NA SVE ILI NIŠTA! UTAKMICA ŽIVOTA ZA PIKSIJA I NJEGOVE SINOVE: Momci, možete vi to! Gledaće vas TRI MILIONA Srba! Pada Švajcarska!
Foto: AP/Francisco Seco, AP/Pavel Golovkin

hrabro i hladne glave

NA SVE ILI NIŠTA! UTAKMICA ŽIVOTA ZA PIKSIJA I NJEGOVE SINOVE: Momci, možete vi to! Gledaće vas TRI MILIONA Srba! Pada Švajcarska!

Mundijal 2022 -

Piše: Aleksandar Radonić

Kad je teško, Srbi pokažite se! Utakmica protiv Švajcarske, koja je na programu sutra od 20.00 časova na stadionu "974" u Dohi, biće pravi ispit za karakter srpskih fudbalera.

Srbija, Aleksandar Mitrović, Dragan Stojković Piksi, Dušan Vlahović
foto: Dado Đilas

Slobodno se može reći da će to biti "utakmica života", pravi "meč istine" kako za selektora Dragana Stojkovića, tako i njegove izabranike. Izabrali su naši momci teži put do prolaska među 16 najboljih ekipa na svetu. Za prolaz dalje Orlovima je potreban bilo kakav trijumf nad selekcijom Švajcarske, velikim dužnikom sa prošlog Mundijala u Rusiji.

Ono što je posebno važno jeste da srpski fudbaleri moraju da sutra budu koncentrisani i fokusirani isključivo na fudbal i samo na fudbal. Da budu spremni na svaki vid provokacije, ali da im glave ostanu hladne. Da im se ne ponovi ono što im se dogodilo u Rusiji. Skupo su platili tada svaku grešku i verujemo da su naučili lekciju.

Srbija, Aleksandar Mitrović, Dragan Stojković Piksi, Dušan Vlahović
foto: Dado Đilas

Poslednjih dana bilo je mnogo bočnih vetrova oko srpske reprezentacije. Na društvenim mrežama lansirane su neverovatne priče o našim fudbalerima i njihovim lepšim polovinama. Tračario je onaj manji deo Srbije, zlobni i pronicljivi, dosoljavalo se onako domaćinski, kako je to uobičajenio sa ovakvim pričama i pričicama. Na kraju je sve došlo i do fudbalera. Pred javnost je izašao Dušan Vlahović i mnogima zapušio pogana usta. Sve te tračeve nazvao je "nebulozama" i "izmišljotinama" i najavio sudske tužbe protiv svih onih koji su udarili na njegovu ličnost.

Pored sportskog pritiska koji je neminovan pred ovakvu utakmicu, kao što je ona koja čeka Piksijeve sinove protiv Orlova, verujemo da će se srpski fudbaleri još više zbiti posle ovog kafanskog tračeraja. Gde će im bolji motiv? A, onaj većinski narod je i dalje uz reprezentaciju Srbije. Želi trijumf nad Švajcarskom, želi osminu finala Mundijala, želi da konačno lepe vesti stignu iz Katara. Srbija veruje u svoje fudbalere, ima li bilo ko pravo da otpiše ove momke? Nema, naravno. Sve i dalje drže u svojim rukama. Ako su mogli da potuku Portugal u Lisabonu, što ne bi mogli Švajcarsku u Dohi. Sve je do njih, do njihovih glava i njihovog jedinstva i sloge. Da nam prirede ono što nisu uspeli njihovi prethodnici 2010. u Južnoj Africi i 2018. u Rusiji.

Srbija, Sergej Milinković-Savić, Mundijal, Fudbalska reprezentacija Srbije
foto: Profimedia

Selektor Dragan Stojković i kao igrač i kao trener umeo je da se izbori sa ovakvim situacijama. Umeo je da zasluži i sportsku sreću, koja će nam biti potrebna u petak. A, nije je imao protiv Brazila, posebno protiv Kameruna. Vreme je da ga pogleda protiv Švajcarske. Poslednjih dana na treninzima umeo je da bude ozbiljan, ali i nasmejan, raspoložen za šalu. Kažu igrači da ih je okupljao, držao sastanke, mnogo pričao. Čak im je dozvolio da se vide sa suprugama, čime je samo pokazao da im veruje i da želi maksimalno da ih opusti pred ključnu utakmicu na Mundijalu u Kataru.

Ima ovaj tim pobednički duh. O, da. Itekako. Većina momaka iz ove generacije osvajala je titule sa svojim klubovima, ima i dalje lidersku poziciju u inostranim ekipama, igra u najjačim ligama sveta. Tu su i osmorica igrača iz Zlatne generacije Orlića koji su osvojili Svetsko prvenstvo za omladince 2015. godine u Novom Zelandu. Pobednički DNK je u njihovim venama.

Srbija, Aleksandar Mitrović, Dragan Stojković Piksi, Dušan Vlahović
foto: Dado Đilas

Više od tri miliona ljudi u Srbiji gledalo je direktan prenos utakmice Srbije i Kameruna, možemo samo da zamislimo šta će biti u petak veče. Staće cela naša zemlja. Sve oči nacije biće uprte u Dohu, u Dragana Stojkovića, Dušana Tadića, Aleksandra Mitrovića i ostale naše asove. A, na muci, neka se pokažu junaci. Momci, vreme je! Sad ili nikad!

Specijalni izveštači Kurira iz Katara: Dejan Ignjatović, Aleksandar Radonić i Dado Đilas

Bonus video:

03:30

Đurović i Bjelinić detaljno analizirali predstojeći Mundijal OVO SU PROGNOZE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track