FUDBALSKI KLASIK ZA PAMĆENJE! Francuzi posle OGROMNE DRAME idu u polufinale Mundijala - Žiru HEROJ, a Kejn TRAGIČAR Engleza!
Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

katar 2022

FUDBALSKI KLASIK ZA PAMĆENJE! Francuzi posle OGROMNE DRAME idu u polufinale Mundijala - Žiru HEROJ, a Kejn TRAGIČAR Engleza!

Mundijal 2022 -

U polufinale Svetskog prvenstva u fudbalu ide selekcija Francuske, koja se pobedila Englesku rezultatom 2:1.

Već od prvog sudijskog zvižduka, fudbaleri obe ekipe ušli su agresivno u meč, sa željom da što pre postignu pogodak. Prvu priliku za Francuze imao je Žiru koji je glavom šutirao posle jednog centaršuta, ali pravo u Pikforda, koji nije imao većih problema u ovoj situaciji.

Nastavili su Trikolori sa napadima, u 17. minutu su stigli i do vođstva. Maestralni Čuameni je sa nekih 25 metara poslao neodbranjiv projektil ka protivničkom golu, Pikford se ispružio koliko je mogao ali lopta je pogodila sam ćošak.

Nije ovaj gol uspeo da poremeti Engleze, pošto je tim Sautgejta od tog momenta krenuo da igra još ofanzivnije, i konstantno je pravio probleme selekciji Francuske. Mogli su Englezi u 22. minutu da stignu do izjednačenja, tada se Kejn našao u situaciji jedan na jedan sa golmanom, ali je fantastični Loris uspeo da sačuva svoju mrežu.

Tri minuta kasnije, Kejn je pao u kaznenom prostoru posle jednog duela sa protivničkim igračem, Englezi su tražili penal a glavni arbitar je nakon konstultacija sa VAR sobom samo odmahnuo rukom. Francuzi su potom spustili loptu, oslobodili se pritiska i na poluvreme otišli sa jednim golom prednosti.

U drugih 45 minuta, gledali smo strašan fudbal, baš kakav i treba da bude u ovako velikoj utakmici. Englezi su bili "gladni", verovali su u sebe i strpljivo čekali pravi trenutak da ugroze protivnički gol.

1 / 14 Foto: Javier Garcia / Shutterstock Editorial / Profimedia

U 53. minut Saka je pao posle jednog duela sa protivničkim igrače, a sudija Sezar Sampajo je prstom pokazao na belu tačku. Odgovornost na sebe preuzeo je Hari Kejn koji je preciznim udarcem matirao Lorisa i doneo izjednačenje svojoj ekipi.

Megvajer je u 70. minutu imao veliku priliku. Nakon prekida, Megvajer je glavom šutirao a lopta je očešala desnu stativu gola Francuske, imali su Francuzi mnogo sreće u ovoj situaciji.

A onda, u 77. minutu Francuska ponovo dolazi do vođstva. Olivie Žiru je iskoristio sjajan centaršut i sjajnim udarcem zatresao protivničku mrežu. Po ko zna koji put francuski golgeter je podsetio zbog čega je jedan od najboljih napadača današnjice.

Sedam minuta kasnije, sudija je svirao i drugi penal za Engleze. Ponovo je Kejn preuzeo odgovornost, ali ovog puta šalje loptu daleko preko prečke.

U polufinalu Mundijala Francuska će igrati protiv selekcije Maroka, koja je danas napravila veliko iznenađenje pobedivši favorizovani Portugal.

Uživo,

Engleska - Francuska: 1:2 (0:1)

Tok utakmice:

Drugo poluvreme:

- Završena je utakmica.

98. minut - Mogao je Rašford u poslednjem minutu da iz slobodnog udarca izjednači rezultat, ali je lopta otišla malo preko gola.

90. minut - Igraće se još osam minuta sudijske nadoknade.

84. minut - Englezi ne dolaze do izjednačenja! Ponovo je Kejn preuzeo odgovornost, ali ovog puta šalje loptu daleko preko prečke.

00:22

Kejn promašio penal

82. minut - Neverovatno, fudbaleri Engleske dobili su još jedan penal.

77. minut - GOOOOOL! Vodi Francuska 2:1! Olivie Žiru je iskoristio sjajan centaršut i zatresao protivničku mrežu.

