TENISKI KLASIK U NAJAVI! Pogledajte šta kaže statistika pred meč Đokovića i Dimitrova - ovo bi moglo da reši pitanje pobednika!
Foto: AP/Dita Alangkara, EPA/Christophe Petit Tesson

pariz

TENISKI KLASIK U NAJAVI! Pogledajte šta kaže statistika pred meč Đokovića i Dimitrova - ovo bi moglo da reši pitanje pobednika!

Tenis -

U sjajnom raspoloženju veliko finale Pariskog Mastersa dočekuju timovi Đoković i Dimitrov, a uz njih i brojni ljubitelji tenisa koji hrle ka Akor Areni sa svojim trobojkama – sa plavom ili zelenom bojom.

Šta god bio konačni rezultat današnjeg meča – veliki ciljevi su ostvareni: Novak je u sjajnoj poziciji da ostane svetski broj 1 osmi rekordni put, pređe čarobnu brojku od 400 nedelja na vrhu u 12 sezona u kojima je bivao na čelu ATP liste – a Dimitrov se približi Top 10 selekciji i ozvaniči svoj veliki povratak u sam vrh svetskog tenisa. Meč Srbina I Bugarina će biti njihov trinaesti – i susret dvojice najstarijih igrača u finalu jednog ATP turnira koji pripadaju Top 20 selekciji u istoriji. Iz dosadašnjih 12 susreta – Novak nosi 11 pobeda, i to dve iz ove godine (Australijen Open i Rim), kao i iz oba prethodna meča u Bersiju 2016. i 2019. Do sada je Novak jednom u istoj sezoni u Parizu osvajao i Rolan Garos i Masters (2021), što je u istoriji pošlo “za reketom” jedino još Andre Agasiju davne 1999.

Novak Đoković, Holger Rune
foto: Andrija Sokovic/Starsport

Novaku je danas na meti 40 Masters trofej, ima 17 uzastopno ostvarenih pobeda, a u finalima ovog nivoa takmičenja ima skor od 39 pobeda i 18 poraza. Ovo je njegovo deveto finale u kome nastoji da osvoji sedmi rekordni Masters u istom gradu, šesti trofej ove sezone i 97. u karijeri (uz skor od 94 pobede i 40 poraza u finalima ATP turnira).

Sa druge strane, Grigor nije stranac u finalima ATP turnira (skor 8-8), a u dosadašnjim nastupima u završnici Mastersa ima savršen skor (pobeda u Sinsinatiju 2017. Protiv Kirijosa, pobeda u Londonu protiv Gofena iste godine). Doduše, čak 111 turnira je prošlo od kada je Grigor podigao trofej na jednom od njih, a današnja eventualna pobeda bi mu bila druga i protiv Novaka i protiv igrača na mestu broj 1 ATP rang liste u karijeri (posle Madrida 2013).

Treći put u karijeri je Dimitrov na istom turniru pobedio više igrača iz Top 10 selekcije (Medvedev #3, Cicipas #6), a kada je to učinio – osvajao je turnire u Brizbejnu 2017 i ATP Zavšnom Mastersu iste godine.

Grigor Dimitrov
foto: EPA/SEBASTIEN NOGIER

Statistika obojice igrača iz dosadašnjih mečeva je sasvim uporediva: Novak je bolji u asovima (42-32) što je bilo presudno da se uopšte i nađe u današnjem finalu, a Dimitrov u procentu prvog servisa (66%-61%). Izjednačeni su po broju osvojenih poena (78%), a Dimitrov je malo uspešniji u procentu poena osvojenih na svoj 2. servis (59% - 57%) i broju osvojenih servis gemova (92% - 90%) i spašenih brejk-lopti (75%-65%). Bugarski as je uspešniji i u registru poena osvojenih na riternu prvog (33%-27%) I drugog (48%--47%) servisa, a samim time I gemovima “na riternu” (25%-19%) kao i po broju konvertovanih prilika za brejk (50%-42%, odnosno 17 od 34 za Grišu, 11 od 26 za Noleta). Ako Novak bude osvojio današnji Masters – pridružiće se Medvedevu (Rim, Majami) i Alkarazu ( Indijan Vels, Madrid) u društvu višestrukih osvajača Mastersa u ovoj sezoni – gde je – uz Sinera (Toronto), Rubljova (Monte Karlo) I Hurkača (Šangaj) do sada osvojio “samo” jedan (Sinsinati, epski meč protiv Alkaraza).

