04:24

U KATARU SE BRUTALNO KRŠE LJUDSKA PRAVA! Dirtektor beograd prajda: U izgradnji kompleksa za mudijal POGINULO JE 6.000 RADNIKA!

"U KATARU SE BRUTALNO KRŠE LJUDSKA PRAVA!" Direktor Beograd prajda: U izgradnji kompleksa za mundijal POGINULO JE 6.000 RADNIKA!

Mundijal 2022 -

Velika prašina digla se oko toga da li kapitenska traka na Svestkom prvenstvu u Kataru treba da nosi poruku podrške LGBT zajednice. Jedni su bili za to, dok je sam domaćin bio protiv.

Iako je prvobitno rečeno da šarena kapitenska traka neće biti problem, FIFA je zapretila svakom ko bude to nosio da će zaraditi žuti karton na početku susreta na Svetskom šampionatu. Na ovu temu govorio je u emisiji Puls Srbije na Kurir TV Marko Mihailović, direktor BG Prajda.

Puls
foto: Kurir Televizija

- Ja se jako radujem utakmici protiv Brazila i ako sam dobro razumeo mi imamo velike šanse da pobedimo čemu se posebno radujem - započeo je Marković optimistično, a potom je izneo negativne strane mundijala u Kataru s obzirom na slučajeve kršenje ljudskih prava.

- Nažalost kruže brojne kontroverze u vezi sa mundijalom. Prvo Katar nije imao kapacitet da organizuje mundijal, pa je tek kada je FIFA odobrila da se tamo održava svestsko prvenstvo uložio ogromne investicije u izgradnju potrebne infrastrukture. Prvi slučaj kršenja ljudskih prava jeste maltretman radnika u procesu izgradnje kada je poginulo 6.000 ljudi. To su stvarni ljudi i problem je u tome što vlasti Katara ne priznaju većinu tih smrti - naglašava Marković i dodaje:

- Svima nam je jasno da u Kataru vlada šerijatski zakon. Nemaju samo LGBT osobe problem nego i žene. Položaj ljudskih prava i sloboda je na niskom nivou, posmatrano iz ugla nas sa zapada. Najveći krivac je fifa koja nije ispoštovala sopstvene vrednosti i koja je dopustila da Katar donosi većinu odluka. Tako je zabranjen alkohol na stadionima i simboli duginih boja na majcama.

On je posebno istaka protest reprezentativaca Irana koji su odbili da pevaju himnu u znak protesta protiv iranskog režima.

- Meni je jako dirljivo da je Iran u meču protiv Engleske u znak protesta protiv režima u Iranu odbio da peva nacinalnu himnu. To je mnogo hrabrije nego nositi LGBT zastavice. Lako je kad vi u Engleskoj kažete da se zalažete za prava LGBT zajednice, ali potrebna je velika hrabrost na stadionu ne pevati himnu zbog čega bi vaš život kada se vratite u zemlju ugrožen.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track