HOLANDIJA IDE U ČETVRTFINALE: Fenomenalni Damfris i Lale ugasili Ameriku! Čeka se Mesijeva Argentina (VIDEO)
Foto: Profimedia

KATAR 2022

HOLANDIJA IDE U ČETVRTFINALE: Fenomenalni Damfris i Lale ugasili Ameriku! Čeka se Mesijeva Argentina (VIDEO)

Mundijal 2022 -

Reprezentacija Holandije savladala je SAD u prvom meču osmine finala Mundijala u Kataru - 3:1.

Utakmicu je obeležila fenomenalna partija Denzela Damfrisa, koji je postigao treći gol za svoj tim, uz dve asistencije kod prva dva gola.

Amerikanci su odmah na startu imali veliku šansu preko Pulišića, ali Nopert je fenomenalnom intervencijom spasio Holanđane.

Kazna je stigla u 10. minutu, kada je Memfis Depaj iskoristio asistenciju Denzela Damfrisa za vođstvo svog tima.

U nastavku su Sjedinjene Amerilčke Države imale loptu u svojim nogama većinu vremena, ali nisu uspevale ozbiljnije da zaprete.

Zato su Holanđani u prvom minutu nadoknade prvog poluvremena ponovo preko Damfrisa stvorili prednost na desnoj strani, a Dejli Blind koristi asistenciju saigrača za povećanje prednosti.

Pokušavali su Amerikanci da se vrate odmah na startu drugog poluvremena, ali Nopert je briljirao.

Rezervista Hadži Rajt je ipak uspeo da savlada sjajnog golmana Holandije u 76. minutu na neverovatan način, da bi sjajni Damfris pet minuta kasnije potvrdio pobedu svog tima.

Holandija u četvrtfinalu čeka boljeg iz duela Argentina - Australija.

1/8 finala: Holandija - SAD 3:1 (2:0)

TOK MEČA:

Kraj utakmice. Holandija ide u četvrfinale.

90. + 3 minut - Gakpo i Ake izlaze iz igre, menjaju ih De Liht i Veghorst. U SAD-u je ušao Moris umesto Robinsona.

90. minut - Igraće se šest minuta sudijske nadoknade.

87. minut - Žuti karton za Frenkija de Jonga zbog neopreznog starta na rivalu.

86. minut - Atraktivno je pokušao Zimerman, ali neprecizno.

82. minut - Simons menja strelca prvog gola, Memfisa Depaja.

81. minut - GOOL, 3:1, Denzel Damfris. Nakon dve asistencije, fudbaler Intera kruniše fenomenalnu partiju golom. Ispratio je centaršut Blinda i rutinski savladao Tarnera.

78. minut - Zamalo 2:2. Ponovo je Rajt bio u šansi, ali Nopert je izleteo na vreme i raščišćava. Na drugoj strani Bergvajn preti, ali šut odlazi pored.

76. minut - GOOL, 2:1, Rajt! Vraća se SAD u igru. Slaba reakcija odbrane Lala, Pulišić je centrirao, a Rajt na neverovatan način poslao loptu u mrežu.

75. minut - Kakva greška Depaja. Vratio je loptu nazad, ali neprecizno. Rajt je naleteo, ali nije imao dobar prvi kontakt sa loptom i otišao je previše udesno. Šutirao je ali izblikirano.

71. minut - Velika prilika za Depaja. Šutirao je Kopmajners, Tarner kratko odbio, na loptu je naleteo Depaj ali opet brani Tarner. Moglo je biti sve rešeno praktično u ovim trenucima.

67. minut - Povredio se Entoni Robinson. Ukazuje mu se pomoć već neko vreme. I Denzel Damfris se požalio na povredu, ali ne bi trebalo da je ništa ozbiljnije. I Robinson će bar za sada nastaviti utakmicu. Dvostruka izmena u SAD-u. Ulaze Eronson i Rajt, izlaze Vea i Mekeni.

