(FOTO) VELIMIR STJEPANOVIĆ NAPUNIO 23 GODINE: Evo šta je poželeo dok je duvao svećice
Foto: Aleksandar Jovanović

Velika nada srpskog plivanja

(FOTO) VELIMIR STJEPANOVIĆ NAPUNIO 23 GODINE: Evo šta je poželeo dok je duvao svećice

Rio 2016 -

Najbolji srpski plivač Velimir Stjepanović danas puni 23 godine.

Velimir Stjepanović oglasio se povodom svog rođendana na društvenoj mreži tviter gde je zahvalio svima na čestitkama, a rođendansku želju nije želeo da otkriva.

Velimir Stjepanović je rođen u Abu Dabiju, 7. avgusta 1993. i član plivačkog kluba Hamilton Akvatiks iz Dubaia, evropski šampion u velikim i malim bazenima.

Na Olimpijskim igrama mladih u Singapuru 2010. godine je nosio zastavu Srbije na ceremoniji otvaranja i osvojio je dve medalje, srebrnu na 100 metara slobodnim stilom i bronzanu na 100 metara delfin. Iste godine ga je Olimpijski komitet Srbije proglasio za najuspešnijeg mladog sportistu, a naredne je na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu osvojio dve zlatne medalje.

Godine 2012. se plasirao u finale na Evropskom prvenstvu u disciplini 200 metara delfin, gde je zauzeo peto mesto, kao i na Olimpijskim igrama u Londonu, gde je bio šesti u finalu.

Na Mediteranskim igrama 2013. godine u Mersinu je prosto eksplodirao! Osvojio tri zlatne medalje, u slobodnom stilu na 200 i 400 metara (postavivši nove državne rekorde), kao i delfin stilu na 200 metara.

Na Evropskom prvenstvu u bazenima od 25 metara u Herningu je došao prvo do bronzane medalje u disciplini na 400 metara slobodnim stilom, a zatim i do titule evropskog šampiona na 200 metara delfin. Po izboru sportskih novinara, Stjepanović je proglašen za "novu nadu" prvenstva Starog kontinenta.

Najveći reprezentativni uspeh doživeo je na Evropskom prvenstvu 2014. godine u Berlinu. Već na prvoj trci 400 metara slobodnim stilom osvojio je zlatnu medalju, i to što je vrlo ubedljivo vodio za jednu pa čak i dve dužine tela tokom čitave trke. To mu je bila prva titula Evrope na olimpijskim bazenima. Zlato je osvojio i na dublo kraćoj deonici. Iste godine je na svetskom prvenstvu u malim bazenima došao do bronzane medalje na 400 metara slobodno, što je bila prva medalja za takmičare iz Srbije na tom takmičenju.

Velimir Stjepanović nastupa na Olimpijskim igrama u Riju u tri discipline. U trci na 400 metara slobodno sa 14. mestom u kvalifikacijama nije izborio finale, a preostaju mu trke na 100 i 200 metara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track