PRVA UTAKMICA MUNDIJALA: Bivši fudbaler Sevilje i Viljareala napada EKVADOR, VALENSIJA glavna pretnja za KATAR
Foto: Profimedia

KATAR 2022

PRVA UTAKMICA MUNDIJALA: Bivši fudbaler Sevilje i Viljareala napada EKVADOR, VALENSIJA glavna pretnja za KATAR

Mundijal 2022 -

Svetsko prvenstvo u Kataru od 17 časova otvaraju reprezentacije domaćeg Katara i Ekvadora.

Selekcija Katara je jedini debitant na Mundijalima, a koliko su ozbiljno shvatili ovo takmičenje, govori činjenica da se reprezentacija nalazi na okupu od septembra.

Tim sa klupe predvodi španski stručnjak Feliks Sančez, koji je u Katar došao direktno iz Barselonine La Masije. Pre nego što je postao selektor A tima, vodio je mlađe selekcije Katara.

Glavne zvezde tima su Akram Afif i Ali Almoez. Afif nastupa za Al Sad, a Almoez za Al-Duhail, dva najjača fudbalska kluba u Kataru.

Posebno je fascinantna Afif-ova statiskika u prvoj katarskoj ligi, gde u poslednje četiri sezone na 70 nastupa ima 60 golova i 33 asistencije.

On je kao veliki talenat u mlađim kategorijama bio na pozajmicama u Sevilji i Viljarealu, a 2016. je nakon više pozajmica postao član Viljareala. Zatim je išao na pozajmice u Hihon, Eupen i Al Sad, da bi 2020. godine konačno prešao u Al Sad u kojem je i ponikao.

Katar
foto: Profimedia

I Almoez je imao evropsku karijeru. Bio je u Eupenu, Lasku da bi kasnije ipak prešao na niželigaški fudbal (austrijski Juniors i španska Leonesa). U Al-Duhail je stigao 2016. godine i od tada dominira katarskim fudbalom.

Katar je u ovoj godini odigrao niz prijateljskih utakmica (čak 18), tako da je selektor Sančez imao dovoljno vremena da izabere najbolji tim.

Na prijateljskim utakmicama Katar je pokazao koliko može u remiju protiv Čilea (2:2), što je sigurno bila dobra priprema za Ekvador.

U oktobru i novembru nizali su pobede nad Gvatemalom, Hondurasom, Panamom i Albanijom, tako da je raspoloženje u domaćem timu sigurno veoma dobro.

Jedine poraze u tekućoj godini doživeli su od Kanade (2:0) i selekcije Hrvatske do 23 godine (3:0).

Sa druge strane, Ekvador je bio u centru pažnje pričama o izbacivanju sa Mundijala. Međutim, to se na kraju relativno dobro završilo po njih, tako da mogu da se fokusiraju na teren.

Ekvador
foto: Profimedia

Glavna uzdanica Ekvadora je iskusni napadač Ener Valensija, koji ove sezone igra u fantastičnoj formi za turski Fenerbahče. Na 12 prvenstvenih utakmica postigao je čak 13 golova uz četiri asistencije, a tome je dodao i dva gola u Ligi evrope.

Ekvador sa klupe predvodi selektor Gustavo Alfaro, kojem je ova južnoamerička reprezentacija prva koju predvodi. Prethodno je bio trener brojnih, uglavnom argentinskih klubova.

Pored Valensije, velika uzdanica Ekvadora je i mladi veznjak Brajtona - Kaisedo, kao i njegov klupski saigrač Pervis Estupinjan, koji bi zajedno sa Inkapijeom iz Leverkuzena trebalo da čini stub odbrane.

O snazi odbrane Ekvadora mnogo govori činjenica da su na 49 mečeva od prethodnog Mundijala, primili samo 56 golova. Potencijalni problem je što nisu mnogo više ni postigli - 64.

EKVADOR BLAGI FAVORIT PREMA KLADIONICAMA

Kvota na pobedu Ekvadora u ovom meču je 2.50, dok je na domaćina 3.40.

Nerešen ishod - 3.00.

Iako je tek prva utakmica na prvenstvu, za obe selekcije ona ima ključan značaj.

Poraz bi i jedne i druge praktično ostavio bez šansi za prolaz dalje. Podela bodova takođe bi snizila šanse obema ekipama, posebno kada se zna da su u istoj grupi Senegal i Holandija.

Pobeda bi sama po sebi za Katar bila istorijski rezultat, dok bi ekvadorci u slučaju osvajanja 3 boda u prvom meču sa mnogo samopouzdanja i dobrom šansom za prolazak grupe ušli u naredne duele.

Samoj utakmici će prethoditi i svečano otvaranje, koje je na programu od 15:40h.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track