"LALE" U BORBI ZA LJUDSKA PRAVA: Reprezentacija Holandije organizuje sastanak sa radnicima migrantima tokom SP
Foto: EPA

KATar 2022

"LALE" U BORBI ZA LJUDSKA PRAVA: Reprezentacija Holandije organizuje sastanak sa radnicima migrantima tokom SP

Mundijal 2022 -

Fudbalska reprezentacija Holandije sastaće se tokom Svetskog prvenstva sa grupom radnika migranata u Kataru u cilju promocije ljudskih prava, objavilo je Kraljevsko holandsko fudbalsko udruženje (KNVB).

"Pre svega idemo u Katar da postanemo svetski prvaci, ali gledamo i dalje od fudbala. Važno je da upoznamo ljude i zato ih pozivamo na naš trening", izjavio je selektor Holandije Luj Van Gal.

Luj Van Gal
foto: Profimedia

Saopštenje holandskog saveza usledilo je nekoliko dana nakon što je Fifa pozvala timove da se fokusiraju na fudbal tokom SP, uprkos zabrinutosti zbog stavova prema LGBTQ+ navijačima i tretmanu radnika migranata.

Holandska federacija je saopštila je da je organizovala sastanak sa 20 radnika u dogovoru sa Fifa i sindikatom.

Radnici migranti koji su gradili stadione za Svetsko prvenstvo u Kataru često su radili u teškim uslovima i bili izloženi diskriminaciji, krađi plata i drugim zloupotrebama jer su njihovi poslodavci izbegavali odgovornost, saopštila je grupa za ljudska prava iz Londona u izveštaju na 75 stranica objavljenom u četvrtak.

Katar je poslednjih godina sproveo niz reformi rada koje su pohvalile grupe za ljudska prava, ali navode da su zloupotrebe i dalje rasprostranjene i da radnici nemaju mogućnost za obeštećenje.

Katarski zvaničnici optužuju kritičare da ignorišu reforme i primenjuju dvostruke standarde za prvu arapsku i muslimansku zemlju domaćina Mundijala.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track