"AKO NISAM U STANJU TO DA URADIM..." Cicipas slomljen nakon šokantnog poraza: To je ono što mi se dešava ovog leta
Foto: EPA/SARAH YENESEL

US OPEN

"AKO NISAM U STANJU TO DA URADIM..." Cicipas slomljen nakon šokantnog poraza: To je ono što mi se dešava ovog leta

Tenis -

Ovo definitivno nije leto Stefanosa Cicipasa.

Iako srećan u ljubavi, do danas sedmom nosiocu Ju Es Opena “ne cvetaju ruže” na terenu – a potvrda toga je šokantan poraz od Švajcarca Dominika Strikera u pet setova - već u drugom kolu Ju Es Opena – i to kada je u četvrtom setu servirao za pobedu pri rezultatu 5-3.

Promene u stručnom timu (povratak na klupu Marka Filipusisa, marginalizacija roditelja) jedan su od faktora koji za sada ne doprinose tome da Cicipas predstavlja redovnog kandidata za najviši plasman na svim turnirima.

Iako je samo 2020 i naredne godine ostvario bolji plasman (3 kolo), iz godine u godinu se očekuju barem bolji rezultati inače sjajnog Grka – ali će se na to čekati do sledećeg avgusta.

Upitan da li lošije rezultate pripisuje promenama u stručnom timu, Cicipas skoro uvređeno odgovara:

“Ni na koji način ne želim da pripišem krivicu ni jednom članu mog tima. Sve što se dešava na terenu je moja odgovornost – i tamo prikazujem svoj trenutni nivo tenisa. Ako nisam u stanju da izvedem očekivano, onda i ne mogu da pružam dobre rezultate. To je ono što se dešava ovog leta, i ne bih to pripisao bilo čemu specifičnom. Sve je počelo sa lošim nastupima posle Los Kabosa, a naročito u Torontu – u kome me je mučio “džet leg” više nego igde i ikada u karijeri. Meč protiv Gaela Monfisa mi je izuzetno teško pao, kada sam i pomislio da ga predam – ali sam ipak probao da uradim nešto. Poslednja dva meča su tipičan ishod takmičenja na visokom nivou, i na to nemam nikakav poseban komentar”, objašnjava Cicipas.

“Danas je moj protivnik bio bolji, na čemu mu čestitam i ovom prilikom. Smatram sebe za dobrog igrača i nekog koga nije lako dobiti – ali ako ponekad stvari ne funkcionišu – onda je to – to, i idemo dalje sa životom i tenisom. Nadam se da će budućnost nositi bolje dane”, kaže iznureni Cicipas.

“Nisam mogao da ignorišem izraze lica dečice koja su čekala moj autogram. Dirnuli su me u srce, jer tako sam i ja pre više godina na njihovom mestu sanjao o tome da me neki as obraduje svojom pažnjom. Smatram da deca vole da se ugledaju na mene – ne toliko često kao na Rodžera, Rafu ili Novaka – ali svakako dovoljno često. Nešto u meni je reklo da to treba da uradim, i lepo sam se osećao dok sam im delio potpise. Jedan deo mene bi najradije odmah napustio teren, ali sam doneo pravu odluku – i lepo se osećam zbog toga”, objašnjava svoju odluku da se posveti svojim obožavateljima Cicipas – i pored ovako neprijatnog poraza posle veoma dugog meča.

Svoj poraz Cicipas pripisuje raznim faktorima.

“Veoma sam se loše kretao danas, i to je bio moj najveći problem. Iako sam u prvom meču bio dobar u tom registru, u ovom sam bio van balansa i nedovoljno konsistentan da činim ono što sam naumio. Sa druge strane, Strikerov servis je važno “oružje” koje ga je odlično služilo – i ako uđe “u zonu” odserviraće vam nešto posebno. Kao što sam rekao, mučio sam se danas sa kretnjom, i to je bez sumnje najviše uticalo na moj nastup. Teren je verovatno nešto brži nego na Armstrongu – ali to nije opravdanje. Jednostavno nisam dobro osećao lopticu, anticiprao njeno kretanje na vreme – i nisam bio u stanju da se vratim u meč kao toliko puta pre”, zaključuje Cicipas.

(Vuk Brajović)

Bonus video:

02:53

NOVAK JE PRIVILEGOVAN SJAJNIM ŽREBOM, ALKARAZU JE TEŽE Brajović otkrio: Đoković dobio ŠOKANTNO PITANJE na konferenciji za medije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track