72. minut - Napadaju Englezi, umalo da režiraju potpuni prokret. Šo je sa leve strane poslao loptu u peterac, natrčao je Saka, šutirao, ali je lopta otišla pored leve stative.

68. minut - Pritiskaju Francuzi, međutim Englezi bez problema odolevaju napadima protivnika. Strpljivo čekaju svoju šansu, kako stvari stoje, ponovo ćemo imati dramu u završnici.

61. minut - Rasplamsala se igra na terenu, očekuje nas još pola sata žestoke borbe.

Hari Kejn
foto: David Klein / imago sportfotodienst / Profimedia

55. minut - Gledamo zaista sjajan meč. Minut posle primljenog gola, Trikolori su imali odličnu šansu. Rabiot je šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je Pikford bio na visini zadatka.

54. minut - Radost navijača Engleza.

00:27

Radost Engleza

53. minut - GOOOOOL! Engleska je izjednačila na 1:1! Kejn je siguran sa bele tačke!

52. minut - Penal za Engleske. Saka je pao posle jednog duela sa protivničkim igrače, a sudija je prstom pokazao na belu tačku.

47. minut - Umalo da Belingem golčinom poravna rezultat. Nakon kornera, lopta se odbila do fudbalera Engleske, koji je sjajno šutirao, ali je Loris još bolje odbranio.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme, sa centra kreću Englezi.

Prvo poluvreme:

- Upravo je završeno prvo poluvreme.

45. minut - Igraće se još četiri minuta.

43. minut - Prvi žuti karton na meču dobija Grizman zbog žestokog starta nad protivničkim igračem.

39. minut - Ponovo preti Mbape. Posle uigrane akcije nakon prekida, lopta je došla do brzonogog Francuza koji je u ovoj situaciji loše zahvatio loptu i poslao daleko iznad protivničkog gola.

35. minut - Deluje kao da su se Francuzi malo povukli posle datog gola. Žele da spuste loptu na zemlju, smire igru, ali agresivni Englezi pokušavaju da što pre stignu do izjednačujućeg pogotka.

Francuska, Engleska
foto: Mike Egerton / PA Images / Profimedia

29. minut - Novi pokušaj Engleza. Ovog puta je Kejn opalio po lopti, ali sjajan Loris maestralno brani i šalje loptu u korner

26. minut - Neće biti penala, arbitar Sezar Sampajo je samo odmahnuo rukom.

25. minut - Kejn je pao u kaznenom prostoru posle jednog duela sa protivničkim igračem, Englezi su tražili penal a glavni arbitar će se konsultovati sa VAR sobom.

22. minut - Opasno je sada bilo ispred gola Francuske. Kejn se našao u situaciji jedan na jedan sa golmanom, ali je fantastični Loris uspeo da sačuva svoju mrežu.

17. minut - GOOOOOL! Vodi Francuska 1:0! Orelijan Čuameni je maestralno šutirao sa nekih 25 metara, i ka protivničkom golu poslao projektil koji se ne brani. Pikford ovog puta nije imao nikakve šanse.

11. minut - Prva prilika za Trikolore. Žiru je glavom šutirao posle jednog centaršuta, ali pravo u Pikforda, koji nije imao većih problema u ovoj situaciji.

10. minut - Dobar centraršut Grizmana iz kornera na prvu stativu, ali je defanzivac Engleske bio sjajno fokusiran, i otklonio opasnost.

8. minut - Većih uzbuđenja još uvek nema. Igra se uglavnom odvija na sredini terena, između dva kaznena prostora.

Francuska, navijači
foto: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

4. minut - Agresivan start i jedne i druge ekipe. U uvodnim minutima meča Englezi drže posed, a Foden je prvi oprobao svoj udarac, međutim štoper Trikolora je odlično odreagovao.

1. minut - Utakmica između Engleske i Francuske je upravo počela.

Uoči meča:

- Fudbaleri izlaze na teren, sledi intoniranje nacionalnih himni!

Poznati sastavi:

Engleska (4-1-2-3): Pikford - Voker, Šo, Stouns, Megvajer - Rajs - Henderson, Belingem - Saka, Foden, Kejn.

Selektor: Sautgejt.

Francuska: (4-2-3-1): Loris - Kunde, Hernandez, Varan, Upamekano - Čuameni, Rabio - Dembele, Grizman, Mbape - Žiru.