64. minut - Neverovatan je Damfris. Ima ga svuda po terenu.

Denzel Damfris
foto: Profimedia

61. minut - Dobar šut Depaja sa dvadeset metara, sjajno brani Tarner. Išlo je ovo pod prečku. Biće korner za Holandiju. Na kraju lopta kod Tarnera.

60. minut - Ponovo terenska inicijativa SAD-a. Imaće slobodan udarac iz solidne pozicije za centaršut sa leve strane. Odbranila se Holandija. Žuti karton dobio je Kopmajners.

54. minut - Rejna je prošao po levoj strani, ubacio za Mekenija, a ovaj šutira preko gola.

52. minut - Šut Pulišića, opet je siguran Nopert.

50. minut - Ogromna šansa za Holandiju. Ponovo Damfris ubacuje u sredinu, Depaj je bio na par metara od gola, ali ne uspeva da savlada Tarnera. Omeo ga je Zimerman.

49. minut - Prošao je Vea po desnoj strani. Biće korner za SAD. Velika šansa za SAD i na staru drugog poluvremena. Rim je bio u sjajnoj poziciji, ali ponovo Nopert odličan. Opet Amerikanci propuštaju veliku šansu na startu poluvremena.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme. Napravljene su tri izmene. U Holandiji su nastup završili Klasen i De Ron, a menjaju ih Kompajners i Bergvajn. U timu SAD-a Đovani Rejna menja Fereiru.

Prvo poluvreme

Kraj prvog poluvremena.

45. + 1 minut - GOOL, 2:0, Blind. Nova asistencija Denzela Damfrisa, slično kao kod prvog gola. Dejli Blind našao se na pravom mestu i šutirao iz prve. Nemoćan je bio Tarner.

45. + 1 minut - Igrače se jedan minut nadoknade.

45. minut - Novi opasan napad Amerikanaca. Prošao je Seržinjo Dest, napravio mini slalom kroz odbranu Holandije, ali je izblokiran.

43. minut - Napokon nešto konkretniji napad SAD-a. Šutirao je Vea poluvolejom desnom nogom, brani Nopert.

Memfis Depaj
foto: EPA

38. minut - Ista slika poslednjih desetak minuta. Lopta kod Amerikanaca, Holanđani se brane, ali je lopta daleko od njihovog gola.

33. minut - Pokušavaju Amerikanci da se povežu i organizuju neki konkretniji napad, ali ne uspevaju da priđu golu rivala.

30. minut - Agilan je Denzel Danfris danas, skoro svaki napad Holandije ide preko njega. Još jednom su se odbranili Amerikanci.

28. minut - Depaj igra sjajnu utakmicu. Prošao je sada po desnoj strani, driblao dugo, ali na kraju samo korner za Holandiju. Centrira Gakpo, samo novi korner. Brane se Amerikanci još jednom.

Holandija
foto: EPA

21. minut - Šutirao je Memfis Depaj iz teške pozicije sa desne strane. Lopta odlazi daleko od gola.

18. minut - Novi opasan napad Holandije. Na kraju je Blind šutirao preko gola. Mnogo više je obećavala ova akcija.

10. minut - GOOL, 1:0, Depaj. Sjajno je prošao Denzel Damfris po desnoj strani, poslao loptu u sredinu za Memfisa Depaja, koji iz prve precizno šutira u levi ugao gola Meta Tarnera. Bolji su bili Amerikanci u prvih 7-8 minuta, ali Lale iz prvog ozbiljnijeg napada stižu do prednosti.

3. minut - Zamalo da Amerikanci odmah dođu do vođstva. Pulišić je sam izašao pred Noperta koji odlično interveniše levom nogom. Bila je ovo velika šansa za SAD.

1. minut - Utakmica je počela. Holandija prva kreće s centra.

UOČI MEČA:

15.55 - U toku je intoniranje nacionalnih himni.

