"IMALI SMO BORBU SA VREMENOM" Doktor reprezentacije otkrio STRAVIČNE DETALJE životne drame Boriše Simanića
Foto: Dado Đilas, Printscreen

užas

"IMALI SMO BORBU SA VREMENOM" Doktor reprezentacije otkrio STRAVIČNE DETALJE životne drame Boriše Simanića

Mundobasket -

Doktor reprezentacije Dragan Radovanović otrko je šta se sve događalo sa Borišom Simanićem u Manili.

Košarkaški reperezentativac Srbije Boriša Simanić (25) ostao je bez bubrega na Mundobasketu u Manili, pošto je na utakmici protiv Južnog Sudana dobio koban udarac.

U prvi mah nije delovalo tako ozbiljno, ali se ispostavilo da je situacija mnogo gora nego što je izgledalo, na kraju mu je odstranjen jedan bubreg.

Podsetimo, nakon što je prvi put operisan u noći između 30. i 31. avgusta došlo je do komplikacija u postoperativnom toku i 25-godišnji košarkaš je ponovo operisan i tom prilikom uklonjen mu je bubreg.

Heroj koji je spasao Borišu, iskusni doktor našeg nacionalnog tima Dragan Radovanović, ispričao je šta se sve izdešavalo u Manili.

"Njegova povreda je bila izuzetno teška, povezana sa jednim ozbiljnim krvarenjem, velikim gubitkom krvi i ta povreda bubrega spada u najteže i najozbiljnije, ali i najređe. Ako pogledate statistike to je između jedan i pet posto. Ja nigde nisam uspeo da nađem podatak da je neki sportista tokom bavljenja sportom zadobio tako tešku povredu bubrega", kaže Radovanović za RTS i dodaje:

"U prvoj operaciji su hirurzi pokušali da mu sačuvaju bubreg i zaustave krvarenje, što je bilo najvažnije. Ispostavilo se da su postraumatske povrede na tkivu bubrega dovele do toga da jedan deo bubrega izumre u tih nekoliko dana posle operacije, tako da je ceo bubreg izvađen".

Na pitanje kada je shvatio da se radi o ovako teškoj povredi, Radovanović odgovara.

"Po nekim simptomima brzo nakon povrede i nekim koji su se javili kasnije brzo sam zaključio da se radi o ozbiljnoj povredi i stavili smo ga u ambulantna kola i prevezli u bolnicu koja je bila određena od strane FIBA" kaže Radovanović.

O saradnji sa lekarima sa Filipina Radovanović kaže:

"Kod njih se sve to odvija sporo. Treba vremena da se napravi dijagnostika, da se pojave svi lekari koji su neophodni za lečenje, pa smo imali i borbu sa vremenom, ali na kraju je sve dobro prošlo".

Radovanović je uveren da će Boriša nastaviti svoju košarkašku karijeru.

"Apsolutno je moguće! Ima puno sportista koji su i rođeni sa jednim bubregom i napravili su ozbiljne karijere. Ja očekujem da će Boriša Simanić nastaviti da se bavi sportom", kaže doktor našeg tima.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track