SUNCE OBASJALO MONTE KARLO PRED POVRATAK ĐOKOVIĆA: Nole konačno u akciji, na crtu mu izlazi ANONIMNI RUS!
Foto: Chryslene Caillaud / Panoramic / imago sportfotodienst / Profimedia

MONTE KARLO

SUNCE OBASJALO MONTE KARLO PRED POVRATAK ĐOKOVIĆA: Nole konačno u akciji, na crtu mu izlazi ANONIMNI RUS!

Tenis -

Sunce je prevarilo kišu i širom otvorilo scenu za sjajan tenis danas u Monte Karlu.

Uz žal što u daljem žrebu nema barem još dvojica naših igrača, činjenica je da su svi koji nastavljaju takmičenje u Kneževini trenutno najspremniji za izazove početka sezone na šljaci.

Mečevi koji nas najviše zanimaju su Đoković – Gahov i Kecmanović – Museti, po planu igre, nažalost, zakazani su isto vreme.

Novak Đoković
foto: EPA/Sebastien Nogier

Kada se 198. i i prvi igrač planete sastaju, to je u 99% slučajeva njihov prvi meč, tako da je realno da Novak ne poznaje igru mladog Ivana, a da je za Rusa ovo iskustvo „iz snova“ koje vredi skoro nastupa u nekoj od završnih rundi turnira, ili barem prvog osvojenog čelendžera u njegovoj karijeri u Hironi pre nekoliko dana.

U teniskom smislu je razlika između najboljeg u istoriji i kvalifikanta iz Rusije neizmerno velika, ali ono što će svakako biti interesantno videti je koliko je Novak „gladan“ pobede posle više od mesec dana pauze od takmičarskog tenisa, a koliko je kvalifikant siguran u svoje udarce koji su ga „pošteno“ doveli do drugog kola i „meča života“ protiv našeg asa. Naravno, Novaku bi bilo veoma važno da ovaj meč otvori i završi efikasno i na najvišem nivou takmičarskog samopouzdanja, jer već od trećeg kola stižu mnogo opasniji protivnici (Museti ili Kecmanović) kojima je šljaka odavno „na đonovima“.

Da bi Miša obezbedio nastup protiv kolege iz Dejvis Kup reprezentacije, morao bi po prvi put pobediti Lorenca Musetija, koji protiv njega ima jedinu pobedu ostvarenu na tvrdoj podlozi „leptir-turnira“ u Napulju prošle godine. Dobri poznanici i van terena, Museti i Kecmanović se nalaze u „drugačijem momentumu“ kada su nastupi na šljaci u pitanju – gde je Museti izgubio od Aleksandra Milera u prvom nastupu u Marakešu, a Kecmanović igrao finale Eštorila protiv svog prijatelja i ponovo nadirućeg Kaspera Ruda. Ako se to uzme u obzir, danas je odlična prilika da Miša „uzme meru“ Lorencu – pa da uživamo u svesrpskom trileru sutra iz Monte Karla.

Miomir Kecmanović
foto: EPA/FAZRY ISMAIL

Važne pobede za svoj povratak u staru formu ostvarili su Beretini, Tim, Švarcman i Vavrinka (od starije garde) – kao i Drejper, De Minor, Van de Zanšlup, Popirin, Žari i Bonzi od mlađih. Najviše oči danas će biti uprto u Bonzija, talentovanog Francuza koji je imao pristojne uspehe ove sezone, a ide na u nizu dvostrukog osvajača ovog turnira – Cicipasa, sa nadom u moguće iznenađenje. Pokretna traka današnjih teniskih trilera će sadržati takve specijalitete kao što su Zverev – Bublik (2-0 do sada za Kazahstanca), Šelton (po prvi put na evropskoj šljaci) – Dimitrov, Rubljev – Munar, prošlogodišnji finalista Davidovič Fokina – Hačanov (opet u odličnoj formi), Hurkač – Drejper (silovit protiv Baeza) i Ivaška – Evans (polufinalista ovde 2021.) – kao i fantastičan dubl-okršaj Mektića i Pavića protiv Frica i Runea.

Lepo vreme stvara uslove da se igra brže, tako da će danas agresivnost u igri moći da bude nagrađena, ali šljaka „voli“ defanzivce – tako da će i mudar izbor strategije i udaraca biti potreban da se dođe do važne pobede u ovoj mega-jakoj konkurenciji (uprkos izostanku Nadala i Alkaraza) „začinjenoj“ uspesima pomalo „zarđalih“ majstora.

Koliko je jaka konkurencija i koje će sve nijanse odlučivati o pobednicima u današnjem programu će se možda najbolje videti i u meču Hurkač – Drejper, u koji favorizovani Poljak ulazi izmoren od strane našeg Lasla Đerea – a Drejper „na krilima“ odlične pobede protiv izrazitog šljakaša Sebastiena Baeza – kao i u onima u kojima će rekete ukrstiti Fokina i Hačanov, odnosno Rubljev i Munar.

Da će danas biti iznenađenja u Monte Karlu – ili u smislu pobednika, ili u smislu rezultata – to je skoro sigurno, ali znamo gde ne bismo voleli da budemo iznenađeni...

Kurir sport/Vuk Brajović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track