PA OVO JE HIT: Filipinci nas još u avionu pitali da li je istina da Jokić ne igra zbog konja!
Foto: Nemanja Nikolić

Ni njima nije jasno

PA OVO JE HIT: Filipinci nas još u avionu pitali da li je istina da Jokić ne igra zbog konja!

Mundobasket -
Mundobasket 2023, Dado Djilas, Predrag Gajić, M
foto: Kurir

Nismo još ni stigli na Filipine, a već smo se uverili da je košarka u ovoj zemlji nenormalno popularna. Desilo se to - u vazduhu!

Naime, u avionu iz Dohe za Manilu red iza nas sedela je grupa Filipinaca koji su na sebi imali NBA kačkete i jakne, očigledno da su veliki zaljubljenici u košarku. Kada smo im rekli da smo novinari i da putujemo na Svetsko prvenstvo, odmah je krenulo ćaskanje.

Mundobasket 2023
foto: Kurir Sport

- Pa vi ćete gledati sve utakkmice, blago vama. Koji je vaš tim? - rekao nam je jedan momak u dukserici LA Lejkersa prosto ne verujući da ima priliku da priča s nekim ko je profesionalno vezan za sport i košarku.

Kada su čuli da smo iz Srbije, krenule su ozbiljnije teme.

- Pa šta je s Nikolom Jokićem, čuo sam da ne igra. Mnogo mi je krivo, on bi bio ovde najveća zvezda. Dobro, on i Luka Dončić. Vidim da se sada bavi konjima. Da li je istina da zbog toga nije odlučio da bude u timu? - nizala su se pitanja.

Objasnili smo im da je tačno da su konji Jokićeva velika strast, ali da je igrao dug i iscrpljujući plej-of, pa da je fizički i emotivno ispražnjen, kako je i sam rekao. Onda je usledila konstatacija Filipinca koju smo često mogli da čujemo i u Srbiji.

- Onda je bilo bolje za vas da je Denver ispao ranije, možda bi tada igrao. Zar ne?

- Pa vi znate mnogo toga o našoj košarci - morali smo da konstatujemo.

Nikola Jokić, Srbija, Košarkaška Reprezentacija Srbije, Svetislav Pešić
foto: Kamaryt Michal / ČTK / Profimedia

Nasmejali su se, ali onda nam je postalo jasno da su malo zbunjeni oko nastanka novih država i reprezentacija na prostoru bivše SFRJ.

- Vučević, on igra za vas? - upitao je čovek sa kačketom Oklahome Tander.

Nismo stigli da odgovorimo, jer se ubacio drugi:

- Ma, ne. On ti je u Crnoj Gori.

Pokušali smo da im približimo raspad bivše zemlje i kako je nestao jugoslovenski tim snova.

- Šteta, imali ste tada sjajnu reprezentaciju. Mislim da biste jedini mogli da pobeditie originalni američki Drim tim, onaj sa Džordanom i Medžikom. Da ste ostali zajedno i sada biste bilo mnogo jaki - kaže stariji čovek i dodaje:

- Sećam se da je Jugoslavija 1978. u Manili bila prvak sveta. Nadam se da ćete sada daleko dogurati. Mi mnogo volimo košarku generalno, ali nemamo mnogo uspeha. Najveći problem nam je visina, da to imamo, možda bismo nešto i uspeli da uradimo.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track