BURNO PETOG DANA ZOI U PEKINGU: Rusima nije dodeljeno zlato, fijasko Mikaele Šifrin, borba za medalje se zahuktava
Foto: EPA

PEKING 2022

BURNO PETOG DANA ZOI U PEKINGU: Rusima nije dodeljeno zlato, fijasko Mikaele Šifrin, borba za medalje se zahuktava

Ostali sportovi -

Petog dana na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu bilo je veoma burno

Najviše zbog činjenice da je ceremonija dodele medalja za ekipno takmičenje u umetničkom klizanju odložena zbog doping skandala.

Borbe za odličja se zahuktavaju, pa je danas podeljeno 18 medalja. Rusi i Norvežani dominiraju u Pekingu, a prate ih Austrijanci, Šveđani, Holanđani...

Peking 2022
foto: EPA/JEON HEON-KYUN

Ovde možete pratiti sva dešavanja na ZOI u Pekingu.

13.29 - Gajger osvojio olimpijsko zlato u nordijskoj kombinaciji

Nemački takmičar Vincenc Gajger osvojio je danas zlatnu medalju u nordijskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Gajger je pobedio u kros kantri trci na 10 kilometara rezultatom 25:07,7 minuta. On je prethodno u prvom delu takmičenja u ski skokovima zauzeo 11. mesto i morao je da nadoknadi zaostatak od minut i 26 sekundi.

Srebrnu medalju osvojio je Norvežanin Jorgen Grobak sa 0,8 sekundi zaostatka. U ski skokovima bio je deveti sa 114,1 bodom. Austrijanac Lukas Grajderer osvojio je bronzu sa 6,6 sekunde zaostatka. Posle ski skokova bio je drugi sa 123,4 boda. Prvoplasirani posle ski skokova Rjota Jamamoto iz Japana (133 boda) takmičenje je završio na 14. mestu sa 1:46,6 minuta zaostatka za pobednikom. On je posle ski skokova imao 38 sekundi prednosti nad prvim pratiocem Grajdererom.

Jedan od favorita Norvežanin Jarl Magnus ;Riber nije nastupio zbog korona virusa, kao ni trostruki olimpijski šampion Nemac Erik Frencel. U nordijskoj kombinaciji takmičar koji zabeleži najduži skok i dobije najviše ocene sudija počinje trku kao prvoplasirani, a iza njega idu takmičari redosledom koji je ostvaren u ski skokovima. Nordijska kombinacija je olimpijski sport od prvih Zimskih igara 1924. godine u Šamoniju.

Vincenc Gajger
foto: AP

12.42 - Hokejaši Rusije pobedili Švajcarsku

Hokejaši Rusije pobedili su danas Švajcarsku sa 1:0, u utakmici prvog kola Grupe B na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Jedini strelac u ekipi branioca titule bio je Anton Slepišev, 2,7 sekunde pre kraja prvog perioda igre.

Švajcarska je mogla da izjednači krajem treće deonice, ali je Fabris Hercog pogodio okvir gola. Ruski golman Ivan Fedotov imao je 33 odbrane.

Hokej na ledu, Rusija, Švajcarska
foto: AP

11.23 - Jamamoto prvi posle ski skokova u nordijskoj kombinaciji

Japanski takmičar Rjota Jamamoto vodeći je posle ski skokova, prvog dela takmičenja u nordijskoj kombinaciji na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Jamamoto je skočio 108 metara i za taj skok dobio je 133 boda u prvom delu takmičenja. On će nešto kasnije kros kantri trku na 10 kilometara početi sa 38 sekundi prednosti.

Takmičar koji zabeleži najduži skok i dobije najviše ocene sudija počeće trku kao prvoplasirani, a iza njega idu takmičari redosledom koji je ostvaren u ski skokovima. Austrijanac Lukas Grajderer startovaće kao drugi pošto je sakupio 123,4 boda, a iza njega će biti nemački takmičari Julijan Šmid (123,1) i Johanes Ridcek (122,2).

Austrijanac Johanes Lamparter startovaće kao peti sa minut i četiri sekunde zaostatka za Jamamotom, kao i Japanac Sora Jači. Nordijska kombinacija je olimpijski sport od prvih Zimskih igara 1924. godine u Šamoniju.

Rjota Jamamoto
foto: AP

10.00 - Amerikanka Džejkobelis osvojila zlato u snoubord krosu

Američka takmičarka Lindsi Džejkobelis osvojila je zlatnu medalju u snoubord krosu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Džejkobelis je osvojila prvo zlato za selekciju SAD u Pekingu. Ona se peti put takmiči na Zimskim olimpijskim igrama, a osim današnjeg zlata osvojila je srebro 2006. godine u Torinu. Francuskinja Kloe Tespeš osvojila je srebrnu medalju, a Kanađanka Merjeta Odin bronzu.

