"RUSE TREBA KAZNITI ONAKO KAKO SMO KAZNILI SRBE" Ozbiljan skandal pred početak Olimpijskih igara, a u centru predsednik MOK
Foto: Reuters

sramota

"RUSE TREBA KAZNITI ONAKO KAKO SMO KAZNILI SRBE" Ozbiljan skandal pred početak Olimpijskih igara, a u centru predsednik MOK

Ostali sportovi -

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah našao se u središtu skandala, posle razgovora sa ruskim prankerima Vovanom i Leksusom.

Tomas Bah, Međunarodni olimpijski komitet
foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Tomas Bah rekao je da pojedini ruski sportisti žele da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu i celu situaciju je uporedio sa primerom nekadašnje Jugoslavije.

Ruski pranker Aleksej Stoljarov (Leksus) putem video-veze razgovarao je sa Bahom, kojem se predstavio kao visoki afrički zvaničnik. Tokom razgovora, Leksus se dotakao teme neutralnog statusa ruskih sportista na Olimpijadi u Parizu.

- Imamo mnogo takvih presedana. Pre svega, što se tiče Srbije i Jugoslavije. Jugoslaviji su svojevremeno zabranili da učestvuje na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine. Isto rešenje, koje sada nudimo sportistima iz Rusije, tada je primenjivano na jugoslovenske sportiste. To je bio isti pristup. To se koristilo i u drugim slučajevima. Videćete sportiste, oni žele da dođu - rekao je Bah.

Vovan, Leksus, Aleksej Stoljarov, Vladimir Kuznjecov
foto: Printskrin/Instagram

Na pitanje o potencijalnom broju ruskih predstavnika na OI u Parizu, šef MOK-a je odgovorio da to „zavisi od njihovih sportskih rezultata“. Niko iz Međunarodnog olimpijskog komiteta se nije oglašavao sa komentarom nakon šale ruskih prankera sa Bahom.

- Bilo je zanimljivo saznati da Bah smatra da Rusi treba da se kazne kao i nekada Srbi, jer on misli da je to isključivanje (sa OI) ista situacija - rekao je Aleksej Stoljarov (Leksus) u komentaru za Sputnjik.

Ranije je MOK saopštio da ruski sportisti mogu učestvovati na OI u Parizu koje će biti održane od 26. jula do 11. avgusta u pojedinačnom neutralnom statusu, uz poštovanje niza kriterijuma. Neutralni sportisti nastupaće sa posebnom himnom i zastavom.

Rusima neće biti dozvoljeno da učestvuju u defileu sportista na ceremoniji otvaranja. Zbog ograničenja učešća u kvalifikacionim takmičenjima, za OI će moći da se kvalifikuje najviše 55 ruskih sportista.

Aleksej Stoljarov Leksus i Vladimir Kuznjecov Vovan u proteklih nekoliko godina uspeli su da se lažno predstave Vladimir Zelenskom, Eltonu Džonu, Vitaliju Kličku, Džastinu Trudou...

Kurir sport / Sputnjik

00:14

Delije i Grobari navijaju zajedno: Kosovo - Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track