OCA STIVA KERA UBILI DŽIHADISTI: Legendarni Amerikanac gestom oduševio Srbiju, a malo ko zna tešku priču iza njegovih devet titula
Foto: Petar Aleksić, Printscreen

PROŠAO TEŽAK PUT

OCA STIVA KERA UBILI DŽIHADISTI: Legendarni Amerikanac gestom oduševio Srbiju, a malo ko zna tešku priču iza njegovih devet titula

Košarka -

Stiv Ker ostavio je sve, seo u avion i došao iz Amerike u Srbiju kako bi ispratio Dejana Milojevića na večni počinak.

Iznenadio je mnoge, pošto je malo ko očekivao da će se baš on pojaviti u Beogradu, ali je to uradio zbog proslavljenog srpskog košarkaša i trenera koji mu je bio pomoćnik u Golden Stejtu. Voriorse je u njegovom odsustvu vodio Keni Etkinson.

Njegova priča nijе ni malo laka.

U karijeri je osvojio pet titula, četiri sa Čikago Bulsima i Majklom Džordanom i jednu u San Antoniju sa Gregom Popovićem kao igrač i četiri sa Voriosima kao trener. Ono što možda neki ne znaju jeste da je njegov otac ubijen 1984. godine kada je on imao samo 18 godina.

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

Malkolm Ker bio je profesor i jedan od najcenjenijih ljudi u tom poslu. Radio je te godine kao predsednik američkog univerziteta u Bejrutu, a u tom periodu je u Libanu bio građanski rat. Nažalost, jedna militantska grupa pod imenom "Islamski džihad" izvršila je atentat. Ušli su na univerzitet gde je radio i ubili ga tako što su ispalili dva metka u glavu u hodniku koji je vodio do njegove kancelarije.

Stiv Ker je rođen upravo u Bejrutu 27. septembra 1965. godine, ali se školovao u Americi i tamo je završio školu, koledž i izabran je na NBA draftu 1988. godine kao 50. pik. Njegov otac Malkolm je takođe rođen u Bejrutu, ali se školovao u Americi. Predavao je dugo na univerzitetu "UCLA" u Los Anđelesu, pa se vratio u Bejrut i postao predsednik američkog univerziteta (AUB) gde se nažalost zadržao manje od dve godine pošto je ubijen. Pre njega na tom mestu bio je David Dodž koji je kidnapovan 1982. godine i zbog toga su Malkolma mnogi savetovali da se ne vraća u Bejrut, ali nisu uspeli da ga ubede...

Priznao je i Stiv da mu je bilo mnogo teško da se izbori sa svim posle smrti oca.

- Igranje košarke mi je pomoglo da skrenem misli od svega. Pomoglo mi je mnogo. Dalo mi je oslonac, na neki način dalo mi je vreme da se opustim i da ne mislim o tome konstantno. Kada je moj otac ubijen imao sam samo 18 godina, bio sam još dete u procesu sazrevanja. Sve to uticalo je da na stvari gledam na neki drugi način, da ne gajim iluzije o nekim stvarima, nego da gledam širu sliku i drugačiju perspektivu - ispričao je Stiv u jednom od ranijih intervjua.

Kada je Amerika prolazila kroz težak period pre dve godine zbog masovnih ubistava Ker je na konferenciji za medije povisio ton.

- Bili smo na treningu i onda smo čuli da je 14 dece ubijeno na oko 500 kilometara odavde i njihov učitelj. U poslednjih 10 dana je jedan tamnoput čovek ubijen u supermarketu u Bafalu, nekoliko Azijata je ubijeno u Južnoj Kaliforniji i sada imamo decu ubijenu u školi. Kada ćemo da uradimo nešto pobogu!? Dosta mi je svega. Dojadilo mi je da sedim ovde i da upućujem poruke saučešća porodicama koje su zavijene u crno. Kada će konačno političari da donesu zakon o nošenju oružja, da glasaju? Znam da 50 senatora u Vašingtonu to neće uraditi, jer žele da zadrže svoje pozicije, ali je meni dojadilo, dosta mi je. dokle ćemo da budemo nemi na sve što se dešava - vikao je Ker tada.

Kurir sport/Mondo/A.K.

Bonus video:

02:57

Dejan Milojević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track