NEVIĐEN SPEKTAKL U NAJAVI: Ceremonija otvaranja Mundijala pripremana je GODINAMA, a EVO ko su GLAVNE zvezde (VIDEO)
Foto: Profimedia

KATAR 2022

NEVIĐEN SPEKTAKL U NAJAVI: Ceremonija otvaranja Mundijala pripremana je GODINAMA, a EVO ko su GLAVNE zvezde (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Svetsko prventsvo u Kataru samo što nije počelo, odbrojavanje do prve utakmice svelo se na sate, a pre toga bićemo svedoci veličanstvenog otvaranja u stilu Olimpijskih igara.

Tradicionalna ceremonija otvaranja Mundijala počeće sat i dvadeset minuta pre prve utakmice, tačnije u 15:40h, na stadionu Al Bajt.

Ovaj stadion, koji se nalazi u gradu Al Koru (oko 50 km od Dohe), prima 60.000 gledalaca i drugi je najveći na ovogodišnjem Mundijalu (najveći je Lusail sa 80.000).

Katar, Al Bajt
foto: Profimedia

Ceremoniju, koja će prema najavama trajati pola sata, kreirao je Italijan Marko Balič, koji je radio na scenarijima otvaranja čak pet Olimpijskih igara.

Balič nije imao potpunu samostalnost u pripremi ceremonije, već je dobio stroga uputstva od strane vladajućeg emira, šeika Tamim bin Hamad al Tanija. Na samom projektu sarađivao je sa umetničkim direktorom Ahmedom al Bejkerom.

"Poruku i sadržaj ove ceremonije lično je pripremilo rukovodstvo zemlje. Oni žele da razgovaraju o multikulturalizmu i prihvatanju različitosti, i žele da budu platforma za mir", rekao je jednom prilikom Balič.

Tokom same svečanosti najavljen je nastup brojnih zvezda, a određeni broj umetnika odbio je nastup uglavnom zbog kršenja ljudskih prava u ovoj zemlji (Rod Stjuart npr.).

Nije otkriveno ko će sve biti gost, a za sada je poznato da će južnokorejska pop zvezda Jung Kook iz benda BTS, zajedno sa katarskim pevačem Fahadom al-Kubaisijem, izvesti kompoziciju “Dreamers”, službenu himnu Mundijala u Kataru.

Postoje glasine o nastupu Robija Vilijamsa, kao i Šakiri, ali ništa od toga nije potvrđeno, tako da ostaje kao iznenađenje za publiku.

Šakira
foto: AP

Oficijelnu pesmu turnira "Light The Sky" trebalo bi da otpeva kanadska glumica Nora Fatehi.

Program će se sastojati iz sedam činova, a umetnici će kroz njih nastojati da povežu katarsku tradiciju sa svetskom kulturom. Naravno, kako to obično biva, odaće se počast reprezentacijama koje su izborile učešće na Mundijalu.

Takmičarski deo Mundijala počinje od 17h na istom stadionu, kada svoju utakmicu igra domaćin i debitant Katar, protiv Ekvadora.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track