ĐOKOVIĆ 007! NOVAK SEDMI PUT OSVOJIO VIMBLDON: Kirjos pao posle velike borbe VIDEO
Foto: Profimedia

FINALe

ĐOKOVIĆ 007! NOVAK SEDMI PUT OSVOJIO VIMBLDON: Kirjos pao posle velike borbe VIDEO

Tenis -

Najbolji srpski teniser Novak Đoković sedmi put u karijeri je osvojio trofej na Vimbldonu!

Đoković je u velikom finalu savladao Nika Kirjosa rezultatom 3:1 (4:6, 6:3, 6:4, 7:6 (7:3)).

Meč je trajao tačno tri sata.

To je ujedno 21. grend slem titula za Srbina, čime se približio Rafaelu Nadalu na jednu titulu, a odmakao za toliko Rodžeru Federeru.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Đoković je nastavio niz nepobedivosti na Vimbldonu koji traje od 2017. godine. Do četvrte uzastopne titule na najprestižnijem teniskom turniru na svetu srpski as nije došao tako jednostavno.

Prvi brejk na meču je napravio Nik Kirjos. U petom gemu prvog seta Australijanac je oduzeo servis Novaku, tačnije Đoković je duplom servis greškom sam sebi zakomplikovao život. Bilo je to dovoljno da posle 31 minuta dođe do vođstva u setovima.

Novak Djoković
foto: EPA

Ova dvojica tenisera su pre ovog finala igrali dva meča, a Novak nikada nije uspeo da oduzme servis Kirjosu. To se prvi put u međusobnim mečevima desilo u četvrtom gemu drugog seta. Bio je to savršen gem za Đokovića, sa nulom je oduzeo servis rivalu, što je bilo dovoljno da sjajnim servis gemovima privede ovaj set kraju i posle 39 minuta stigne do izjednačenja.

Treći set je ličio na prva dva. Jedan brejk je bio dovoljan za konačan set. To se desilo u pravom trenutku, u devetom gemu pri rezultatu 4:4. Do tada je Đoković mnogo lakše osvajao svoje servis gemove, ali nije uspevao da dođe do brejk prilike pre ovog gema. Kirjos je u tom gemu poveo sa 40:0, ali je Novak vezao pet poena za brejk, a zatim i odservirao sa vođstvo u setovima sa 2:1. Set je trajao 50 minuta. Tokom seta desila se i tuča na tribinama Vimbldona, a viđen je i skandal kada je jedna devojka provocirala Kirjosa.

Novak Đoković
foto: Profimedia

U četvrtom setu nije bilo brejka. Teniseri su držali svoj servis i uveli set u taj-brenku. Đoković je dominirao, poveo sa 6:1, a zatim iskoristio treču meč loptu.

Uprkos tituli Đoković će od ponedeljka pasti na ATP listi, jer se Vimbldon ne boduje zbog poznate situacije sa ruskim i beloruskim teniserima. Đoković će od ponedeljka biti sedmi na svetu.

Novak je pobedom u finalu zaradio 2 miliona funti. Kirjos je dobio duplo manju sumu novca.

Kurir sport

1 / 8 Foto: Profimedia

TOK MEČA

4. SET

- Prvi poen je pripao Đokoviću, i to posle dvostruke servis greške Kirjosa - 1:0. Đoković forhend vinerom povećava na 2:0. Novak greši u forhendu za 2:1.

Novi mini brejk Đokovića, ovog puta Kirjos greši na forhendu - 3:1. Novak uzima još jedan servis Kirjosu - 4:1.

Tako je, još jedan poen posle greške Kirjosa - 5:1.

Novak ima pet vezanih meč lopti - 6:1. Kirjos koristi svoja dva servisa za 6:3.

Gotovo je! Tačno 3 sata igre, Đoković dobija meč - 7:3.

6:6 - Sjajan slajz Đokovića za taj-brejk. Ovo je prvi taj-brejk koji Novak igra na ovogodišnjem Vimbldonu.

