AMERIKANCI UZELI RUSIMA 12 MILIONA EVRA, SAD NEĆE DA IM VRATE: Novi problemi za vozača Formule 1 Nikitu Mazjepina!
Foto: Profimedia, Screenshot

cinizam

AMERIKANCI UZELI RUSIMA 12 MILIONA EVRA, SAD NEĆE DA IM VRATE: Novi problemi za vozača Formule 1 Nikitu Mazjepina!

Ostali sportovi -

Tim "Has" poziva se na klauzule iz ugovora i traži još 8.000.000 evra za izgubljenu dobit

Američki tim Formule 1 Has odbio je da glavnom sponzoru kompaniji "Uralkali" vrati 12.000.0000 evra. Iz ove ekipe pred početak sezone otpušten je Rus Nikita Mazjepin, zbog operacije ruske vojske u Ukrajini.

Nikita Mazepin
foto: Printskrin/Jutjub

Ruska kompanija "Uralkali" bile je glavni sponzor ekipe i početkom godine uplatila je veliki novac na račun tima Formule 1. Vlasnik ovog moćnog preduzeća je Dmitri Mazjepin, otac Nikite Mazjepina.

Usled velikog pritiska i ogromne rusofobije koja vlada u Americi i Zapadnoj Evropi, vozač je dobio otkaz u ekipi i pored važećeg ugovora. Tim je naravno raskinuo saradnju sa kompanijom "Uralkali", ali joj nije vratio novac!?

Nikita Mazepin
foto: EPA

Ruski mediji pišu da iz Formula 1 tima "Has" najavljuju da ne samo što neće vratiti 12.000.000 evra, već će potraživati još 8.000.000 evra za izgubljenu dobit!? Poručuju da neće vratiti Mazjepinovu formulu iz 2021. godine, dok ne dobiju obeštećenje. Spor između dve strane najverovatnije će biti nastavljen na sudu.

"Uralkali" je tražio da "Has" vrati uloženi novac, ali je američki tim saopštio da ima pravo da raskine sponzorski ugovor, pozivajući se na jednu od njegovih klauzula. Prema "Hasu", u sporazumu se navodi da "Uralkali" ne može da „ošteti, izazove, ismeje ili umanji javni ugled“ tima.

Nikita Mazjepin
foto: EPA

- Za takve bezobrazluke "Uralkali" bi trebalo da tuži tim "Has". Ne treba da rasipamo novac, već ulažemo svoja sredstva u razvoj sporta - rekao je Dmitrij Sviščov, predsednik Komiteta Državne dume za fizičku kulturu i sport.

Vredno je napomenuti da je sporazum ekipe "Has" sa ocem i sinom Mazjepin raskinut čak i pre nego što su njih dvojica uvršteni na spiskove sankcija EU i Velike Britanije. Pre nekoliko nedelja, objavljeno da je luksuzna vila vredna 105.000.000 evra, koja se nalazi na Sardiniji i koja je u vlasništvu porodice Mazjepin zaplenjena od strane države Italije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track