BAH RADI U INTERESU RUSIJE, A NE OLIMPIJSKOG SPORTA: Oštre reči Vladimira Klička na račun prvog čoveka MOK!
Foto: Jan Miks / Alamy / Alamy / Profimedia, AP/Markus Schreiber, EPA/Alaa Badarneh

sport i politika

BAH RADI U INTERESU RUSIJE, A NE OLIMPIJSKOG SPORTA: Oštre reči Vladimira Klička na račun prvog čoveka MOK!

Ostali sportovi -

Poslednjih mesec dana u najuticajnijim svetskim forumima mnogo se priča o ukidanju sankcija sportistima iz Rusije i Belorusije, kako bi mogli da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

Vladimir Kličko
foto: BERND VON JUTRCZENKA / AFP / Profimedia

Bivši šampion u profesionalnom boksu, danas gradonačelnik Kijeva Vladimir Kličko optužio je Tomasa Baha, predsednika Međunarodnog olimpijskog komiteta, da otvoreno podržava Rusiju.

- Bah stalno govori o neutralnosti MOK. Jedino što on nije neutralan. Zastupa interese Rusije, a ne olimpijske vrednosti. Sport, biznis i politika imaju mnogo toga zajedničkog. Posebno Olimpijske igre, koje su oduvek bile deo politike - rekao je Vladimir Kličko.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah zatražio je od zemalja članica da uzmu u obzir ljudska prava sportista. To se pre svega odnosilo na dozvolu učešća Rusima i Belorusima na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine makar kroz formu statusa sa neutralnim obeležjima.

Tomas Bah, Predsednik MOK
foto: Beta/ap

Vladimir Kličko, kao i većina ukrajinskih sportista žestoko se zalaže za zabranu učešća pod bilo kakvim okolnostima sportistima iz Rusije i Belorusije na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu. Bez obzira, što načela olimpizma nalažu i uče da je sport uvek bio i treba da bude iznad politike.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track