ZBOG LAJKA UKRAJINCI IZBACILI KLIZAČICU IZ REPREZENTACIJE: To je bila njena jedina greška, više joj nema povratka!
Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG, Shutterstock

ludilo

ZBOG LAJKA UKRAJINCI IZBACILI KLIZAČICU IZ REPREZENTACIJE: To je bila njena jedina greška, više joj nema povratka!

Ostali sportovi -

Talentovana Anastasija Šabotova pod udarom Ministarstva omladine i sporta iz Kijeva

Neverovatne vesti iz dana u dan stižu iz Ukrajine. Talentovana mlada klizačica Anastasija Šabotova izbačena je iz reprezentacije Ukrajine zbog jednog lajka na društvenim mrežama!?

Anastasiia Shabotova
foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

Anastasija je na društvenim mrežama dala lajk objavi jednog od najboljih klizača u istoriji ovog sporta Jevgenija Plušenka koji je postom podržao specijalnu vojnu operaciju Rusije u Ukrajini. Ekspresno, Ministarstvo za omladinu i sport Ukrajine izbacilo je Šabotovu iz nacionalnog tima.

Anastasija Šabotova (16) rođena je u Moskvi i do 2019. takmičila se za Rusiju, da bi posle toga počela da nastupa pod zastavom Ukrajine. Njen otac Sergej je Rus, a majka Irina Ukrajinka. Njena karijera u Rusiji išla je kako se samo zamisliti može do 13 godine, kada je bila uvučena u jednu doping aferu. Kao i u slučaju mlade Ruskinje Kamile Valijeve, na OI u Pekingu, tako je i Anastasija Šabotova bila žrtva, popila je vitaminske suplemente, koji su sadržali neke nedozvoljene supstance, za koje nije znala čemu služe.

Anastasija Šabotova
foto: EPA

Kritikovana je posla toga u medijima i na nagovor majke odlučila je da se takmiči za Ukrajinu. Tek taj postupak navukao je gnev ruske javnosti jer se radilo o jednoj od najtalentovanijih klizačica u zemlji. Lako je postala šampionka Ukrajine, a na trofeju u Budimpešti 2020. godine izvela je trostruki aksel i postala tek 12. klizačica na svetu kojoj je tako nešto pošlo za rukom.

Na Evropskom prvenstvu se nije pojavila jer je bila bolesna, a u Pekingu na OI Anastasija Šabotova doživela je pravi fijasko, jer nije uspela da se plasira u finale u slobodnom programu. I onda sledi taj sporni lajk na objavu Jevgenija Plušenka, dvostrukog olimipijskog šampiona.

Anastasija Šabotova sa porodicom živi u Moskvi, a sam Jevgenij Plušenko, koji danas radi kao trener, izrazio je razumevanje za nju i poručio da će učiniti sve da je vrati u rusku reprezentaciju.

Jevgenij Plušenko
foto: EPA

- Nisam znao za sve to, ne pratim. Ali spremni smo da je vratimo u reprezentaciju Rusije sa zadovoljstvom. Čekamo je. Da li sam spreman da uzmem Anastasiju u svoju grupu? Naravno. U svetu postoje dvostruki standardi, neko može nešto, a neko ne može. A Rusija ne može baš ništa. Nemoguće je braniti svoja prava, nećemo više biti slaba država. Put koji je zauzeo predsednik je ispravan, svi treba da se okupimo i da budemo zajedno, da odbranimo svoju otadžbinu i zemlju - rekao je Jevgenij Plušenko za portal Metaratings.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track