"ZRINJSKI IZ MOSTARA JE USTAŠKI KLUB", PANIKA MEĐU HRVATIMA IZ BIH: Čuvena Gazeta pisala bez ustezanja! Stigla reakcija iz kluba
Foto: Printskrin

italijani istraživali istoriju

"ZRINJSKI IZ MOSTARA JE USTAŠKI KLUB", PANIKA MEĐU HRVATIMA IZ BIH: Čuvena Gazeta pisala bez ustezanja! Stigla reakcija iz kluba

Fudbal -

Fudbalski klub Zrinjski iz Mostara napravio je ove sezone istorijski uspeh plasmanom u grupnu fazu jednog od dva takmičenja pod patronatom UEFA.

Zrinjski, Zrinjski Mostar
foto: Printskrin

Biće to prvi put da neki od klubova iz BiH igra u grupi Lige Evrope ili Lige konferencije. Bio je to idealan povod uglednom sportskom dnevniku iz Italije "Gazzeta dello sport" da se pozabavi istorijom Zrinjskog.

Italijanski novinar Lorenco Topelo dobro je istražio istorijske činjenice i tradiciju Zrinjskog. On piše da je klub zabranjen od strane komunističkih vlasti 1945. godine "zbog nikad prikrivene ustaške nostalgije kluba i njegovih navijača". Rad Zrinjskog obnovljen je tek 1992. godine.

Sam naslov u novinama i na portalu "Gazzetta dello sport" - "Zrinjski Mostar, ustaška ekipa za osvajanje Evrope" i objašnjenje u podnaslovu - "To je najprohrvatskiji klub u Bosni, dominira u ligi, protagonista je najopasnijeg derbija na svetu i na korak je od istorijskih kvalifikacija u Ligi Evrope", jasno govori o stavu Italijana i njihove sportske javnosti prema predstavniku BiH.

Lorenco Topelo dalje navodi da u u ekipi uglavnom igraju Hrvati, te da na grbu nose "crveno-bele kockice tipične za hrvatski nacionalizam". U tom kontekstu pominje i rušenje Staroga mosta u Mostaru, sagrađenog 1566. godine, koje su izvršili pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane 3. novembra 1993. godine u okršaju sa muslimanskim formacijama. Danas je most u kulturnoj baštini UNESCO.

0340361603, Mostar, Stari most
foto: Profimedia

Posle ovog članka koji je izašao pre tri dana, reagovao je FK Zrinjski, konkretno član uprave kluba izraelski biznismen Amir Gros Kabiri. On je istakao da neće dopustiti narušavanje ugleda Zrinjskog te da prema takvim pojavama neće imati tolerancije.

Milan Borjan
foto: AP Hassan Ammar, Printscreen

Valja podsetiti da su navijači Zrinjskog iz Mostara pre samo nekoliko nedelja na društvenim mrežama izrekli niz stravičnih i šovinističkih uvreda na račun golmana Milana Borjana. Povod je bio dvomeč Slovana iz Bratislave za koji brani rođeni Kninjanin i Zrinjskog u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Iako su Mostarci žestoko vređali Borjana na nacionalnoj osnovi kao Srbina iz Republike Srpske Krajine, on je posle utakmice dao dostojanstvenu izjavu, rekavši da nije bilo provokacija.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track