SJAJAN MEČ U PARIZU I TUŽAN KRAJ TENISKOG SPEKTAKLA: Zverevu se smrklo – Nadalu svanulo!
Foto: Profimedia

ANALIZA KURIRA

SJAJAN MEČ U PARIZU I TUŽAN KRAJ TENISKOG SPEKTAKLA: Zverevu se smrklo – Nadalu svanulo!

Tenis -

U retko viđenom događaju u završnom delu jednog Grend Slema, Zverev primoran da preda meč zbog povrede; Nadal sada u još boljem položaju u finalu

SPECIJALNI IZVEŠTAČ KURIRA IZ PARIZA: VUK BRAJOVIĆ

Neverovatne stvari prate novi pohod Rafaela Nadala ka finalu Rolan Garosa ove godine. Na jedevite jade se „izvukao“ u četvrtom kolu protiv Ože-Alijasima, u jednom od najčudnijih mečeva u istorijatu njihovog rivaliteta je dobio Novaka Đokovića sa 3-1, a danas mu je pre kraja 2. seta i neverovatnih 3 sata igre meč predao Saša Zverev zbog pretrpljene bolne povrede.

Vodio je Zverev sa 6-2 u taj brejku prvog seta na svoj servis da bi izgubio 10-8, a onda – posle sat i po vremena igre u prvom – kreće najčudniji drugi set u kome ni jedan igrač nije osvojio svoj servis do Zvereva na 4-3.

Da umor čini svoje viđeno je i u nastavku tog dela igre, u kome obojica igrača nisu bila u stanju da ostvare odlučujuću prednost pre ulaska u taj-brejk.

U momentu kada je, pri vođstvu Zvereva od 6-5 – vodio sa 40-30, Nadal je poslao lopticu na forhend stranu Zvereva, kome je u trčanju noga zapela na vlažnu šljaku. Kao da je doživeo grub faul na fudbalu, Saša je pao i ostao da leži na šljaci – uz bolne grimase i gestikuliranje da mu je potrebna pomoć zbog povrede skočnog zgloba. Na teren je istrčao medicinski tim, izneo mu pokretna kolica – i kada je to viđeno, publika je bila uverena da do nastavka meča neče doći.

Rafael Nadal, Aleksandar Zverev, Rolan Garos
foto: Printskrin

Deset minuta kasnije, to je potvrđeno kada su se Saša Zverev i Rafael Nadal ponovo pojavili na terenu – ali bez reketa i u Sašinom slučaju – sa kratkom štakom. Formalna predaja meča sudiji, pozdrav sa Nadalom i otpozdrav publici koja je – za razliku od većeg toka trajanja meča – sada bila korektna i aplauzom pozdravila povređenog asa – bilo je poslednje što je Zverev uradio na terenu stadiona Filip Šatrije na ovogodišnjem Rolan Garosu.

U razgovoru sa Matsom Vilanderom posle meča, Nadal je rekao da saoseća sa protivnikom, uz pohvalu da je odigrao fantastičan turnir i da mu je pogotovo žao što se ovo njemu desilo jer je on „primer dobrog kolege-tenisera na turneji“.

Znam koliko mu je važno da osvoji Grend Slem, ali je danas zaista bio loše sreće. Jedino u šta sam siguran je da će ga osvojiti – i to više puta“, uputio je birane reči Nadal ka Zverevu.

Rafael Nadal
foto: Profimedia

Ovo je bio izuzetno težak meč, a razumećete me zbog čega mi je teško da u ovoj situaciji pričam puno o njemu. Za mene je još jedno finale na Rolan Garosu – bez sumnje – ostvarenje velikog sna – ali nisam očekivao da ću to ostvariti ovako, na ovaj način...“ rezimira Nadal.

Brojne propuštene šanse – a onda – kao pregruba kazna za to što do tog momenta nije bio u prednosti od 2:0 u setovima, povreda koja je zabolela i dušu i telo svih prisutnih na Šatrijeu je eliminisala trećeg nosioca turnira iz dalje borbe za najveće ostvarenje na šljaci Rolan Garosa.

Imao je Zverev realne šanse da – čak i u ovako nestabilnom setu – izjednači rezultat kroz osvojeni taj-brejk i možda čak i bude u mnogo boljoj poziciji da u nastavku seta izbori pobedu i ulazak u finale, ali Fortuna nije bila na strani dvadesetpetogodišnjeg izazivača ovog kišnog i vlažnog dana u Parizu.

Nadal je i ovoga puta imao mnogo više sreće nego što bi za to njegova igra mogla da pruži pokriće – i nastavlja svoj, po svemu sudeći, neumitni nalet ka 14. tituli u Parizu i 22. Grend Slemu trofeju u karijeri. Iako su u smislu kvaliteta igre na ovom najvišem nivou u pitanju dragocene nijanse – utisak je da su neke stvari „van terena“, čudne okolnosti i pedigre asa iz Španije ovog proleća bile nešto važniji faktori za ulazak u finale nego – prikazano na terenu.

Rolan Garos
foto: Profimedia

Finale je u nedelju, ali će se možda ispostaviti da je pitanje pobednika u njemu rešeno na ovaj neprijatan način u prvom polufinalu danas.

Vuk Brajović / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track