EVROPA PIŠE O USPESIMA ERGELE "LASTIN PUT": Česi oduševljeni konjima odgojenim u Beliću kod Valjeva!
Foto: Facebook

KONJIČKI SPORT

EVROPA PIŠE O USPESIMA ERGELE "LASTIN PUT": Česi oduševljeni konjima odgojenim u Beliću kod Valjeva!

Ostali sportovi -

Uz vlasnika i odgajivača Vladana Damjanovića i njegovu porodicu iza ergele "kriju se" i Danijela Sarić i češki partner Tomaš Kušak!

O uspesima štale "Lastin put" iz Belića kod Valjeva, pohvalno pišu i Česi, u čijoj se zemlji u treningu u Bošovicama kod Vaclava Luke mlađeg nalazi "prva zvezda", četvorogodi kastrat Markoni LP, pobednik značajne trke "Kinčem dij" na 2400 metara u Budimpešti. Ovaj galoper oždrebljen i odgojen u Srbiji je bio među glavnim favoritima za prošlogodišnji jubilarni 100. Češki derbi, ali je pred samu trku povučen zbog bolesti, odnosno povišene temperature. Markoni LP je bio treći i u važnoj trci u Bratislavi, a u treningu u Češkoj je i trogoda omica Anđels Glori LP.

- Markoni LP je uvek imao naše poverenje, iako su mnogi sumnjali u njega zbog srpskog porekla. Naravno, u trkama je bitan faktor sreće koju Markoni LP nažalost nije imao pre prošlogodišnjeg derbija u Pragu - rekao je Milorad Damjanović, Vladanov sin i kako je navedeno "duša" celog srpskog šampionskog tima.

Privatna Arhiva
foto: Facebook

U tekstu novinara Martina Kapa, u magazinu "Jezdki", pominje se da Vladan Damjanović sa porodicom i prijateljima stoji iza srpske štale "Lastin put" i da se kod njih u blizini Valjeva nalazi izuzetni pastuv Blu Koral, koga je pretprošle godine kupio srpski biznismen koji živi u Pragu Andrija Popović. Tamo je i šestogodi galoper Maksimilijan LP, za koga je posebno vezan Vladan Damjanović.

Potomak od Blu Korala, odlični dvogodac Red Koral je nedavno dobio važnu trku u Mostu, što je izazvalo značajnu pažnju ljubitelja konjskih trka u Češkoj, vodećoj zemlji u centralnoj Evropi po rezultatima u galopskom sportu. Reakcije nisu izostale ni, kako se navodi, u dalekoj Srbiji. Blu Koral je do sada imao 25 potomaka na trkačkoj stazi, a čak 14 je uspelo i da pobedi. Dok je trčao, dobio je austrijski "Trajal stejks", a pobeđivao je i u Češkoj, Slovačkoj i Italiji. Bio je konj godine u Češkoj 2008. i "šampion majler".

Uz Vladana Damjanovića i njegovu porodicu, iza ergele "Lastin put" u Češkoj "kriju se" i Danijela Sarić i češki partner Tomaš Kušak!

- Mi smo takav porodični trkački klub. Prvi konj mog oca Vladana zvao se Lasta, pa otuda i naziv ergele koja radi od 2011. godine - objasnio je Milorad Damjanović.

Trenutno raspolažu sa osam rasplodnih kobila, četiri ždrebeta i pastuvom Blu Koral. Dva trkaćka konja treniraju na trkalištu u Beogradu, a dva u Bošovicama.

- Srbija trenutno ima oko 250 registrovanih punokrvnih konja. Subvencije, staze i stabilni kadrovi su i dalje na nižem nivou, ali svi radimo na tome da se pre svega kvalitet popravi i verujemo da će to uspeti u budućnosti - zaključio je Milorad Damjanović.

Slobodan Tešić odveo dva konja u Francusku

Harizmatični konjar sa neprekidnim stažom od tri decenije, Slobodan Tešić odveo je dva galopera koja su u Beogradu bila u treningu kod Miroslava Kolara u Francusku, gde se nalaze na hipodromu Mezon Lafit u severnom Parizu. U pitanju su trogodi Gideon Grej, koji je u Beogradu u dva starta ostvario obe pobede i dvogodac Elijano.

- Držao sam konje dve i po godine u Italiji, zatim u Češkoj, Austriji i Mađarskoj, a imao sam jednu kobilu čak i u Keniji, u Najrobiju. Ne mogu više da gledam kako kraljevski sport u Srbiji i pogotovo Beogradu umire u teškim mukama, pa sam zato nažalost bio primoran da konje odvedem u Francusku, gde će uskoro, pre svega mislim na Gideon Greja, i trčati - rekao je Slobodan Tešić.

Tešić je jedno vreme, uz podršku princeze Jelisavete Karađorđević, bio predsednik samoproglašenog Beogradskog džokej kluba, ali nije uspeo u nameri da obnovi njegov rad u respektabilnom kapacitetu. Inače, nekada veoma moćni Džokej klub u Beogradu je osnovan 1923. godine, a počasni predsednik je bio knez Pavle Karađorđević.

Trener Bojan Šendeković ponovo najuspešniji u Šapcu

Na hipodromu u Šapcu u nedelju je na programu završni deveti trkački dan, a početak programa je u 13.30 časova. Glavna trka je "Oslobođenje Šapca" (2400 m), a upisano je ukupno osam grla: Dabl Trijumf (jahač Aleksandar Šašić), Keln (Darko Ljubomirović), Lima (Tika Vujković), Ajskenig (Aleksa Stanarević), Mojito (Milan Konkolj), Šou Never (Goran Mešetović), Krasnodar (Miloš Milojević), Poet`s Prim (Saša Glogovac).

I ovu srezonu u Šapcu po uspesima je obeležio trener Bojan Šendeković, koji ima i ubedljivo najviše konja u treningu, a u poslednje vreme sve je zapaženiji i Šapčanin Dušan Pajić. Najvažniju trku na šabačkoj travi (Memorijal kralja Aleksandra, 2400 m), dobio je Šendekovićev četvorogodi kastrat Nir Poet, koga je jahao Aleksandar Šašić. Najveće zasluge za organizaciju pripadaju Aleksandru Peranoviću, od ove godine prvom čoveku šabačkog galopa i članu uprave Srpskog galopskog saveza.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track