REZIME OLIMPIJSKIH IGARA: Planetarno nadmetanje u Riju u brojkama
Foto: Reuters

Ovo niste znali

REZIME OLIMPIJSKIH IGARA: Planetarno nadmetanje u Riju u brojkama

Rio 2016 -

Olimpijski plamen je ugašen i spuštena je zastava na 31. letnje Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, posle 16 uzbudljivih sportskih dana.

Više od 11.000 sportista iz 207 zemalja takmičilo je u 31 sportu, a podeljeno je 306 kompleta medalja.

Bilo je rekorda, pisala se istorija, legende su potvrdile svoj status, a neke nove zvezde su rođene.

BBC je izabrao najzanimljiviju statistiku iz Rija.

Drugi put uzastopno, a 17. put ukupno, sportisti SAD bili su na vrhu tabele po broju osvojenih medalja. Ovog puta osvojili su 121 medalju, od čega je 46 zlatnih.

Sportisti SAD su bili dominantni u atletici osvojivši 31 medalju, 20 više od drugoplasirane Jamajke.

Takođe, najbolji su bili i u bazenu. Plivači SAD su osvojili 33 od ukupno 104 medalje koliko je podeljeno na plivačkom takmičenju. Njihov najbliži pratilac bila je Australija čiji su plivači osvojili 10 medalja.

Majkl Felp, foto: Fonet AP
Majkl Felp, foto: Fonet AP

Prvi put na Igrama učestvovao je i tim izbeglica, koji je osvojio dve medalje, a debitovali su Kosovo i Južni Sudan. Fidži, Jordan i Kosovo su prvi put u istoriji osvojili medalje na Olimpijskim igrama.

Sirijska plivačica Jusra Mardini, foto: Reuters
Sirijska plivačica Jusra Mardini, foto: Reuters

Olimpijski tim Srbije od 103 člana osvojio je osam medalja po čemu je zauzeo 32. mesto. Među najvećim zvezdama Igara bili su Amerikanci Majkl Felps, Kejti Ledecki i Simon Bajls.

Felps je u Riju osvojio pet zlatnih i jednu srebrnu medalju u Riju, a ukupno 28 olimpijskih medalja, od čega 23 zlatne. Ledecki je četiri puta bila na najvišoj stepenici pobedničkog postolja, a uz to je osvojila i jedno srebro.

Kejt Ledecki, foto: Reuters
Kejt Ledecki, foto: Reuters

Američka gimnastičarka Simon Bajls je na svojim prvim Olimpijskim igrama osvojila četiri zlate i jednu bronzanu medalju.

Drugu nedelju Igara u Riju obeležio je Jusein Bolt. Potvrdio je svoj status najvećeg sprintera svih vremena, osvojivši zlatne medalje na 100 i 200 metatara, i u štefeti 4x100 metara.

Bolt je stigao do devet zlatnih olimpijskih medalja i izjednačio se sa Karlom Luisom.

Jusein Bolt, foto: Reuters
Jusein Bolt, foto: Reuters

Japanski gimnastičar je za 44 godine postao prvi gimnastičar koji je uspešno odbranio olimpijsku titulu u višeboju. On je takođe pomogao reprezentaciji Japana da osvoji timsko zlato, prvo još od Atine 2004.

Južna Koreja je osvojila četiri zlatne medalje u streljaštvu i tako nastavila svoju dominaciju u tom sportu.

Britanac Mo Farah postao je prvi atletičar koji je dva puta uzastopno osvajao zlatne medalje na 5.000 i 10.000 metara. Poslednji put to je uspelo Fincu Lesu Virenu na Igrama u Minhenu i Montrealu, 1972. i 1976. godine.

Mo Farah, foto: Fonet AP
Mo Farah, foto: Fonet AP

Endi Marej je postao prvi teniser koji je uspeo da odbrani titulu u singlu na Olimpijskim igrama. On je to uradio istog dana kada je Džastin Rouz osvojio prvu britansku titulu u golfu na Olimpijskim igrama posle 112 godina.

Endi Marej, foto: Reuters
Endi Marej, foto: Reuters

Amerikanac Ešton Iton postao je prvi višebojac koji je odbranio titulu još od Britanca Daleja Tompsona na Igrama 1980. i 1984. godine. On je uspeo i da izjednači olimpijski rekord sa 8.893 boda.

Jamajčanka Elani Tompson postala je prva atletičarka koja je na istim Olimpijskim igrama osvojila zlatne medalje na 100 i 200 metara posle 28 godina.

Melani Tompson, foto: Fonet AP
Melani Tompson, foto: Fonet AP

U Riju je postavljeno 27 svetskih rekorda u sedam sportova - streličarstvu, atletici, modernom petoboju, biciklizmu, streljaštvu, plivanju i dizanju tegova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track