NOVAKU PRVO MESTO U KAZAHSTANU GARANTUJE ZAVRŠNI MASTERS U TORINU: Evo kako trenutno izgleda ATP trka
Foto: Profimedia

Turnir iz serije 500

NOVAKU PRVO MESTO U KAZAHSTANU GARANTUJE ZAVRŠNI MASTERS U TORINU: Evo kako trenutno izgleda ATP trka

Tenis -

Novi, veliki izazov se nalazi pred srpskim teniserom, a surova konkurencija će mu biti samo dodatni motiv.

Novak Đoković takmičenje u Astani počinje u sredu protiv Kristijana Garina. Čileanac je dva puta igrao sa Srbinom i dva puta je izgubio (nije osvojio nijedan set još uvek), a u sledećoj rundi bi srpski teniser mogao da odmeri snage sa Botikom van de Zandšulpom, sa kojim nikada nije igrao.

Čileanac je ove godine bio i u Srbiji i kako je istakao uživao je u tom periodu.

„Turnir je bio neverovatan, imao sam dobra iskustva tamo, doduše ne i rezultat koji sam želeo, ali sam uživao tokom turnira i u samom kompleksu. Tereni su odlični i hrana je bila odlična. Nisam probao nijedno srpsko jelo, ali je hrana na turniru jer je to Novakov turnir, a on voli specijalnu hranu. Mnogo brine o tome, pa sam uživao u tome. Izgubio sam u prvoj rundi, ali sam imao dobra iskustva“, rekao je Garin.

Poslao je poruku srpskim navijačima da namerava da se vrati.

„Bilo mi je jako zabavno, pa ću probati da dođem ponovo u Beograd“, završio je Garin.

Pobede su apsoultni imperativ za Đokovića kako bi izborio mesto na Završnom mastersu u Torinu od 13. do 20. novembra. Kao osvajač grend slem turnira da bi se tu našao neophodno mu je samo da ostane u Top 20 u ATP trci.

Novak Đoković
foto: Profimedia

Đoković trenutno ima 2.220 poena u ATP trci i zauzima 15. poziciju. U najboljem slučaju da mu se poklope svi rezultati mogao bi da stigne do devete pozicije. Ukoliko Đoković osvoji titulu dobiće i 500 novih bodova (2.720) i preskočiće sigurno pet igrača.

Naime, ove sedmice na turnirima iz različitih razloga neće igrati Mateo Beretini (2.225 bodova, samo pet više od Srbina), Pablo Karenjo Busta (2.270), Janik Siner (2.310), Kameron Nori (2.365), te Aleksander Zverev (2.700). Hurkač je slavio protiv Fransiska Serundola i plasirao se u osminu finala turnira u Astani, pa će od ponedeljka imati najmanje 2.725 bodova. Da li će Novak biti deveti zavisi i od rezultata Tejlora Frica koji je odlučio da se takmiči u Tokiju.

Ukoliko Srbin osvoji titulu i matematički će izboriti mesto na Završnom turniru. Na 20. mestu je trenutno Roberto Bautista Agut sa 1.660 bodova (koje može ruku na srce da popravi ove sedmice), ali je Dijego Švarcman na 1.690, pa mu ni titula u Parizu kasnije ne bi bi pomogla da pretekne Đokovića u ATP trci.

Iako je osvajanje 90. titule bez ikakve dileme prioritet srpskog tenisera put ka tituli mu neće biti nimalo lak, iako je malo olakšan činjenicom da se Janik Siner povukao sa turnira. Ova dva tenisera je trebalo da odmore snage u četvrtfinalu, ali će najverotvanije rival Srbinu biti Marin Čilić, sa kojim je u nedelju igrao u finalu turnira u Tel Avivu (6:3, 6:4 za Đokovića) i sa kojim je zajedno doputovao u Kazahstan.

U Astani se takmiči i Danil Medvedev koji bi potencijalno mogao da bude rival Đokovića u polufinalu turnira, ali i Feliks Ože-Alijasim koji je na Lejver kupu uspeo da sruši srpskog tenisera. Bio je to prvi poraz Đokovića posle Vimbldona (doduše u trećem meču i to egzibicionom, jedan je bio i dubl).

Uz to je u Kazahstan stigao i Karlos Alkaraz trenutno prvi teniser planete i osvajač US Open ove godine. Sa druge strane žreba se nalazi i Stefanos Cicipas, te Andrej Rubljov koji je specijalista za turnire iz kategorije 500.

Sve ovo svedoči da Novaku neće biti nimalo lak put do jubilarne 90. titule u karijeri.

Kurir.sport/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track