PROKLETSTVO PETE UTAKMICE: Meksiko žarko želi da ode korak dalje i ispiše istoriju u Kataru
Foto: EPA/CAROLINE BREHMAN

KATAR 2022

PROKLETSTVO PETE UTAKMICE: Meksiko žarko želi da ode korak dalje i ispiše istoriju u Kataru

Mundijal 2022 -

Hoće li ovo biti godina u kojoj će Meksiko prevazići prokletstvo "pete utakmice" na Svetskom fudbalskom prvenstvu - glavno je pitanje je s kojim ta selekcija dočekuje turnir u Kataru. Meksiko je stigao do nokaut runde na svakom od poslednjih sedam svetskih prvenstava, ali nije stigao do četvrtfinala - pete utakmice.

"Moramo da odemo tamo sa jakom motivacijom da možemo da ispišemo istoriju u Kataru", rekao je vezista Meksika Ektor Erera, koji je igrao za Atletiko Madrid pre nego što je potpisao ugovor za MLS tim Hjuston.

Katar 2022, Katar
foto: Profimedia

Tešku Grupu C u kojoj su Poljska, Argentina i Saudijska Arabija, Meksiko dočekuje i sa brojnim povredama. Fudbaler Vulverhemptona Raul Himenes zadobio je povredu prepona, a igrač Sevilje Hesus Korona ima frakturu fibule koja će ga verovatno sprečiti da igra na Svetskom prvenstvu.

Obojica nisu bila u timu na dve nedavne prijateljske utakmice u Kaliforniji, zajedno sa Ererom, Rohelijom Funesom Morijem, Horheom Sančesom i Luisom Romom. Meksiko je pobedio Peru sa 1:0, ali je izgubio od Kolumbije sa 3:2.

Ta selekcija će odigrati još dve pripremne utakmice protiv Iraka i Švedske u Španiji, pre nego što krene za Katar.

Selektor Meksika Herardo Martino nije isključio Himesena i Koronu, ali je rekao da će to biti odluke u poslednjem trenutku.

Meksiko je kvalifikacije završio na drugom mestu, iza Kanade, a ispred SAD, ali je Martinov tim postigao samo četiri gola u poslednjih pet kvalifikacionih mečeva uprkos tome što je imao na raspolaganju i Himenesa i Koronu.

"Iz fudbalske perspektive moramo da budemo efikasniji. Odigrali smo dobre mečeve, ali se to po rezultatu ne vidi", rekao je golman Meksika Giljermo Očoa.

Meksiko je izgubio sa 0:2 od Brazila u osmini finala u Rusiji, što je bilo sedmi put zaredom da ta selekcija nije uspela da stigne do četvrfinala ili pete utakmice.

Meksiko se 17. puta kvalifikovao za Svetsko prvenstvo, uključujući i Katar, a samo dva puta je stigao do četvrtfinala - 1970. i 1986. godine. Meksiko je bio domaćin oba ta turnira.

(Kurir sport/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track