Lindsi Džejkobelis
foto: AP

09.41 - Velika potražanja za maskotom ZOI

Proizvođači suvenira vezanih za maskotu Zimskih olimpijskih igara (ZOI) Peking 2022. nakon Prolećnog praznika brzo nastavljaju rad kako bi zadovoljili rastuću potražnju za popularnom pandom. Organizatori ZOI u Pekingu su saopštili u utorak da će specijalna kineska novogodišnja verzija Bing Dven Dvena uskoro izaći na tržište i da će se prodaja licencirane robe nastaviti najmanje do kraja juna, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Bing Dven Dven
foto: AP

Kao odgovor na nedostatak ponude maskote Bing Dven Dven, organizatori su koordinirali sa proizvođačima i licenciranim fabrikama za proizvodnju igračaka da nastave rad. Maskota Bing Dven Dven, koja predstavlja mladunca pande obučenog u ledeno odelo, postala je glavna atrakcija Zimskih olimpijskih igara. Maskota je postala toliko popularna da su svi srodni proizvodi, uključujući Bing Dven Dven minijature, lutke i privezke za ključeve, nestali iz licenciranih onlajn prodavca i fizičkih prodavnica u maloprodaji.

Bing Dven Dven
foto: AP

Džao Veidung, portparol Organizacionog komiteta Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, rekao je u nedelju da su organizatori preduzeli koordinisane napore da povećaju zalihe traženih proizvoda. Jedan od proizvođača, Džindžiang Hegšeng u provinciji Fudžijan, naveo je u ponedeljak za Peking njuz da će kompanija nastaviti proizvodnju ranije nego što je planirano i da je kupila avionske karte za neke zaposlene kako bi se što pre vratili na posao.

Bing Dven Dven
foto: AP
Bing Dven Dven
foto: AP

09.28 - Dominacija skandinavskih zemalja, Rusi imaju najviše medalja

Posle četiri dana takmičenja na Zimskim Olimpijskim igrama u Pekingu podeljen je veliki broj medalja. Najveći broj odličja otišao je Rusima koji na ovim Igrama nastupaju pod zastavom ruskog olimpijskog komiteta. Rusija sa 10 medalja vodi na listi, za njima je Norveška sa devet, Austrija sa osam, Amerika, Italija, Holandija i Švedska sa po sedam medalja.

Ono što je posebno interesantno jeste da Norvežani i Šveđani imaju za sada po četiri zlatne medalje, što samo potvrđuje njihovu dominaciju u zimskim sportovma.

08.32 - Vlhova osvojila olimpijsko zlato u slalomu

Slovačka skijašica Petra Vlhova osvojila je zlatnu medalju u slalomu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Petra Vlhova
foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Vlhova je do prve zlatne medalje za Slovačku u alpskom skijanju došla rezultatom 1:44,98 minuta. Vlhova, koja je osvojila titulu u Svetskom kupu u slalomu, je posle današnje prve vožnje bila osma, ali je uspela da nadoknadi zaostatak za Nemicom Lenom Dur i osvoji prvo olimpijsko zlato u karijeri. Dur je zauzela četvrto mesto na kraju.

Petra Vlhova
foto: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Srebrnu medalju osvojila je Austrijanka Katarina Linsberger sa 0,08 sekundi zaostatka, a bronzu Švajcarkinja Vendi Holdener sa 0,12 sekundi zaostatka. Amerikanka Mikaela Šifrin nije završila trku. To je drugi neuspeh za Šifrin u Pekingu, pošto pre dva dana nije završila ni veleslalom.

Mikaela Šifrin
foto: EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

"Nikada nisam bila u ovakvoj poziciji i ne znam kako to da podnesem. Najviše sam se koncentrisala na veleslalom i slalom. Veliki rad koji sam uložila bio je uzaludan", rekla je Šifrin kroz suze.

Trku nije završila ni Italijanka Federika Brinjone.

07.50 - Odložena dodela medalja za ekipno takmičenje u umetničkom klizanju

Ceremonija dodele medalja za ekipno takmičenje u umetničkom klizanju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu odložena je zbog "pravnog problema" koji bi mogao da utiče na osvajače medalja, saopštio je Međunarodni olimpijski komitet (MOK). Više o ovome pročitajte NA OVOM LINKU.

07.45 - Norvežanin Rud osvojio zlato u slobodnom skijanju

Norveški takmičar Birk Rud osvojio je zlatnu medalju u slobodnom skijanju u disciplini big er na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu. Rud je pobedio rezultatom 187,75 poena i osvojio prvu zlatnu medalju u toj disciplini koja je u Pekingu prvi put u olimpijskom programu. Srebrnu medalju osvojio je Amerikanac Kolbi Stivenson sa 183 poena, a bronzu Švedjanin Henrik Harlo sa 181 poenom.

Birk Rud
foto: AP

Dobro došli na Kurirov blog!

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track