JOKIĆ UŽIVAO NA SOLVALI! FRANCUZI POKORILI ŠVEDSKU U KASAČKOM SPEKTAKLU: U Srbiji treneri iz Šapca vode glavnu reč u galopu
Foto: Profimedia

konjički sport

JOKIĆ UŽIVAO NA SOLVALI! FRANCUZI POKORILI ŠVEDSKU U KASAČKOM SPEKTAKLU: U Srbiji treneri iz Šapca vode glavnu reč u galopu

Ostali sportovi -

Zoran Turaković iz Surduka sa najboljim priplodnim pastuvom spasao čast Sremaca na Novosadskom sajmu, dve nagrade za lipicanska grla biznismena iz Batajnice Srđana Kneževića

U potpunoj senci boravka NBA superstara i dvostrukog uzastopnog MVP igrača najjače košarkaške lige na svetu Nikole Jokića u Stokholmu, gde je proteklog vikenda bio u centru medijske pažnje, ali i uživao na hipodromu „Solvala“ u čuvenom kasačkom spektaklu Elitlopetu, na kome je pobedio francuski pastuv star osam godina Etonant (vozač Entoni Barije), ostale su galopske trke na drugom trkačkom danu u Šapcu i jubilarna deseta revija „Vojvođanskog galopa“ u Subotici, na kojoj su održane i tri kasačke trke, a na severu Bačke je bio i naš poznati odgajivač i vlasnik kasača Tomislav Višnjić.

Nikola Jokić
foto: Pritnscreen/Twitter

Elitlopet se trči na milju (1609 m, na levo, autostart, krug iznosi 1 km), a nagradni fond je 11.350.000 švedskih kruna, odnosno više od milion američkih dolara! Pobedničko vreme Etonanta je iznosilo 1:09,3 po kilometru, a kvota na pobedu je bila 10,18. Vlasnik i trener Etonanta je Rišar Vesterink. To je bila 23. pobeda Francuza u Stokholmu, kojom ozbiljno ugrožavaju domaćine, koji su slavili rekordnih 25 puta. Deset puta su trijumfovali kasači iz Italije, Nemci su bili najbolji u pet navrata, Amerikanci tri puta, a Norvežani i Kanađani po dva.

Milan Konkolj
foto: Miroslav Radojević

U Šapcu je potvrđena dominacija tamošnjih trenera u srpskom galopu, na čelu sa neprikosnovenim Bojanom Šendekovićem, čiji su galoperi slavili u dve od ukupno šest trka, uključujući i pobedu trogodišnjeg ždrepca Trajal Houka u grup 2 trci (1600 m, trava, 300.000 dinara). Ovaj galoper je u vlasništvu Almina Alića iz Sandžaka, u sedlu je bio ove sezone izvanredni Milan Konkolj i prema očekivanjima, ostvarena je sigurna pobeda. Šendeković se ovaj put zadovoljio sa još jednom pobedom – Flič (Darko Ljubomirović), vlasnici braća Vatić.

Šapčanin Dušan Pajić, koji je kao džokej, ali i dva puta kao trener upisao pobede u derbiju, na domaćem terenu je potvrdio da znanje i naporan rad daju dobre rezultate. Sada ga je obradovao Redšank (Goran Mešetović), čiji je vlasnik Elvir Juković. Dominaciju trenera iz Šapca u poslednjoj trci je potvrdio trener Živko Erić, kod koga je u treningu konj Milenka Đurđevića Hektor, a do pobede ga je doveo iskusni džokej Aleksandar Šašić, koji se već oprobao i kao trener.

Iz Šapca svakako vredi pomenuti i Zorana Lukića, kao i njegovog prezimenjaka Bojana, a njih dvojica nisu u srodstvu. Ne treba zaboraviti ni Slavena Jovanovića, a tu je i Srđan Pajić, čija je ljubav prema trkačkim konjima neupitna. Predsednik Udruženja vlasnika galopera i ugledni vlasnik trkačkih konja iz Beograda Vojislav Ivanović, posebno ceni Erića, koji vodi brigu i o jednom od naših najboljih pastuva Ret Batleru. Jedino kao da se izgubio Jovica Ostojić!

Inače, pobede u prve dve trke na Šabačkom hipodromu su zabeležila grla koja su u treningu kod Smaila Mržljaka (Velika Kladuša) i Miroslava Kolara iz Beograda. Pohvale svakako zaslužuje i predsednik Džokej kluba Šabac Aleksandar Peranović, čiji je angažman nesporan, mada mu mnogi sugrađani i dalje zameraju da je prilično servilan prema „vlastodršcima“ iz Beograda.

Surduk
foto: Printskrin/Facebook

Na nedavnom 89. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, čast Sremaca, koji se pre svega ističu držanjem izvrsnih lipacanera, sačuvao je Zoran Turaković iz Surduka. Njemu je pripao veliki šampionski pehar za najboljeg priplodnog pastuva – 27 Maestoso Trompeta. Iz Srema su nagrađeni i: Uroš Milinković (Dobanovci), Jovan Obradov (Inđija), Živko Ekmedžić Vojka), Jovan Milivojević (Progar), Siniša Paunović (Surduk), Kristijan Krpan (Sremska M itrovica), dok je biznismen iz Batajnice Srđan Knežević dobio dve nagrade, za priplodne kobile lipicanske rase, potvrdivši još jednom da kod njega u štalama mogu da budu samo „carski konji“ visoke klase.

Komisija za ocenjivanje izložbenih sportskih koju su činile licencirani trener konjičkog sporta Jelena Buzaš i Jovana Đukic, diplomirani inženjer stočarstva, uručika je pehar treneru KK Impuls iz Veternika Lidiji Kovač. Za najbolje priplodno izložbeno grlo, Cedara, nagrada je pripala Bojanu ivanoviću, treneru KK Infiniti iz Surčina

Radovanović gost u Baden Badenu

Jedan od najvećih eksperata za galop u Srbiji, Beograđanin Aleksandar Radovanović nedavno je bio specijalni gost u Nemačkoj, u Baden Badenu, gde je bila aukcija konja, ali su priređene i zanimljive konjske trke na travnatoj stazi.

Radovanović ima bliske odnose sa uticajnim ljudima u industriji nemačkog galopa, koji je uz Veliku Britaniju, Francusku i Irsku, u samom evropskom vrhu, ali nažalost takvi njegovi dragoceni kontakti retko kad se koriste u Srbiji.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track