OVOM DŽINU IZ KOMŠILUKA PREDVIĐALI SU USPEŠNU NBA KARIJERU: Šta se to desilo sa Robertom? I gde je danas, čime se bavi?
Foto: Printskrin/Jutjub

gorostas

OVOM DŽINU IZ KOMŠILUKA PREDVIĐALI SU USPEŠNU NBA KARIJERU: Šta se to desilo sa Robertom? I gde je danas, čime se bavi?

Košarka -

Zaljubljenici u košarku sećaju se priče o Robertu Bobročkom, momku iz Rumunije koji je bio prava senzaciju pre desetak godina.

Robert Bobročki
foto: Printskrin/Jutjub

Robert Bobročki (23) visok je 231 centimetar i bio je svojevremeno atrakcija, gde god se pojavio. Svojom pojavom i neverovatnom visinom privlačio je pažnju, a na parketu je bio toliko dominantan da je zakucavao bez skoka i delio blokade kao od šale.

Kako to biva, odmah su počeli da ga prate košarkaški skauti. Predviđali su mu uspešnu karijeru, pisalo se čak i o NBA, da bi mogao da krene stopama svog slavnog zemljaka Georgija Murešana, bivšeg košarkaša Vašingtona i Nju Džersija, koji je takođe visok 231 centimetar.

Robert Bobročki potiče iz mađarske porodice, iz Arada u Rumuniji. Njegov otac Žigmund bio je košarkaš i visok je 216 centimetara, a majka Brunhilda (188 centimetara) je nekadašnja rukometašica. Zanimljivo je da Robert govori rumunski, mađarski, engleski, srpski i italijanski jezik. Nosi obuću broj 57.

Sa osam godina Robert je bio visok 188 centimetara, koliko i njegova majka. Sa 12 godina bio je viši od oca. Dok je još bio klinac otišao je u Italiju, u ekipu Stel Azur, gde je stasao Andrea Barnjani, Italijan koji je igrao u NBA ligi. Već sa 15 godina zaputio se u Ameriku. Upisao je srednju školu Džiniv, a potom Sent Džon u Ohaju. Igrao je za reprezentaciju Rumunije na Evropskom prvenstvu 2018. godine.

Robert Bobročki
foto: Printskrin/Jutjub

Potom je stigao na koledž Ročester, ali tu nikako nije uspevao da se izbori za mesto u košarkaškom sastavu. Zbog kovida vratio se u Rumuniju i živeo sa roditeljima. Čim je dobio dozvolu vratio se u SAD i nastavio košarkašku karijeru na koledžu.

Tada počinju zdravstveni problemi za Roberta Bobročkog uzrokovani naglim rastom. Bez obzira što je išao u teretanu i što je uz pomoć lekara pokušavao da nabaci kilažu, kako bi mogao da prati američku brzu košarku. Međutim, bilo je jasno da od njegove velike košarkaške karijere nema ništa. Nažalost, njegove kosti nisu mogle da prate rast, pa je izgledao gotovo izmučeno sa 231 centimetrom i svega stotinak kilograma. Kičma je počela da mu se krivi i morao je da bude pod stalnim nadzorom lekara.

Pored problema sa kičmom, počeo je da mu se savija i vrat. A, uz to su ga snašle i povrede sa kolenima, pa je bilo gotovo nemoguće da nastavi sa košarkom. Usledile su muke sa zglobovima i donjim delom leđa, imao je problema sa pokretljivošću. I pored svega, žarko je želeo da igra košarku, pa je trenirao uprkos jakim bolovima.

Robert Bobročki drugi je najviši košarkaš u istoriji američke koledž košarke, iza Britanca Pola Sterdžesa, koji je bio visok 234 centimetra i težak 145 kilograma.

Robert Bobročki
foto: Printskrin/Jutjub

Rumunski košarkaš zaradio je tokom karijere oko 1,5 miliona dolara. Takođe pojavljivao se u brojnim publikacijama, uključujući "ESPN", "The Nev York Times" i "Sports Illustrated".

Donedavno je imao posećen profil na instagramu, sa više od 50.000 pratilaca, uz svega devet fotografija. Kako se trenutno može videti, obrisao je sve fotke sa svog profila. Ostao je da živi u Americi i vodi podkast na platformi "Spotify".

Robert Bobročki istakao se u humanitarnom radu, a dostignuća u filantropiji donela su mu dobru reputaciju. Donirao je novac za podršku medicinskom lečenju dece kojoj je to potrebno.

Kurir sport/Sportsbrief/Priredio: A. Radonić

04:23

NIKOLA JOKIĆ OPET IZDOMINIRAO NA PARKETU! ALI, Nagetsima nije pomogao ni novi tripl-dabl Srbina!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track