Crna istorija Olimpijade: Od početka Igre nije pratio samo sportski duh nego nešto još gore
Foto: Vikipedija

Crna istorija Olimpijade: Od početka Igre nije pratio samo sportski duh nego nešto još gore

Rio 2016 -

Nije samo fer plej pratio i drevne i obnovljene Olimijske igre. Neki nisu prezali ni od čega da pobede

Postoji nekoliko sličnosti izmeđi drevnih i današnjih Olimpijskih igara. Pre svega to su četvorogodišnji ciklus i okncept velikog spektakla. Prenošenje baklje, medalje i spotrovi za žene nisu postojali u staro doba.Iako se podrazumevao fer plej, i drevne i današnje igre prate i priče o – podmićivanju. Čak u legendi o osnivanju igara kralj Pise, je podmitio Hermesovog sina Mirtilusa da se malo poigra sa kočijama njegovog oponenta.

Foto: Vikipedija, Prikaz učesnika drevnih Olimpijskih igara
Foto: Vikipedija, Prikaz učesnika drevnih Olimpijskih igara

Tokom Olimpijade treneri i sportisti su se zaklinjali da ne "greše protiv Olimpijade" ali mnogi to nisu ozbiljno shvatali. Tako je bokser Europolus podmitio svoja tri protivnika 338. godine p.n.e. Nekolko godina kasnije i višebojac Calipus je svojim protivnicima ponudio mito.Mnogi sportisti su umesto za svoje takmičili za suparničke gradove države i tako izgubili državljanstvo.Nešto slični imamo i danas, prema podacima Dejli Telegrafa 11 odsto sportista koji su predstavljajli Britaniju na Olimpijadi 2012. su bili rođeni van te zemlje i nazvani "plastični Britanci".Danas varalicama sledi diskvalifikacija, a u stara vremena nisu bili toliko strogi. Kada je otac dvojice sportista pokušao da podmiti konkurente svojih sinova, kažnjen je samo on, a ne i sinovi. Ipak, imena varalica su mogla završiti u podnožju Zevsove statue.

Foto: Vikipedija, Kamene stolice rezervisane za sudije na Olimpijadi
Foto: Vikipedija, Kamene stolice rezervisane za sudije na Olimpijadi

I sudije su polagale zakletvu o fer suđenju, ali nisu bile mimo pokušaja podmićivanja. Po nekim podacima imerator Neron je sudijama dao ekvivalet od današnjih 5 miliona dolara kako bi pobedio u nizu disciplinaU 2002. godine održanoj olimpijadi u Solt Lejk Sitiju francuski sudija je priznala da je favoirizovala takmičare iz njenog rodnog grada. 2004. podpredsednik MOK-a Kim Un Jong je optužen da je prmio poklone u vrednosti 700.000 dolara. Nekoliko članova MOK-a je tvrdilo da se od gradova potencijalnih organizatora takođe tražilo mito.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:Evo šta koči da ples na šipci postane olimpijska disciplina (FOTO)Inspiracija miliona: Upoznajte sportiste prvog ikada izbegličkog olimpijskog tima (FOTO, VIDEO)​Atlete i polubogovi: Evo kako su se sportisti spremali za Olimpijadu u antičkoj GrčkojĐokovićev prethodnik: Prvi Srbin koji je osvojio medalju u tenisuBitka koja je odredila sudbinu dva svetska rata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track