"U SVLAČIONICI SAM USTANOVIO DA JE OZBILJNO KRVARENJE" Doktor Orlova o HORORU kroz koji je prošao Boriša - ove detalje NISTE ZNALI
Foto: Dado Đilas

mundobasket

"U SVLAČIONICI SAM USTANOVIO DA JE OZBILJNO KRVARENJE" Doktor Orlova o HORORU kroz koji je prošao Boriša - ove detalje NISTE ZNALI

Mundobasket -

Doktor košarkaške reprezentacije Srbije, Dragan Gaga Radovanović, veruje da će Boriša Simanić ponovo moći da igra profesionalnu košarku, iako mu je odstranjen jedan bubreg.

Podsetimo, Simanić je u finišu meča 3. kola prve faze protiv Južnog Sudana dobio udarac laktom u predelu bubrega od strane Nunija Omota, nakon čega je prebačen u bolnicu.

Hitno je operisan, a u prvi mah se činilo da je izbegnut najgori scenario. Međutim, nakon toga su stigle informacije da je Boriši odstranjen bubreg.

„Uvek postoji dilema da li je spreman za put, prošlo je osam dana od druge operacije. Specifični su uslovi, kada se leti na 10.000 metara, može da utiče na disajnu funckiju… Zato sam zamolio anestetičara da dođe u Manilu i da se vrati s nama, da se Boriša vrati u sigurnim uslovima. Druga dobra okolnost jeste čarter let, čitav zadnji deo aviona bio je za njega, njegovu porodicu i lekare – imali smo sve odlične uslove. Došao je u svet prvi put posle bolnice, želeo je da prošeta kroz avion, bio je sa saigračima, da počne rehabilitacija psihološka tako“, rekao je dr Radovanović u jutarnjem programu Nove i dodao:

„Boriša je čvrst i hrabar momak. Kroz sve što je prošao, prošao je odvažno, uvek se borio za novi dan i sledeći trenutak. Mentalno je jak i zato sam uveren da će se vratiti u sport, posle svih testova koje treba da prođe njegov bubreg naravno. On je u celu povredu ušao kao zdrav i snažan mlad čovek, sa dobrim odbrambenim mehanizmima – celu situaciju je bolje podneo nego drugi pacijenti koji su bolesni“.

Boriša Simanić
foto: Starsport

Doktor Radovanović ponovo se prisetio jezivog momenta iz meča sa Južnom Sudanom.

Udarac na prvi pogled nije izgledao drastično, ali već u svlačionici – posle pet minuta – ustanovio sam da je reč o ozbiljnom krvarenju. Za pet mintua smo ga smetili u ambulatna kola Hitne pomoći, i u bolnicu. Taj sistem je malo spor, ali bubreg verovatno svakako ne bi mogao da bude sačuvan, zbog prirode povrede“.

Doktor Radovanović je insistirao da se obavi još jedna operacija.

„Insistirao sam na toj drugoj operaciji, ona je urađena na najbolji način. Bio sam u komunikaciji sa doktorima, imao sam uključen telefon sve vreme i pozvali su me i rekli da je tkivo izgubilo vitalnost, te da bubreg mora da se odstrani. Sve je urađeno po svim pravilima medicine. Boriša je trenutno odlično. Radimo ispitivanja, pratimo funkciju bubrega, uskoro će izaći kući, bićemo srećni i zadovoljni“.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track