Đoković je pretrčao 2.429 metara, a Nik 2.581 metara do sada. U proseku Novak trči 10,70, a Kirsjos 11,37 metara po poenu.

5:6 - Onda kada je bilo važno 29. asom Kirjos stiže do novog gema. Ima najmanje taj-brejk u četvrtom setu.

5:5 - Novak je prvi put u svom servis gemu izgubio dva poena. Ali nije imao situaciju da se suoči sa brejk šansom.

4:5 - Uh, Đoković je fantastičnim poenim stigao do 30:30, ali je Kirjos potom odservirao 28. as i zatim greškom Novaka stigao do novog gema. Pogodio je Australijanac oba prva servisa u pravom trenutku.

4:4 - Novak Đoković je u četvrtom setu izgubio samo jedan poen na svoj servis. I sada je sa nulom počistio Kirjosa za novo izjednačenje. Usledio je i 14. as u meču.

3:4 - Kirjos i dalje drži svoj servis. Upisao je 26. as, novi bekhend viner, a zatim posle greške Novaka dobija gem. Igra se tačno dva i po sata ovo finale.

3:3 - Samo 73 sekunde je trajao ovaj gem.

2:3 - Šteta, Novak je vezao dva poena posle sjajnih riterna, ali je imao Kirjos dovoljnu prednost da gem pretvori u novo vođstvo. Upisao je Australijanac 25. as u ovom meču.

2:2 - Period mirne igre na početku četvrtog seta. Sa jednim izgubljenim poenom stiže do izjednačenja.

1:2 - Četviri vezana sjajna poena Kirjosa za novo vođstvo.

1:1 - Gem bez izgubljenog poena, uz 11. as u meču. Novak deluje mirno i potpuno fokusirano na svoju igru.

0:1 - Posle pauze između setova koju je Novak iskoristio da ode do svlačionice, Kirjos je servirao i lagano stigao do startnog vođstva u četvrtom setu.

3. SET

6:4 - Posle 50 minuta igre Đoković dobija treći set! Potpuni preokret i to posle brejka u devetom gemu kada je Kirjos imao 40:0.

5:4 - Da, da, da! Brejk Đokovića u pravom trenutku! Kirjos je imao 40:0, a onda je Novak vezao pet poena i napravio brejk u pravom trenutku!

4:4 - Još jedan savršen gem, sa nulom Đoković dobija četvrti svoj gem u setu. Deveti as je upisan, uz dva vinera. Novak trenutno mnogo lakše uzima svoje gemove, ali je i dalje rezultat izjednačen.

3:4 - Kirjos je neumoljiv, tri asa u gemu u kome je Đoković ponovo pretio i stigao do 30:30. Servisi provlače Kirjosa, u polju je Novak mnogo jači.

Đoković je do sada pretrčao 1768 metara, a Kirjos 1898 metara.

Neverovatne scene se dešavaju na Vimbldonu, tokom gema jedna devojka je provocirala Kirjosa između poena. Kirjos se žalio sudiji i supervizoru, a zanimljivo je da je rekao da zna koja je devojka u pitanju i da izgleda kao da je "popila 700 pića".

3:3 - Još jedan savršen gem za Novaka. Dva sjajna vinera za srpskog asa.

2:3 - Đoković je još jednom opasno pretio na servisu Kirjosa, stigao do 40:40, ali ni ovog puta nije imao brejk loptu. Kirjos je sa dva asa završio gem.

2:2 - Novak je upisao osmi as, a forhend vinerom je završio gem.

Neverovatna scena pre početka četvrtog gema u trećem setu! Na tribinama Vimbldona došlo je do tuče. Obezbeđenje je srećom brzo reagovalo i izbacilo vinovnike, a sve to su Novak i Nik gledali prilično šokirano.

1:2 - Kirjos 15. asom dobija gem u kome je Novak bio na 40:40. Đoković je na prvom gem servisu Australijanca imao dve brejk šanse, sada je opasno pretio.

1:1 - Dobar prvi servis gem u trećem setu za Đokovića. Fohend viner i as su doprineli da brzo stigne do izjednačenja.

