DONČIĆ POSTAJE KOŠARKAŠ SA NAJVEĆIM UGOVOROM U ISTORIJI NBA LIGE: Suma koju će zaraditi as Dalasa je neverovatna!
Foto: USA TODAY Sports / ddp USA / Profimedia

bogataš

DONČIĆ POSTAJE KOŠARKAŠ SA NAJVEĆIM UGOVOROM U ISTORIJI NBA LIGE: Suma koju će zaraditi as Dalasa je neverovatna!

Košarka -

Luka Dončić igra svoju najbolju sezonu u karijeri u dresu Dalasa, a ekipa je sa skorom 45:29 na deobi petog mesta u Zapadnoj konferenciji pred plej-of.

Luka Dončić
foto: Chris Young / PA Images / Profimedia

Luka Dončić ove sezone propustio je samo devet utakmica u NBA ligi, a u pobedi nad Hjustonom (125:107) upisao je svoj 65. meč. Košarkaš je u pobedi dao 47 koševa i imao 12 skokova i sedam asistencija.

Sasvim je izvesno da će Luka Dončić ove sezone biti izabran u prvu petorku NBA lige, mada bi mu i plasman u neku od tri bio dovoljan da ispuni uslov za "spermaks" ugovor na leto 2025. godine. Baš zbog toga Dončić je najverovatnije postati prvi košarkaš koji će u jednoj sezoni premašiti zaradu od 80 miliona dolara.

Da pojasnimo "supermaks" ugovor mogu da potpišu samo igrači sa minimalno sedam godina iskustva, koji su ispunili određene uslove poput izbora na Ol-star ili u Ol-NBA postave. Luka Dončić igra šestu sezonu u NBA ligi i "supermaks" ugovor potpisaće na leto 2025. godine.

"Supermaks" ugovor nema fiksni iznos, već vredi 35 odsto seleri-kepa za određenu godinu, a prema predviđanjima za 2025, to bi značilo da bi Dončić mogao da potpiše petogodišnju vernost Dalasu vrednu 346 miliona dolara, odnosno 69,2 po sezoni. Ali, s obzirom da se godišnje isplate pravilno povećavaju, u poslednjoj godini Dončić bi lako mogao da premaši 80 miliona!

Luka Dončić je trenutno u drugoj godini petogodišnjeg ugovora vrednog 215 miliona dolara. Ove sezone Dončić zarađuje 40 miliona, iduće 43, zatim 46, a u završnoj godini 49 miliona kako bi na leto 2026. aktivirao novi ugovor. Ako potpiše pomenuti "supermaks" ugovor na pet godina, biće vezan za Dalas do 2031, kad će mu biti 32 leta.

Vlasnik najvećeg ugovora u NBA ligi trenutno je Džejlen Braun iz Bostona, koji je prošle godine potpisao "supermaks" ugovor od 304 miliona za pet godina. S obzirom da seleri-kep raste svake godine, kao i maksimalna visina ugovora, pa će Dončić dobiti preko 40 miliona dolara više.

Kurir sport

01:27

Saša Dončić za Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track