Selektor: Dešan.

Englezi su u kataru postigli 12 golova u četiri utakmice i primili samo dva, pa su u taboru aktuelnog svetskog šampiona veoma obazrivi. Međutim, Francuzi imaju moćan tim, koji predvodi trenutno najbolji strelac na Mundijalu Kilijan Mbape sa pet datih golova.

"Gordi albion" na čelu sa selektorom Garetom Sautgejtom će morati da smisli plan kako bi obuzdao motivisanog 23-godišnjaka, kome je osvajanje turnira postala „ opsesija”.

Francuska
foto: Profimedia

Olivije Žiru, Usman Dembele i Antoan Grizman takođe su uživali u odličnim nastupima, dobro su se povezali i nadigrali Poljsku u velikom delu utakmice. Žiruov gol protiv Levandovskog i družine učinio ga je najboljim strelcem Francuske svih vremena, sa 52 gola.

Ali Grizman sa 42 i Mbape sa 33 takođe spadaju među sedam najboljih francuskih strelaca ikada - što je pokazatelj pedigrea sa kojim će se Engleska suočiti jednom u generaciji.

Engleska, Iran
foto: Profimedia

'Gordi albion'' uspeo je u osmini finala da eliminiše Senegal, mada je afrička selekcija prilično zadavala probleme Englezima na početku utakmice. Ipak, sve se preokrenulo kada je DŽud Belingem asistirao DŽordanu Hendersonu za vodeći gol ekipe Gereta Sautgejta koja je od tog trenutka gotovo rutinski kontrolisala meč i stigla do plasmana u četvrtfinale.

Međutim, upravo je ova faza Svetskog prvenstva najkritičnija za Engleze pošto su čak šest puta ispadali upravo u četvrtfinalu Mundijala, a šest eliminacija na poslednjih osam Svetskih prvenstava su im se desili u duelima protiv evropskih selekcija.

Engleska
foto: Profimedia

Engleska je u seriji od tri meča bez primljenog gola u Kataru, a Satugejt ima priliku da postane prvi selektor ''gordog albiona'' koji je tim odveo do više od jednog polufinala, ali će protiv Francuske to biti veoma teško.

''Trikolori'' su skoro pa rutinski prošli osminu finala pošto su savladali Poljsku sa 3:1, a Levandovski i družina nijednog trenutka nisu bili u stanju da zaprete aktuelnim šampionima.

Francuzima je ovo peti plasman u četvrtfinale na poslednjih sedam Mundijala. "Galski petlovi" na ovom Svetskom prvenstvu još uvek nisu uspeli da sačuva svoju mrežu, ali su u osam od poslednjih deset eliminacionih mečeva protiv evropskih selekcija izlazili kao pobednici.

Garet Sautgejt
foto: EPA/ANDREW YATES

Geret Sautgejt u osmini finala protiv Senegala nije imao u timu Rahima Sterlinga koji se hitno vratio u Englesku pošto mu je provaljeno u kuću, ali će biti na raspolaganju za duel sa Francuskom.

Zbog privatnih razloga u ekipi još uvek nema ni Bena Vajta. Kalum Vilson ima manjih problema sa povredom, ali bi trebalo da bude u timu, dok je Deklan Rajs propustio trening u sredu zbog bolesti, ali se očekuje da će igrati večeras.

U Francuskoj je nastala opšta uzbuna kada je Kilijan Mbape propustio trening u utorak zbog manjih bolova u članku, ali napadač se odmah sledećeg dana pojavio na treningu i biće u postavi na predstojećem susretu.

Didije Dešan
foto: AP Photo/Christophe Ena

Žil Kunde i Aurelijen Čuameni imaju žute kartone i mogli bi da propuste eventualni polufinalni duel ako dobiju opomenu protiv Engleza, ali selektor Didije Dešan verovatno ovo neće uzimati u obizr prilikom određivanja startne postave.

Ovo će biti 32. međusobni susret ove dve reprezentacije, a prednost je na strani Engleske koja je 17 puta savladala ''trikolore'', dok je Francuska upisala devet pobeda. Pet puta su utakmice završene nerešenim rezultatom, a Englezi imaju samo jedan trijumf u poslednjih devet mečeva.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track