0:1 - Šteta, Đoković nije iskoristio dve brejk lopte u uvodnom gemu trećeg seta.

2. SET

6:3 - Tako je! Prvi put u karijeri Đoković je uzeo Kirjosu set! Novak se suočio sa tri vezane brejk lopte, posle sa još jednom, ali je bio miran u odsudnim trenucima i posle 39 minuta je stigao do izjednačenja u finalu!

5:3 - Kirjos je uspeo da produži ovaj set. Već 13 asova ima Australijanac, dva nova je upisao u ovom gemu.

5:2 - Tri poena u nizu, posle opasnih 15:30, doneli su Novaku peti gem u drugom setu. Na korak je da prvi put u karijeri uzme servis protiv Kirjosa.

4:2 - Novim, 11. asom u meču, Kirjos prekida seriju Đokovića.

4:1 - Nije bilo baš lako, ali je Novak uspeo da potvrdi brejk. Dugi gem u kome je Novak iskoristio tek treću gem loptu.

3:1 - BREJK! Konačno Novak oduzima servis Kirjosu, i to sa nulom! Ovo je prvi put u karijeri da Novak oduzima servis Kirjosu.

2:1 - Sjajan završetak gema u kome je Kirjos stigao do 30:30. Bekhend viner u Novakovom stilu za novo vođstvo u drugom setu.

1:1 - Novak je promenio malo način primanja servisa, malo se udaljio od mreže, što je rezultiralo da se ovaj gem igra nešto duže, ali Kirjos i dalje ne dozvoljava brejk šansu. Upisao je čak tri as servisa.

1:0 - Izgubljeni prvi set nije ostavio traga na Novaka. Odmah na startu drugog je bez izgubljenog poena dobio svoj gem. Završioa ga je petim asom u meču.

1. SET

4:6 - Posle 31 minuta igre Kirjos je dobio prvi set u velikom finalu. Bio je ovo prvi gem na servis Australijanca koji se igrao na razliku. Međutim, as servisom, sedmim u meču, Nik je dobio ovaj deo igre.

4:5 - Novak se revanširao Kirjosu, gem bez izgubljenog poena, uz četvrti as servis i novi viner iz bekhenda.

3:5 - Sjajni servisi Kirjosa, gem bez izgubljenog poena Australijanac je završio petim asom u meču. Igra se jako brzo, tek 24 minuta su prošla za osam gemova. Takav ritam više odgovara Kirjosu, Novak mora da nađe način da produži poene.

3:4 - Dobar gem za Novaka, dva nova vinera i prekid naleta rivala.

2:4 - Savršen gem za Kirjosa kojim je potvrdio brejk. Tri vinera i četvrti as u meču za sigurno vođstvo Australijanca.

2:3 - Prvi brejk na meču, nažalost u korist Kirjosa. Novak je duplom servis greškom izgubio svoj servis.

2:2 - Ne posustaje ni Kirjos. Gem bez izgubljenog poena, dva asa i jedan viner.

2:1 - Novak je počeo da šeta Kirjosa i tera ga na udarce iz trčanja. Dva dobra servis gema na početku i dva asa do sada.

1:1 - Kirjos je izjednačio u gemovima. Lako je osvojio prva tri poena, a zatim priveo gem kraju.

1:0 - Prvi gem u velikom finalu uzima Novak Đoković. Nije bilo velike drame u uvodnom gemu. Novak je imao jednu duplu servis grešku, ali i jedan as servis.

Rene Lihtenštajn, Vimbldon, sudija
foto: Printskrin

Kirjos je dobio žreb, ali nije odabrao servis, tako da će Novak Đoković prvi servirati.

NIK KIRJOS PROTIV SRBA IMA NEVEROVATAN NIZ

Nestvarno zvuči podatak da Nik Kirjos nikada nije izgubio od igrača iz Srbije! Naprotiv, Australijanac ima 11:0. Po dva puta je pobedio Novaka Đokovića, Miomira Kecmanovića, Dušana Lajovića, Filipa Krajinovića i Viktora Troickog, a jednom Lasla Đerea. Samo je Đere uspeo da mu uzme set, a Kirjos ima 22:1.

