LUDILO U ENGLESKOJ! ZA DERBI PRODATE SVE KARTE, KAPACITET ZA 130.000 GLEDALACA: Kraljevska porodica potvrdila dolazak u Epsom!
Foto: Profimedia

konjički sport

LUDILO U ENGLESKOJ! ZA DERBI PRODATE SVE KARTE, KAPACITET ZA 130.000 GLEDALACA: Kraljevska porodica potvrdila dolazak u Epsom!

Ostali sportovi -

Nagradni fond za 243. Epsom derbi iznosi 1.604.000 funti, pobedniku ide 909.628,40!

Specijalni izveštač iz Epsoma - Lazar Delić

Derbi je za Engleze najveća trka na svetu. Prvi je održan još 4. maja 1780. godine, a ove godine je 243. izdanje, koje je i zvanično deo državne proslave platinastog jubileja, odnosno rekordnih 70 godina vladavine britanske kraljice Elizabete Druge, inače glavnog patrona Džokej kluba (osnovan 1750), ali i vlasnice trkačkih konja koji su pobeđivali čak i u najvećim trkama na Ostrvu.

Epsom derbi
foto: Kurir sport/Lazar Delić

Interesovanje za ovogodišnji Epsom derbi je ogromno. Sve karte su prodate, a ispred hipodroma čiji se kapacitet procenjuje za čak 130.000 gledalaca, od petka u prepodnevnim časovima se mogu videti brojni tapkaroši, kod kojih je jedino još moguće doći do ulaznica. Članovi kraljevske porodice su potvrdili da dolaze na subotnji derbi na hipodromu Epsom dauns!

U start mašini za trogodačku trku godine (milja, četiri furlonga i šest jardi – oko 2420 metara, trava, na levo) biće 17 konja, a nagradni fond iznosi 1.604.000 funti, od čega pobedniku ide 909.628,40! Po bukmejkerima prvi favorit je Desert Kraun, u treningu kod ser Majkla Stauta, u koga kao trenera i kraljica ima ogromno poverenje. U sedlu ovog konja čiji je vlasnik Said Suhail biće engleski džokej Ričard Kingskout. Međutim, u derbiju su uvek moguća iznenađenja, pogotovo što će na derugim galoperima sa nešto manjim šansama biti najbolji džokeji na svetu: Italijan Frenki Detori, Irac Rajan Mur, Vilijam Bjuik koji je rođen u Norveškoj...

Epsom derbi
foto: Profimedia

U petak je na širokoj, ali i dosta talasastoj travnatoj stazi održan tzv. „lejdi dej“, sa ukupno sedam trka, koliko 'e ih biti i na "derbi danu". Međutim, na hiljade lepih dama u šeširima i ostalim precizno odabranim modnim detaljima, prodefilovale su na hipodromu, što je svakako najlepša strana prvog od dva dana galopskog spektakla. Atmosfera je bila fantastična, svuda se osećalo dobro raspoloženje, a u subotu tek sledi veliki spektakl!

Epsom derbi
foto: Profimedia

U izuzetno dramatičnoj trci omica, ženskih grla od tri godine,za kratku glavu je pobedu odnela Tjuzdi (džokej Mur, trener Ajden O'Brajen, moćni vlasnici Magnier/Tabor/Smit/Vesterberg), ispred favorita Emili Apdžon (Detori), u treningu kod čuvenog Engleza Džona Gosdena, koji je posle trke bio pod pravom opsadom novinara, ali je strpljivo odgovarao na sva pitanja. Pobeda je bila vredna 311.905 funti.

Tako je to kod Engleza, treba biti veliki i kada se dobija, ali i kada se gubi, što je Gosden na najbolji način potvrdio. Staza je bila dobra, mada je pred trku omica, koja je takođe britanski klasik, počela da rominja kiša, ali je brzo stala. Vremenski uslovi su bili idealni na zadovoljstvo velikog broja gledalaca.

Počast legendarnom džokeju Lesteru Pigotu

Legendarni engleski džokej Lester Pigot, preminuo je u nedelju u 87. godini. Subotnji derbi će se trčati u njegovu čast, jer se radi o džokeju sa najviše pobeda u Engleskom derbiju – ukupno devet! Derbi je na programu u subotu u 16.30 časova po lokalnom vremenu, sat više po srednjoevropskom.

Rekorder među trenerima je Irac Ajden O'Brajen (osam trijumfa), a od vlasnika devet puta su slavili irski milijarder Džon Magnier i londonski „kralj kocke“ Majkl Tabor, čija se porodica pre emigracije u Englesku iz Rusije prezivala Taborovski i jevrejskog je porekla. Tabor trenutno živi na realaciji Monte Karlo - Barbados.

Makron poklonio konja kraljici

U Velikoj Britaniji u četvrtak je počela četvorodnevna proslava platinastog jubileja, 70 godina vladavine kraljice Elizabete Druge, koja ima punih 96 godina. Kao velikom ljubitelju trkačkih konja, kraljica je na poklon dobila sedam godina starog "punokrvnjaka" od predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je 2018. godine poklonio konja i kineskom predsedniku Siju Đipingu, tokom zvanične posete Pekingu.

Centralni događaji platinastog jubileja u subotu su 243. Epsom derbi i koncert ispred Bakingemske palate, na kome će učestvovati rok grupa „Kvin“ i američke pevačice Ališa Kiz i Dajana Ros.

Za prvog pobednika nagrada 1.065 funti i 15 šilinga

Prvi pobednik derbija je konj koji je nosio ime po jednom od grčkih junaka u Trojanskom ratu – Diomed. Njegov vlasnik je bio ser Čarls Banburi. Jahao ga je Sem Arnul, a zabeleženo je i ime trenera – Tisdejl. Tako je Diomed krajem 18. veka ušao u istoriju, a u subotu jedna od trka će nositi ime po njemu. Za pobedu im je pripalo 1.605 funti i 15 šilinga!

Prvi derbi je organizovao 12. lord Derbi, po kome je najčuvenija trka u Engleskoj i dobila ime, a kasnije i najveća rivalstva u ostalim sportovima, pogotovo fudbalu. Godinu dana pre prvog derbija, održana je prva trka omica, a pobedila je Bridžet, čiji je ponosni vlasnik bio upravo lord Derbi.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track