15.50 - Holandija favorit

Kvota na pobedu Holandije u ovom duelu je 2.10, dok je na Amerikance 4.10. Koeficijent na remi je 3.40.

15.40 - Navijači oba tima dobro raspoloženi

1 / 5 Foto: Profimedia

14.55 - Poznati su sastavi za prvi meč osmine finala

SASTAVI:

Holandija (3-4-1-2): Nopert - Timber, Van Dajk, Ake - Damfris, De Ron, De Jong, Blind - Klasen - Gakpo, Depaj. Selektor: Luj van Gal.

SAD (4-3-3): Tarner - Dest, Zimerman, Rim, Robinson - Mekeni, Adams, Musa - Vea, Sardžent, Pulišić. Selektor: Greg Berhalter.

Stadion: Kalifa (Al Rajan). Glavni sudija: Vilton Sampajo (Brazil).

Nakon dramatične grupne faze Svetskog prvenstva u Kataru, vreme je za osminu finala, koja počinje utakmicom između Holandije i SAD-a.

Blaga prednost u ovom duelu daje se Holandiji, ali nema dileme da je ovo jedan od najizjednačenijih parova ove runde takmičenja, bar na papiru.

Holanđani su bez većih problema prošli grupu A, u kojoj ipak nisu bili nimalo ubedljivi. Na kraju su završili kao prvoplasirani sa sedam bodova, ispred Senegala koji je imao šest.

U prvoj utakmici protiv Senegala uspeli su u završnici da dođu do pobede od 2:0, iako su veći deo utakmice bili nešto slabiji tim.

Taj trijumf doneo je Holanđanima miran nastavak prve faze turnira. Remizirali su protiv Ekvadora u još jednom neubedljivom nastupu (1:1), dok su u poslednjem kolu odradili posao protiv Katara - 2:0.

Najveća zvezda dosadašnjeg turnira u Holandiji je Kodi Gakpo, koji se sa tri postignuta gola nalazi na vrhu liste strelaca (deli prvo mesto sa još četiri igrača).

Pored golova, 23-godišnji napadač istakao se kao konstantna pretnja po odbrane rivala, tako da se već govori da je on igrač čija je cena najviše skočila na ovom Mundijalu.

Moguće da tim Luja van Gala nije još uvek pokazao koliko može, te da su ono najbolje sačuvali za nokaut fazu.

OSMINA FINALA, PAROVI PRVOG DANA:

Holandija - SAD 16.00

Argentina - Australija 20.00

Sjedinjene Američke Države došle su na ovaj turnir kao najmlađi sastav i generacija u usponu, koja svoj vrhunac treba da doživi na narednom Svetskom prvenstvu koji se igra na njihovom kontinentu odnosno državi.

Uspeli su grupnu fazu da prođu neporaženi, a njihove mečeve odlikovao je veoma mali broj golova. Na tri utakmice ove selekcije palo je isto toliko golova, uz gol razliku 2:1.

Uvodni remi protiv Velsa (1:1), pa još jedan remi protiv Engleske (0:0), doveli su Amerikance do odlučujuće utakmce protiv Irana, u kojoj ih je samo pobeda vodila dalje.

Golom najveće zvezde tima, Kristijana Pulišića, uspeli su Amerikanci da savladaju Irance i dođu na megdan Holandiji. Grupnu fazu na kraju su završili sa pet bodova, dva manje od prvoplasirane Engleske, a dva više od Irana. Vels je ostao poslednji sa jednim bodom.

Nije isključeno da utakmica ovih rivala bude prava šahovska borba, pošto su takve bile skoro sve utakmice oba tima u grupnoj fazi. Ali kao što to često biva, jedan gol može mnogo toga da promeni.

Ulog je veliki. Pobednik ovog duela ide među osam najboljih na svetu, a tamo ih čeka bolji iz duela Argentina - Australija.

Utakmica između Holandije i Sjedinjenih Američkih Država na programu je od 16 časova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track