Vimbldon, grend slem, stadion
foto: Printskrin

"Zagrevanje" za veliko finale:

Majka Nika Kirjosa se oglasila uoči finala i otkrila je da je znala za psihičke probleme svog sina, kao i to da je Endi Marej pomogao Australijancu.

Novak je dobio podršku prijatelja, tenisera iz Hrvatske, Matea Pavića i Nikole Mektića koji su u subotu poraženi u finalu dubla.

Očekuje se da temperatura u Londonu dođe do 30 stepeni, a zbog toga bi moglo da bude upotrebljeno pravilo koje se ekstremno retko koristi.

U pitanju je prekid meča na 10 minuta, u slučaju da toplotni indeks pređe određenu granicu, prenosi britanski "Ekspres". Toplotni indeks se računa uz nekoliko faktora kao što su temperatura podloge, vlažnost i temperatura vazduha, a u slučaju da se steknu uslovi moguća je i iznenadna pauza usred meča.

Pogledajte fenomenalnu analizu finala teniskog eksperta u kojoj možete da pronađete detalje na koje možete da obratite pažnju.

Đoković je na poslednjem treningu pred borbu za trofej trenirao u društvu mladog hrvatskog tenisera Milija Poljičaka što je iznenadilo mnoge.

Ipak, iz ovog ugla to ne deluje kao nešto što je čudno. Kraj je turnira i nema puno tenisera koje bi Đoković mogao da pozove na trening, a kako je Poljičak ušao u finale juniorskog Vimbldona, to što je u subotu bio preko puta Novaka je očekivano.

Puno je razloga zašto ovogodišnje finale ne liči ni na jedno prethodno, a mnogo je finala odigrano od 1877. godine otkada postoji Vimbldon.

Za početak, pobedniku neće pripasti samo pehar i novčana nagrada namenjena šampionu, već i račun nakon večere i izlaska u noćni klub koji su dogovorili dvojica finalista dan pred finale.

To je verovatno prvi put da dvojica tenisera na taj način ostvare komunikaciju pred meč koji donosi grend slem titulu.

Prethodno su se njih dvojica sreli nakon što je Kirjos završio trening dan uoči finala i to je bilo prilično zanimljivo.

Ovo finale je posebno i po tome što ne donosi apsolutno nikakve bodove zbog odluke ATP da kazni turnir koji je prethodno suspendovao ruske i beloruske tenisere, pa i Đoković i Kirjos mogu da proklinju čitavu situaciju jer Novak sa trećeg pada na sedmo mesto na ATP listi, dok je Nik propustio priliku da ozbiljno napreduje sa 40. mesta.

Nik Kirjos
foto: AP

Kirjos je do finala došao nakon što je Rafael Nadal odlučio da se povuče zbog povrede pred polufinale, a prethodno je pobedio Britanca Pola Džaba, Filipa Krajinovića, Stefanosa Cicipasa, Brendona Nakašimu i Kristijana Garina.

Đoković je u prvom kolu pobedio Sunvu Kvona, a potom su redom padali Tanasi Kokinakis, Miomir Kecmanović, Tim van Rijthoven, Janik Siner i Kameron Nori.

Novak Đoković, Vimbldon
foto: EPA/NEIL HALL

Očekuje se pravi spektakl zbog načina na koji obojica igraju, publika će biti podeljena jer i Kirjos i Đoković u Londonu imaju "nerpijateljski" nastrojene navijače, a za one koji iz Srbije planiraju da gledaju meč postoji dobra vest.

Televizijski prenos je omogućen na "RTS 1" i "Sport klub 1", što znači da će meč moći da se gleda u celoj Srbiji.

Kurir sport

Bonus video:

03:05

CELA PUBLIKA BIĆE PROTIV NOLETA! Teniski stručnjak sumnja u Novakovu pobedu? SAMO OVAKO ĆE ĐOKOVIĆ BITI NEPOBEDIV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track