EKSKLUZIVNO! NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA NIKOLE JOVIĆA: Igrao je vaterpolo u Partizanu i bio jedan od najvećih talenata
Foto: Nebojsa Parausic / imago sportfotodienst / Profimedia

kurir otkriva

EKSKLUZIVNO! NIKAD VIĐENA FOTOGRAFIJA NIKOLE JOVIĆA: Igrao je vaterpolo u Partizanu i bio jedan od najvećih talenata

Mundobasket -

Veliki broj junaka imala je srpska košarkaška reprezentacija na ovom Svetskom prvenstvu. Jedan od onih o kojem će se zasigurno pisati u budućnosti jeste Nikola Jović.

Srbija, Srbija-Italija
foto: Dado Đilas

Košarkaš koji ima samo 20 godina proveo je sezonu u NBA igrajući za finalistu lige Majami Hit. Njegov učinak u dresu reprezentacije Srbije na Mundobasketu u Manili je izuzetan. Defanzivno je skoro besprekoran, a toliko je hrabar da u velikom broju situacija preuzima odgovornost.

Ono što malo ljudi zna o Nikoli Joviću jeste da je do 14. godine bio najperpsektivniji vaterpolista u svojoj generaciji. Igrao je beka po levoj strani, sa razornim šutem. Nosio je kapicu sa brojem 2 i bio izuzetan u bazenu, baš kako i pokazuje fotografija sa turnira u Dubrovniku 2014. koju nam je ustupio Đorđe Stefanović, nekadašnji direktor FK Crvena zvezda čiji je sin Aleksa bio u timu sa Nikolom.

Nikola Jović
foto: Đ.S.

Bila je to generacija Partizana koja je mnogo obećavala, ali su neki "znalci" u vaterpolo klubu odlučili da rasformiraju sjanu ekipu. Inače, Nikola i Aleksa su bili cimeri tokom igranja vaterpola, a redovno se i čuju. Aleksa, koji igra vaterpolo na koledžu u Americi, poželeo je Nikoli zlato, u nedelju, u finalu SP.

Nikola Jović
foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia, Printscreen

I tako se Nikola Jović sa 14 godina obreo u košarci. Već tada je bio izuzetno visok i snažan, a za široka ramena i veliki raspon ruku može da zahvali vaterpolu koji ga je formirao kao sportistu. Naravno, ništa ni bez genetike, one krajiške, dalmatinske, jer su njegovi roditelji rodom iz Republike Srpske Krajine iz Knina.

Sve posle toga je istorija. Nikola Jović kao nadaren mlad čovek i svestran sportista lako je pronašao svoje mesto pod obručima. Njegov raskošan talenat prepoznao je menadžer Miško Ražnatović, dao mu šansu u Megi, a mladić je kroz ABA ligu i reprezentativne selekcije stigao do NBA drafta i ekipe Majami.

Srbija, Srbija-Italija
foto: Dado Đilas

Verujemo da će Nikola Jović, kao što je bio i do sada na Svetskom prvenstvu, biti jedan od ključnih igrača Srbije u finalnom meču protiv boljeg iz duela Amerike i Nemačke.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track