KRITIKOVANI, OSPORAVANI, KAŽNJAVANI, NESHVAĆENI, OBOŽAVANI, SUKOBLJENI! Verovali ili ne - Novak i Nik su u ZAJEDNIČKOJ MISIJI!
Foto: EPA/Tolga Akmen

FINALE NAD FINALIMA

KRITIKOVANI, OSPORAVANI, KAŽNJAVANI, NESHVAĆENI, OBOŽAVANI, SUKOBLJENI! Verovali ili ne - Novak i Nik su u ZAJEDNIČKOJ MISIJI!

Tenis -

U godini u životu verovatno najboljeg tenisera u istoriji koju su „pojeli skakavci“– za koji sat bi u blaženom travnatom ambijentu britanskog leta ovoj rastrzanoj priči mogao da usledi momenat spokoja i zadovoljstva. Momenat koji su mnogi toliko dugo i sa strašću čekali – kao da će i njihovim životima doneti osećanje rasterećenja, razrešenja, mira, zadovoljstva, pravičnosti...I u svemu ovome bi se istinski moglo uživati, pa i samouvereno radovati uz osećanje „svršenog čina“ – da se danas nasuprot njihovog miljenika na terenu ne pojavljuje verovatno najnepredvidljiviji – a time možda i najopasniji – suparnik u „belom sportu“ koga je Novak Đoković mogao da dobije.

Uz Nika Kirijosa bi moglo da se veže dosta negativnih epiteta koji bi počinjali sa „naj“ – a da vas on već sledećeg momenta „nadigra“ time što će dati povoda za – još jedan. „Bombarder iz Kanbere“ koji je već u svom debiju na travi Ol Ingland Kluba iz žreba izbacio tada u punoj snazi Rafaela Nadala 2014. godine u četvrtom kolu – spasenje za svoju „tenisku“ dušu traži ove godine na turniru koji ga je lansirao u zvezde, posle brojnih godina u kojima su ga pratila razočarenja na više nivoa. Nik je najuspešnji igrač na travi ove godine (12 pobeda-2 poraza), pronašavši svoju trijumfalnu nišu što ovom 28-osmogodišnjaku – dok se ležerno kreće u maniru i odori krila „Boston Setiksa“ po Vimbldonskom kompleksu – daje enormno samopouzdanje pred njegovo prvo Grend Slem finale u karijeri.

Mnogi bi na spomen ove činjenice i rekli – ma, ima ga Novak; njegovo je osmo Vimbldonsko i 32. Grend Slem finale (rekordno među aktivnim igračima), ponosi se sa tri uzastopno osvojena trofeja u Londonu uz neprekinuti niz od 27 mečeva bez poraza, 85 pobeda na ovom turniru, 333 pobede na najvažnijim turnirima sezone – i otkud razloga za brigu o ishodu ovog meča? Sa druge strane – prvo finale Grend Slema u karijeri za igrača koji bi pobedom postao prvi „Ozi“ u poslednjih 20 godina da osvoji titulu na Vimbldonu – a da su svi zajedno osvojili ovde toliko titula u Open Eri kao Novak Đoković (Lejver 2, Njukomb 2, Keš 1, Hjuit 1). Čak osam puta je Kirijos bezuspešno pokušavao da se domogne zlatnog pehara ovde (čime je na drugom mestu u istoriji posle Novakovog trenera Ivaniševića – 14 – po broju pokušaja), a drugi posle Ivaniševića (125) i 2001. i po tome što bi bio najniže rangirani igrač na početku turnira (40) koji ga je osvojio. Iskustvo i šampionski pedigre postojano kao Britanski muzej – nasuprot gladi za prvim trofejem (po mnogim teniskim ukusima nedoličnog) izazivača?

Opasno.

Gledao je Novak Đoković serijal o Rokiju dovoljno često – shvatili smo kroz brojne razgovore i konferencije za medije od prve Grend Slem titule 2008. naovamo – a činjenica da je i sam (nepravedno) bivao u ulozi „autlajera“ (time i što je „mali iz Srbije“) tokom dobrog dela svoje karijere hrabri brižne da je naš as svestan svih dimenzija izazova koje ga čekaju danas na ikoničnom Centralnom terenu. U ovom meču – i protiv ovakvog igrača – jednog od trojice (Safin, Veseli) koji imaju više pobeda protiv njega a da su neporaženi u međusobnim susretima, sva impozantna statistika karijernih ostvarenja ne znači skoro – ništa. Naravno, ne zato što je i ovakav nekonvencionalni sportista poput Kirijosa ne priznaje (doduše – nešto češće tek u javnim obraćanjima u poslednje vreme) nego što njegov tenis ne poznaje tu vrstu „strahopoštovanja od autoriteta“. Ovo je možda prvo i poslednje Grend Slem finale za Nika, „sui generis“ njegovog bavljenja tenisom, šansa podjednako velika kao iznenađenje – koja ga, u smislu portresitanja kroz karaktere iz Rokija – predstavlja kao kombijaciju Balboe iz prvog – i negativca Mister Ti-ja iz trećeg filma.

