PODRŠKA PREMIJERKE ANE BRNABIĆ: Karađorđevo posle 100 godina od formiranja postalo državna ergela od posebnog značaja! VIDEO
Foto: Ergela Karađorđevo

konjički sport

PODRŠKA PREMIJERKE ANE BRNABIĆ: Karađorđevo posle 100 godina od formiranja postalo državna ergela od posebnog značaja! VIDEO

Ostali sportovi -

Domaćin na svečanosti na hipodromu "Mladost" kod Bačke Palanke bio upravnik ergele Nebojša Zlatanović, među zvanicama i ministar odbrane Nebojša Stefanović

U Karađorđevu je svečano obeležena stogodišnjica postojanja jedne od najvećih ergela u Srbiji, a premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da će Vlada Srbije nastaviti sa ulaganjima u tu ustanovu, koja je simbol tradicije konjarstva.

Ergela Karađorđevo je formirana 30. novembra 1921, u važnoj godini za "kraljevski sport", jer je prethodno na Beogradskom hipodromu održan prvi Jugoslovenski derbi za trogode ždrepce i omice, a pobednik je bila kobila braće Todorović Mara Resavkinja koju je jahao legendarni džokej Slavko Todorović.

Karađorđevo
foto: Ergela Karađorđevo

Brnabić je podsetila da je ergela rekonstruisana i nadograđena 2018. godine, na ponos svim stanovnicima Bačke Palanke, ali i Srbije. Sa premijerkom Brnabić bio je i ministar odbrane u Vladi Srbije Nebojša Stefanović. Njihov domaćin bio je upravnik ergele Nebojša Zlatanović, a među gostima su bili i predsednik Saveza za konjički sport Srbije Rajko Dokić, predsednik Udruženja odgajivača lipicanske rase konja Srbije Vjekoslav Papadopulos, poznati veterinar Bora Jovanović, kome pripadaju velike zasluge što je Srbija nedavno u Slovačkoj vraćena u Međunarodnu federaciju uzgajivača lipicanera (LIF).

- U godini kada obeležavamo 100 godina od njenog osnivanja, obavezali smo se da očuvamo ovu ustanovu kako bi nastavila da neguje tradiciju konjičkog sporta u našoj zemlji. Kao i u svemu drugom, želimo da pokažemo da se sa ponosom sećamo slavne tradicije i da je naša obaveza, koju ćemo sa radošću ispuniti, da je čuvamo i prenosimo budućim pokolenjima - istakla je Ana Brnabić.

Karađorđevo
foto: Ergela Karađorđevo

Kako je navela, dostojanstveno sećanje i čuvanje vrednosti za koje su se preci borili, načela su koje neguju vlada i predsednik Aleksandar Vučić, jer upravo poštovanje tradicije, jeste osnov da se gradi jaka, uspešna i slobodna Srbija. Brnabić je ukazala da Karađorđevo čuva bogatu tradiciju naše zemlje i naše vojske, a pritom je i mesto izuzetne prirodne lepote i park prirode sa velikim brojem zaštićenih vrsta, kojem se mora vratiti stari sjaj.

Ona je podsetila da je Vlada Srbije donela zaključak po kome je ergela Karađorđevo postala državna ergela od posebnog značaja za razvoj konjičkog sporta i turističkih potencijala Srbije, te da je to veliki korak da Karađorđevo postane jedan od turističkih simbola čitave zemlje.

Brnabić je rekla da ergela u funkciji zapravo još od kraja 19. veka, ta da je posle Prvog svetskog rata dobila ime koje i danas nosi. Podsećajući na slavne dane ergele i priznanja sa najpriznatijih konjičkih smotri iz zemlje i sveta, Brnabić je navela da je Karađorđevo bilo opustošeno 2002. godine, ali i da se vraćanjem snage celokupnoj Srbiji, vraća i sjaj ove ergele.

Karađorđevo
foto: Ergela Karađorđevo

Brnabić je dodala da je 2018. formiran Konjički vod posle šest decenija, te da se tako vraća i stara slava konjice koja je imala važnu ulogu u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, a da od pre tri godine postoji i Kup Srbije koji se održava u Karađorđevu u formi galopskih i kasačkih trka, kojih nažalost ove godine nije bilo.

Ergela je specifična po tome što ima najstariju knjigu utisaka koja je nastala još 1924. godine i koja mnogo govori o značaju čitave ergele. Hipodrom "Mladost", u Karađorđevu, otvoren je 1980. godine, a pored sportskih, ovde su se održavala i vojnička takmičenja.

Popović i Đukanović u upravi SGS, šta može Udruženje vlasnika galopera?

Miloš Popović, šef kabineta predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, član je uprave Srpskog galopskog saveza (SGS), kao i narodni poslanik Vladimir Đukanović, koji nedeljom voli da dođe na Beogradski hipodrom, gde je rado viđen gost. Predsednik SGS je Andrija Jovićević, prvi čovek KK Perjanik i bivši ministar unutrašnjih poslova u Vladi Crne Gore. Dugo očekivana sednica skupštine SGS, kako se saznaje, trebalo bi da se održi do kraja godine.

Lastin put
foto: KK Lastin put

U međuvremenu u Beliću kod Valjeva, osnovano je Udruženje vlasnika galopera, uz dobar odziv i imenovanje uglednog konjara iz Beograda Voislava Ivanovića za predsednika. Domaćin skupa je bio prvi čovek KK Lastin put Vladan Damjanović, koji je svakako i jedan od najuspešnijih odgajivača u Srbiji. Njegov četvrogodi kastrat Markoni LP, koji je oždrebljen i odgojen u Srbiji, ostvario je odlične rezultate otkako je u treningu u Češkoj kod cenjenog stručnjaka Vaclava Luke mlađeg. Na lepom imanju u Beliću imaju i ždrebad, jarlinge (jednogodišnjake), od kojih posebnu pažnju treba obratiti na grlo Maj Taki Taki LP.

Kurir sport/ L. Delić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track