PRIJA IM RIO: Veliki napredak Mikeca i Pletikosića na rang listama
Foto: Beta

Sve bolja forma

PRIJA IM RIO: Veliki napredak Mikeca i Pletikosića na rang listama

Rio 2016 -

Reprezentativci Srbije u streljaštvu Damir Mikec i Stevan Pletikosić ostvarili su, zahvaljujući uspesima na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru, veliki napredak na svetskim rang listama za maj, objavio je Streljački save Srbije.

Damir Mikec, osvajač srebrne medalje vazdušnim pištoljem na predolimpijskom turniru u Riju, na listi za to oružje je skočio sa 35. na četvrtu poziciju.

Stevan Pletikosić je na drugom Svetskom kupu 2016. godine stigao do bronzane medalje malokalibarskom puškom iz ležećeg stava i napredovao za 85 pozicija - sa 93. mesta na osmo. Sem plasmana kriterijum za rangiranje su i rezultati u kvalifikacijama.

Mikec i Pletikosić su u finale u Riju ušli sa prvih mesta sa vrlo kvalitetnim ostvarenjima. Pletikosić je "ubio" 628,0, mininalni jedan deseti deo manje od vlastitog državnog rekorda iz 2015. Mikec je u osnovnom delu takmičenja vazdušnim pištoljem pogodio 586 krugova.

Uz Mikeca i Pletikosića među prvih deset nalaze se još dve srpske takmičarke. Zorana Arunović je na petoj poziciji vazdušnim pištoljem, a Andrea Arsović je deveta vazdušnom puškom. Mikec je zadržao 12. mesto malokalibarskim pištoljem, a plasman među dvadeset najboljih sačuvali su i Bobana Veličković (12. mesto - vazdušni pištolj), Milutin Stefanović (14. mesto - vazdušna puška) i Ivana Anđušić Maksimović (16. mesto - vazdušna puška).

Na čelnim pozicijama nije bilo mnogo promena, svega dve. Špancu Pablu Kareri je zlato vazdušnim pištoljem u Riju donelo skok sa 24. na prvo mesto. Olena Kostevič iz Ukrajine je tim oružjem trijumfovala ženskoj konkurenciji i sa četvrte popela se na prvu poziciju.

Kada je reč o listama Evropske streljačke konfederacije, svega troje strelaca zadržalo je čelne pozicije na najnovijim, majskim listama, a među njima je i Andrea Arsović. Iako na Svetskom kupu u Rio de Žaneiru nije stigla do finala, ona čuva prvo mesto na listi vazdušnom puškom. Uz nju su na poziciji broj ostali su i Rus Sergej Kamenski (trostav) i Nemac Henri Junghenel, pobednik MK puškom iz ležećeg stava u Riju. Damir Mikec je izgubio prvo mesto na listi za malokalibarski pištolj, koje je držao od juna prošle godine i sada je drugi.

Posle sedam meseci Zorana Arunović više ne vodi trku vazdušnim pištoljem, pala je na drugo mesto iza Olene Kostevič. Međutim, srebro i rezultat u Riju su Mikecu doneli napredak za četvrte na drugu poziciju vazdušnim pištoljem. U top deset su i Ivana Anđušić Maksimović, Bobana Veličković i Stevan Pletikosić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track