OVO JOŠ NISTE VIDELI Vlade Divac kao đak Poljoprivredne škole u Kraljevu! FOTO
Foto: AP

najlepše je đačko doba

OVO JOŠ NISTE VIDELI Vlade Divac kao đak Poljoprivredne škole u Kraljevu! FOTO

Košarka -

Poljoprivredna srednja škola iz Kraljeva može da se pohvali da je imala košarkašku ekipu u kojoj je nastupao budući NBA as i jedan od najboljih centara sveta!

Fotografija, koju smo dobili zahvaljujući kraljevačkoj Fejsbuk grupi Sidža, nastala pre četrdesetak godina u hali kraj Ibra, svedoči o tome. Na njoj u crvenim dresovima golobradi, maloletni dečaci, a jedna faca veoma je poznata: s brojem 10 glavom i brčićima - Vlade Divac! Poznato je šta je kasnije legendarni centar uradio u svojoj karijeri.

Vlade Divac
foto: Facebook/Sidža, Privatna arhiva

Vlade je, kako je sam rekao, iz rodnog Prijepolja dolazio kod babe i dede na raspust u Kraljevo i tamo pikao basket u dvorištu. Pošto je već imao 195 centimetara i bio prilično vešt, spazio ga je trener Sloge Milovan Kime Bogojević.

- Nisam ni sanjao da basket prati Bogojević, ja sam se trudio da osvetlam obraz babi i dedi i privučem pažnju devojčica, a on je beležio svaki moj pokret i obavestio predsednika kluba da je našao vanserijskog talenta - pričao je Divac.

Tako je simpatični klinac počeo da trenira u Slogi, a paralelno nastavio da ide u srednju školu u Kraljevu. Postao je deo školskog tima, a nije bilo prepreke da zablista u Slogi.

- Ovo je fotografija ekipe naše škole sa utakmice protiv srednjoškolaca iz Novog Pazara. Bili smo drugi razred srednje, a Vlade je stigao u Slogu godinu dana ranije. Pošto sam i ja bio u Slogi, sećam se baš kad je došao na prvi trening. Tu školsku ekipu upravo su većinom činili učenici koji su trenirali u Slogi. Moram da kažem da je Vlade već tada pokazivao veliki talenat. Imao je, što bi se reklo, kliker za košarku, video je sve na terenu, znao je s loptom, umeo vanserijski da dodaje - priča za Kurir tadašnji Vladov saigrač iz školskog tima Milan Lekić, na fotografiji prvi zdesna u donjem redu.

Košarkaški klub Sloga
Košarkaški klub Slogafoto: Printskrin

Divčevi roditelji nisu baš bili presrećni što će Vlade praktično kao dečak otići kod babe i dede u Kraljevo, a ulogu glavnog pregovarača imao je upravo trener Bogojević, koji je ubeđivao majku Radu i oca Milenka da će im sin biti pod njegovom kontrolom.

- Sloga mi je našla stan, upisala me u srednju školu, finansijski obezbedila, a Kime je sve to javljao roditeljima - otkrio je Divac.

Kurir sport

BONUS VIDEO:

02:10

DIVAC I RAĐA ZAVRŠILI U SKADARLIJI: Tamburaši im pevali Olivera, Bajagu i Halida na uvce (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track