ZAVRŠENE SPORTSKE IGRE MLADIH U SPLITU: Nemanja Vidić igrao padel sa Čeferinom! Zdravko Marić se zahvalio ALEKSANDRU VUČIĆU
Foto: Sportske Igre Mladih

USPELA MANIFESTACIJA

ZAVRŠENE SPORTSKE IGRE MLADIH U SPLITU: Nemanja Vidić igrao padel sa Čeferinom! Zdravko Marić se zahvalio ALEKSANDRU VUČIĆU

Ostali sportovi -

Još jednom smo pokazali da nekada treba pratiti put kojim mi idemo, poručili su Simovci iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, učesnici Međunarodne završnice Sportskih igara mladih u Splitu.

Sportske igre mladih
foto: Sportske Igre Mladih

Najlepša sportska priča prethodnih dana dodala je nove redove koje su deca regiona ispisala sa brojnim gostima koji su stigli u Dalmaciju da ih podrže. Poslednjeg dana druženja u Splitu održan je Coca-Cola all star sports day koji je otvorilo proglašenje novih SIM ambasadora. Čast da pored Nemanje Matića, Luke Modrića, Aleksandra Čeferina, Edina Džeka i ostalih uvaženih ličnosti koji su SIM ambasadori, ponesu tu titulu, dobili su Dario Srna i Nemanja Vidić.

Povelju za SIM ambasodara Srni je uručio Zlatko Vujović, fudbalska legenda bivše SFRJ, dok je Vidića u SIM porodicu uveo predsednik UEFE Aleksander Čeferin. Dario Srna, obećao je da će zajedno sa Vidićem učiniti sve da se za Igre čuje širom Evrope:

- Kad dođete na Prokurative, kad vidite da u finalu igra ekipa iz Hrvatske protiv ekipe iz Srbije, u drugom finalu Bosna protiv Hrvatske i ta deca se druže međusobno, razvijaju nova prijateljstva, to je nešto što se ne može kupiti novcem. To je emocija koja svima nama fali, koju treba čuvati, štititi koliko god možemo.

Sportske igre mladih
foto: Sportske Igre Mladih

Predsednik Svetske šahovske federacije Arkadi Dvorkovič i velemajstor Darmen Sadvakasov igrali su na Rivi simultanke protiv Simovaca i gostiju završnice Igara. Sa Simovcima su se „udružili“ ministar sporta u Vladi RS Zoran Gajić, bivši košarkaš Dejan Tomašević, predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević. Na kraju turnira iznenađenje. Pobednik SIM turnira u šahu FIDE majstor iz Pančeva, petnaestogodišnji Marko Milanović, uspeo je do predaje da dovede Sadvakasova.

Pažnju prolaznika na Prokurativima u Splitu privlačio je i teren za padel koji je montiran za potrebe Međunarodne završnice Sportskih igara mladih u Splitu. Još pre meča par Zvonimir Boban – Naser Al Kelaifi, važio je za favorite u duelu protiv Nemanje Vidića i Mehmeda Baždarevića. Iako je bilo profesionalnih poteza, sva četvorica su se potrudila da publika uživa, pre svega deca koja su bila u publici.

Da se na Prokurativima može igrati fudbal, Sportske igre mladih pokazale su pre dve godine, kada se slavio 25. rođendan Igara i kada je u tu svrhu montiran poseban fudbalski teren. Za kraj druženja u Splitu utakmica koju će mnogi Simovci sigurno pamtiti celoga života, jer sa druge strane terena, bili su Luis Figo, Peđa Mijatović, Zvonimir Boban, Mario Stanić, Aljoša Asanović, Esteban Kambiaso, Kristijan Karambo, Aleksander Čeferin, Naser Al Kelaifi... Pravdu su delili Svetlana Bilić i Roberto Roseti.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

Predsednik i osnivač Sportskih igara mladih Zdravko Marić nije krio emocije na kraju ove sezone za koju da je bila teška, ali da je tim Igara zajedno za decom, njihovim roditeljima, učiteljima, trenerima uspeo da ovo bude još jedna godina za ponos svima u regionu:

- Poruka za svu decu je da se prijave i dogodine, da budu u sportu, da budu dobri učenici, odgovorni, da podržavaju jedni druge, jer pravo bogatstvo Igara, bogatstvo života je prijateljstvo i da svi jedni druge poštujemo i generacijski i međugeneracijski. Hvala svima na podršci, pre svega našim sponzorima, za koje više voli da kažem da su naši prijatelji, hvala svim lokalnim samoupravama u Srbiji, nadležnim ministarstivama i institucijama i još jednom se moram zahvaliti predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je uz Igre od prvog dana našeg dolaska u Srbiju i bez čije podrške ne bismo uspeli sve što smo u Srbiji do sada uradili.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je da dobro zna šta su Sportske igre mladih, ali da je ovo što je doživeo u Splitu, prevazišlo njegova očekivanja:

- Neverovatna dobra atmosfera, dobra energija među mladim ljudima, vidim koliko im znači ovo druženje, zajedništvo, ovo takmičenje, zaista moram da kažem da je ovo pun pogodak. Svi znamo šta je cilj Sportskih igara mladih, spajanje dece regiona, a posle ovoga što smo prilike da vidimo ovde u Splitu za ovih nekoliko dana, mogu samo da kažem da je jasno da ste uspeli u tome.

Sportske igre mladih
foto: Sportske Igre Mladih

Sportske igre mladih insistiraju na duhu olimpizma, a podržane su i od strane MOK-a, kao Olimpijskog komiteta Srbije, čiji je predsednik Božidar Maljković ispratio dešavanja u Splitu:

- Naš osnivač general Đukić, pre 103 godine je rekao, da srpski narod, misleći na celu Jugoslaviju, treba da se bavi sportom što više, radi zdravlja i ostalih stvari i da usput razvija viteštvo. Ovu akciju podržavam od prvog dana. Zdravko Marić je bio klinac koji je rastao uz moju Jugoplastiku, čistio je parket vrlo često kad neko padne, i pogledajte, on je ovde doveo pola Evrope, što političke, što sportske. Svake godine, kad imam vremena dođem ovde da podržim ovu akciju.

Legenda evropskog fudbala Luis Figo drugi put je učesnik revijalne utakmice sa Simovcima. Istakao je da Igre imaju veliki značaj za decu i da je ponosan što je ponovo u Splitu.

Sportske igre mladih
foto: Sportske Igre Mladih

Da su dečaci i devojčice iz regiona srećni što je njihov novi ambasador Nemanja Vidić pokazalo je skandiranje njegovog imena sa tribina. Da je prezadovoljan zbog emocije koju mu deca pružaju, pokazao je i Nemanja koji je strpljivo potpisivao dresove, sličice, fortografisao se:

- Već par godina znam za Igre, ali tek kada sam došao na prvi događaj shvatio sam njihov značaj i osetio tu energiju dece. Kroz ovo druženje deca iz regiona razvijaju prijateljstva, ali i edukaciju generalno, sport je mnogo važan za svakog čoveka i svako društvo. Mislim da, ako gledamo ljude koji su ambasadori, meni je drago da budem deo te grupe ljudi, zato što delimo iste vrednosti. Mi odrasli moramo da budemo ti koji ćemo deci pomoći da budu bolja nego što su naše generacije. Mislim da je to prirodno i mislim da Sportske igre mladih zajedno sa nama ambasadorima to i čine.

Vidimo se sledeće godine, poručuju Simovci kojima će se od naredne godine pridružiti i vršnjaci iz Slovenije.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track