RUSKO ČUDO OD DETETA NA STUBU SRAMA! "Desert od jagoda kontaminiran lekovima za srce njenog dede" DOPING SKANDAL SE NASTAVLJA!
Foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

UMETNIČKO KLIZANJE

RUSKO ČUDO OD DETETA NA STUBU SRAMA! "Desert od jagoda kontaminiran lekovima za srce njenog dede" DOPING SKANDAL SE NASTAVLJA!

Ostali sportovi -

Desert od jagoda kontaminiran lekovima za srce njenog dede mogao je da izazove pozitivan doping test ruske klizačice Kamile Valijeve, naveli su njeni advokati u žalbi na suspenziju zbog dopinga koju je odbio Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani.

CAS je odbio žalbu Valijeve na četvorogodišnju suspenziju zbog dopinga, a danas je objavio detaljnu odluku i objašnjenje.

Kako je saopštio CAS, reč "jagoda" pojavljuje se 43 puta u dokumentu koji detaljno opisuje zbog čega je odbijena žalba.

Od sudija je traženo da poveruju da je klizačicin deda u njihovoj kući u Moskvi "slučajno ispustio tabletu u desert dok ga je pripremao" ili da su "na dasci za sečenje koju je koristio za pripremu deserta bili zdrobljeni ostaci tablete". On je, navodno, pripremio desert koji je ona ponela na takmičenje u Sankt Peterburg.

"Previše je nedostataka u dokazima i previše je pitanja bez odgovora da bi veće odlučilo da je njen iskaz više verovatan", navodi se u objavi CAS.

Kamila Valijeva
foto: AP

CAS je 29. januara diskvalifikovao Valijevu sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine i potvrdio suspenziju na četiri godine, u doping slučaju koji je potresao to takmičenje u Kini.

Ona je sa Rusijom osvojila zlato, ali je ta medalja u ekipnoj konkurenciji oduzeta. Tokom takmičenja objavljeno je da je tada 15-godišnja Valijeva pala na doping testu koji je obavljen pre Igara, u decembru 2021.

Kamila Valijeva
foto: AP

Pozitivan test došao je ;posle upotrebe lekova za poboljšanje rada srca, a ona je rekla da je njena hrana bila kontaminirana lekom koji je uzimao njen deda.

CAS je potvrdio žalbu Svetske antidoping agencije (WADA) na četvorogodišnju suspenziju i diskvalifikaciju sa Igara, nakon što ju je Ruska agencija oslobodila krivice.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track