zločin ni posle 23 godine NIJE REŠEN!

Košarka -

Na današnji dan 2000. godine preminuo je čuveni košarkaš Partizana Haris Brkić.

Nekadašnji kapiten Partizana i košarkaš Budućnosti, čačanskog Borca i Bosne, preminuo je tri dana nakon što je nepoznati napadač pucao na njega na parkingu ispred dvorane "Aleksandar Nikolić".

Haris Brkić je rođen 24. jula 1974. godine u Sarajevu. Košarkom je počeo da se bavi sa 10 godina, kada je počeo sa treninzima u KK Bosna. Sa svega sedamnaest godina, Brkić 1992. godine prelazi u Partizan odakle je pozajmljen Borcu iz Čačka.

Haris Brkić
foto: KK Partizan/Arhiva

U redovima čačanskog tima, Brkić je odigrao svoje prve minute u seniorskoj konkurenciji, nakon čega je ubrzo usledio povratak u Partizan, gde je za šest sezona osvojio tri titule šampiona države i tri nacionalna kupa.

U sezoni 1997/98, Haris je bio kapiten tima koji se plasirao na "final four" u Barseloni. U sezoni 1999/00, Brkić je igrao za podgoričku Budućnost, tim u kojem je započeo i sezonu 2000/01.

Posle nekoliko nedelja, Haris se iz Podgorice vratio u svoj Partizan. Ipak, kobnog 12. decembra 2000. godine se desio napad vatrenim oružijem na Harisa i njegovo srce je prestalo da kuca tri dana kasnije.

Mural, Haris Brkić
foto: Printskrin/Facebook

Povodom godišnjice njegove smrti, oglasio se i sam košarkaški klub Partizan, koji je izdao emotivnu poruku.

Saopštenje kluba prenosimo u celosti.

- Prerano si otišao, uspomene čuvamo! Svanuo je još jedan petnaesti decembar, dan kada je otišao naš Haris Brkić! Pre tačno 23 godine, prestalo je da kuca srce čoveka koji je svojim igračkim i ljudskim kvalitetima ostavio dubok trag na svoje savremenike, i otišao u legendu o kojoj pričaju nove generacije i o kojoj će pričati oni koje dolaze. Nekadašnji kapiten crno-belih i bivši igrač Budućnosti iz Podgorice, sarajevske Bosne i Borca iz Čačka, na današnji dan je otišao u legendu.

- Tog dvanaestog decembra 2000. godine, Haris je ranije izašao sa treninga i prišao svom automobilu, tamo ga je sačekao nepoznati napadač koji je pucao u dvadesetšestogodišnjeg košarkaša i naneo mu rane od kojih je preminuo tri dana kasnije. Dvadeset i tri godine kasnije, legenda o igraču koji je imao najbolji dvokorak, kapitenu i prijatelju, živi i živeće večno.

Haris Brkić
foto: KK Partizan

- Harisovi prijatelji, Rajko Toroman, Dragan Todorić, Mlađan Šilobad, Zoran Stevanović, Milenko Topić, Vladimir Jovanović, Žarko Stijović, Nada Sretenović, Jadranko Nikolić Loki i drugi su danas izašli na Centralno groblje i održali pomen svog nikada zaboravljenom drugu. Sa svega 26 godina, Haris Brkić je odigrao ukupno 294 zvanične utakmice i postigao je 3.740 poena za Partizan. Od povratka u crno-beli dres, Haris je odigrao još samo tri zvanične utakmice pre nego što nas je zauvek napustio.

- Prve košarkaške korake, Brkić je napravio u sarajevskoj Bosni sa deset godina. U Partizan je došao 1992. godine. Nakon pozajmice čačanskom Borcu, od sezone 1993/1994 nastupao je za prvi tim crno-belih. Narednih sezona sa velikim uspehom igrao je za tim iz Humske, sa kojim je osvojio tri titule prvaka države i tri nacionalna Kupa. U sezoni 1997/98, sa Partizanom je nastupao na fajnal foru Evrolige u Barseloni. Sa mladom reprezentacijom SR Jugoslavije osvojio je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj 1996. godine, a bio je i povremeni član seniorskog državnog tima.

- U sezoni 1999/2000 igrao je u podgoričkoj Budućnosti, sa kojom je osvojio još jednu titulu prvaka Jugoslavije. Krajem 2000. godine, ponovo se vratio u Partizan. KK Partizan će jedan segment tokom utakmice protiv Budućnosti u subotu, posvetiti Harisu Brkiću.

Haris zauvek u srcima crno-belih

Ovog 15. decembra se navršava 23 godine od smrti sjajnog igrača, a posle njega ostaje tuga i mnogo nerešenih pitanja. Ubistvo Harisa ni dan danas nije razjašnjeno, te je obavijeno velom misterije.

Na "jugu" će se uvek pevati: "otiš'o si Harise ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa Juga".

Takođe, u znak sećanja na Harisa Brkića - Bosna, Borac, Budućnost i Partizan, klubovi za koje je nastupao, svakog leta organizuju memorijalni turnir za mlađe selekcije.

Kurir sport / Ž.S.

BONUS VIDEO:

00:05

Partizan, trening, Bruno Kaboklo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track