Nik Kirjos
foto: AP

Nabijen emocijama i „hajpom“ mega-izazivača, Kirijos – sa do sada osvojenih 6 ATP titula, svih na hardu, želi da kruniše svoj prvi niz od 6 pobeda trofejem na turniru na kome je u svih 6 mečeva igranih u 5 setova – odneo pobedu. Vodeći server turnira sa 120 asova (time ovde nadmašivši i rekordera svih vremena Džona Iznera) dobro zna na šta će moći danas da se osloni – i protiv čega ide. Zanimljivo i nasuprot ovom podatku, Novakova statistika po prosečnoj uspešnosti riterna ga na ovom Vimbldonu stavlja tek na 26. mesto (koeficijent 73% - iz razloga previše izgubljenih setova) – ali se kompletnost Novakove igre prepoznaje po petom mestu onoga što Vimbldon naziva „strategijom“ - kombinovanim koeficijentima poena osvojenih na mreži (75%), osnovnoj liniji (53%) i iz kombinacije servis-volej (84% od ukupno 5% poena odigranih na taj način. Stilski i tehnički potpuno suprotni – obojica bi bili favoriti bukvalno protiv skoro svakog igrača na turneji – ali kada se sučele jedan sa drugim...?

Kirijos ima i poneki adut više od svog strahovitog početnog udarca kojim bi danas mogao da nadmaši Novaka – a tu je prvenstveno kombinacija servisa i jakog i dubokog forhend-spina, kao i raznorazni „čopovi“ i improvizacije u terenu koje bi našeg asa mogle da pomere iz zone komfora i udalje ga od osnovne linije. Bekhend mu uglavnom služi kao način da produži igru u poenu, „skrati teren“ i izmami protivnika u „ničiju zemlju“ gde krene u nadigravanje nekonvencionalnim udarcima – i tako u – nedogled. Takav stil igre je veoma izazovan za psihu i mentalnu postojanost tenisera koji je primoran da se stalno adaptira i pogađa gde će ići njegova sledeća loptica – terajući ga da odustaje od svoje strategije – do totalnog kolapsa „a la Cicipas“. Ako dopustite da vas Kirijos ovako nadigra i izbaci iz takta – a da pritom nije ušao ni u jednu remetilačku verbalnu razmenu sa sudijom, publikom ili samim sobom – nećete znati „šta vas je udarilo“ a da ste već „pukli“. I ako se zadržimo na teniskom segmentu Nikovog repertoara – bilo bi fer reći da tu nema mnogo čega više, ali i ako se ovo podceni – loše vam se piše.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Novak je gubio od njegovog najnovijeg „teniskog prijatelja“ ubedljivo (4 seta, 2 taj brejka) i ne tako davno da se tih poraza ne bi sećao – a tada je Nik bivao skoro jednako opasan (nanizao i Rafu u Akapulku 2017.) kao što je sada. Prvi zadatak je – ukrotiti servis, krenuti u poen sa više razmena, naći svoje mesto na osnovnoj liniji što pre u tim razmenama. Zbog toga se toliko poklanjalo pažnje njegovom položaju tela pri primanju servisa na treninzima, jer je to preduslov da se otvori poen na način u kome ne bi bio u disbalansu u prvim razmenama. Ono što Kirijos bude uzeo – uzeće na servis u u prvih nekoliko razmena, ali njihov intenzitet može da izvuče dosta energije iz Novaka i dovede do (ne)iznuđenih grešaka – kao protiv Sinera i Norija u prvim setovima. Zbog toga Novak mora da bude veoma oprezan gde će se nalaziti na terenu, kako će voditi poen, koliko rano će uspeti da gađa Kirijosov bekhend i kako će stvarati prilike za vinere. Probijanje bekhenda, kratke dijagonale, izlasci na mrežu, pametni dropovi – i, pre svega, pouzdani i precizni servisi sa strateški biranim uglovima za oportuni nastavak poena su ono čime će se Novak baviti kako bi stekao prednost u prvim setovima protiv Kirijosa.

Bilo bi izuzetno riskantno doći u situaciju da – kao protiv Sinera – Novak uđe u rezultatski zaostatak od 2 seta, iako ni izgubljeni prvi set ne bi bio poželjan u smislu kontrolisanja Kirijosovog izazivačkog naboja, i nadamo se da vidna tenzija i napetost koji su „grickali“ Đokovića u prethodna 2 meča i prouzrokovali pad u servisu i greške iz igre neće biti na tom nivou danas. Naravno, ova dvojica rivala nisu nikada igrali meč u pet setova – kao ni ove važnosti – pa je nezahvalno baviti se predviđanjima u smislu toga šta bi i kada moglo da bude prelomni faktor u toku takvog meča, osim – servisa. I Novak i Nik su u protekle 2 nedelje imali periode kada im je udeo servisa u igri varirao – pa su na kraju pobeđivali mečeve – ali, opet, i protivnici su im bivali drugačiji. Ono što bi moglo da pozitivno utiče na fokusiranost i izvođenje plana igre kod obojice danas su – posebni motivi za uspeh, u šta bi možda mogla da se umeša i publika – kao faktor koji bi mogao da „pozitivno provocira“ specifičan teniski temperament obojice da se izbore za još više protiv suparnika na terenu – i na tribinama.

I po tome bi ovo 135. Vimbldonsko finale moglo da bude posebno, kao i izraz lica predstavnika kraljevske porodice kada bude uručivao šampionski trofej najboljem u ovogodišnjoj kampanji na lokaciji SW19. Novak i Nik – kritikovani, osporavani, kažnjavani, neshvaćeni, veličani, obožavani, sukobljeni – a sada spojeni u ovom momentu sportske i teniske veličine i večnosti, zajedno su u misiji da pokažu i dokažu da je toliko puno toga nekada smatranog za neverovatno – tu gde je najvažnije.

Srećno Nole, svaka čast momci – i lepo je napokon videti vas kao prijatelje danas na Centralnom terenu Ol Ingland Kluba.

Specijalno za Kurir - Vuk Brajović.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track