ISPLIVAO NAJMRAČNIJI SNIMAK SA DERBIJA! Ljudi, da li je moguće da nam DECA RADE OVO? Stepen MRŽNJE i PROPADANJA je PROBIO DNO!
Foto: Starsport

sramota

ISPLIVAO NAJMRAČNIJI SNIMAK SA DERBIJA! Ljudi, da li je moguće da nam DECA RADE OVO? Stepen MRŽNJE i PROPADANJA je PROBIO DNO!

Košarka -

Poslednji večiti derbi koji su košarkaši Crvene zvezde i Partizana odigrali u okviru ABA lige i koji je tim sa Malog Kalemegdana rešio u svoju korist rezultatom 88:86 nije se umnogome razlikovao od prethodnih okršaja beogradskih ljutih rivala.

Kažemo, nije se umnogome razlikovao jer je jedino što se menja iz derbija u derbi stepen ludila i mržnje koji vlada na tribinama, ali i samom terenu! I zato, umesto da se priča o lepim potezima, sjajnoj igri Zvezde tokom većeg dela meča, velikom povratku Partizana iz minusa u poslednjoj deonici, uzbudljivoj završnici ili hladnokrvnosti Jaga dos Santosa u trenutku odluke, Srbija, region, ali i Evropa i svet bruje o incidentima na terenu i tribinama, hapšenju navijača zbog ubacivanja predmeta u teren, sudijama, saopštenjima i svim onim stvarima koje nemaju veze sa košarkom...

1 / 8 Foto: Starsport

Večiti derbi počeo je sve više da liči na gladijatorski ring, a ne zna se čije je ponašanje gore - da li starijih koji treba da budu primer mlađima ili dece koja kreću stranputicom. Na društvenim mrežama pojavio se i najmračniji snimak sa poslednjeg derbija. Na snimku se vide dečaci koji imaju oko 13, 14 godina, a svoj bes prema protivničkim igračima i timu iskazali su tako što su rešili da pljunu u njihovom pravcu.

Ovaj snimak zgrozio je čitavu Srbiju, a gde smo kao društvo pogrešili i zbog čega do ovolike mržnje dolazi iz oba tabora, pitali smo Zoricu Mršević, profesorku Fakulteta za evropske pravno-političke studije.

- Oni time pokazuju kako su odrasli i zreli. To su videli od svoje braće, očeva. Deca imitiraju odrasle, da njihova okolina ne pravi te gestove neprijateljstva ne bi ni oni to radili - pokušala je ona da nam odgovori na pitanje, pa se nadovezala na svoje reči:

- Oni oponašaju roditelje i upravo zbog tih nekih nesređenih porodičnih odnosa, oni oponašaju uzore. Postoji taj tzv. mentor. Kriminogeni, malo stariji momak iz kraja koji im je uzor i koji ih uvodi u taj svet što nasilja, što polukriminala, što na kraju kriminala. Sve je to povezano, kada ne bi bilo mentora, ne bi bilo ni njih, a mentori postoje da bi regrutovali mlade u navijačke i huliganske redove.

Zanimljivo je bilo i uz sam teren gde su majka i supruga Nemanje Nedovića dospele u centar pažnje kada su burno reagovale na sukob košarkaša Zvezde sa Zekom Ledejom (situaciju možete pogledati na 11.55 od početka snimka ispod).

- I majka i otac imaju povišen nivo osetljivosti prema svojoj deci i to je nešto što je i normalno, kada je ono povređeno ili kada neko atakuje. U svakom slučaju razumem je, ali postoji i obezbeđenje koje je tu da spreči taj ulaz na teren. Ona je tu verovatno reagovala mahinalno. Čim vidite da vam neko dira dete, vi se iznervirate, ne može sigurno da mu aplaudira ako udari njenog sina. Interesantno je da su fudbalske utakmice rasadnik nasilja, kada ima nasilja ono ide sa fudbala ka košarci, to je neki put. Recimo nismo videli nasilje na atletici ili plivanju, gde isto ima takmičarske strasti i različitih interesa, prosto svako želi pobedu. Košarkaški auditorijum je postao kontaminiran nasiljem što nije bilo ranije, ali fudbalski tereni su uvek imali nasilje - dotakla se ove situacije Zorica Mršević.

Poslednji večiti derbi bio je samo nastavak ludila koje se dešava već godinama, a u kom se ističu navijači oba tima. Zbog ovakvih stvari i ponašanja, svetkovina srpske košarke iz sezone u sezonu gubi sjaj i pada u mulj, a dno se probija svakom novom utakmicom.

Najtragičnije od svega je što se kraj ovakvom ponašanju i sličnim problemima ne nazire!

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez pisane dozvole autora ili uredništva, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

00:21

Izlazak igrača, večiti derbi, Crvena zvezda, Partizan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track