Još jedan set analitike je zanimljiv za preneti uoči velikog finala – a tiče se uspešnosti po narednim parametrima definisanih kroz upoređivanje proseka iz prethodne 52 nedelje ATP turneje i ovoga što su igrači prikazali u Parizu:

Poeni osvojeni iz napada – Đoković u Parizu 24%, godišnji prosek – 25%, a Dimitrov - 25% u Parizu, odnosno 23% tokom 52 nedelje dosadašnje ATP sezone. Procenat konverzije – Đoković 73% u Parizu I tokom cele godine, Dimitrov 71% odnosno 70%. Procenat “ukradenih” poena – Đoković 32% - 36%, Dimitrov 35% - 34% Kvalitet servisa – Đoković 8.1 u oba registra, Dimitrov 8.3 – 8.1 Kvalitet riterna – Đoković 7.8 – 8-0, Dimitrov – 6.7 – 6.6 Kvalitet forhenda – Đoković 8.9 – 9.2, Dimitrov 8-5 – 8-6 Kvalitet bekhenda – Đoković 7.5 u Parizu, 8.4 tokom cele sezone – a Dimitrov – 7.6 u Parizu i 7.4 tokom cele sezone.

Ovi podaci jasno odslikavaju da Novak i Grigor po nivou igre skoro nikada nisu bivali bliži u karijeri, a da se na Novakovoj igri primećuje “adaptacija na trenutne uslove” (o čemu nam je pričao pre 2 dana) odnosno uticaj stomačnog virusa na njegove osnovne performanse. I pored toga, pre današnjeg meča izraziti favorit – ne postoji, osim možda u smislu samopouzdanja baziranom na rezultatima dosadašnjih 12 mečeva (11-1 za Novaka). U ovom slučaju, ova rezultatska razlika zapravo može da predstavlja dodatni motiv “vaskrslom” Dimitrovu da osvajanjem “granastog” trofeja u Parizu ozvaniči svoj ponovni hod ka vrhu i završi sezonu na noti velikog optimizma – nešto što je retko kada do sada uspevao da konvertuje početkom naredne sezone. Novakovi ciljevi su jasni – i za razliku od onih koje gaji njegov protivnik – svi su istorijski, pa samim time i više “na udaru” svih onih koji bi tenis današnjice voleli da učine malo manje predvidivim.

Novak Đoković, Grigor Dimitrov
foto: Printscreen

Šta bi moglo da odluči današnji meč? Pre svega – zdravstveno stanje njegovih aktera (Novak) i nervi (Dimitrov), a zatim – servis i ritern. Grigor će teško dozvoliti Novaku da se izvuče na servis i protiv njega, ali ako naš as bude uspešan u “spot” serviranju – ni tri Dimitrova neće moći da uspe u tom nastojanju, što je velika prednost. Ipak, I Bugarin ima širok asortiman početnih udaraca, i na isti način može nauditi Novaku u daljem toku meča. Očekujemo puno varijacija u razmenama, nadmudrivanja, dropove i slajseve od Dimitrova i strahovitu tranziciju iz defanzive u ofanzivu kod Novaka – a možda i nešto više izlaženja na mrežu kao faktor iznenađenja, dominacije i uspostavljanja kontrole nad prostorom aktivnog terena. Ako stvari ne krenu dobro po obojicu – moguća je I pragmatična duboka defanziva iza osnovne linije kroz koju bi se protivik isčikavao na greške i gubitak ritma i agresivnosti – posle čega sledi kontraudar u kombinaciji servisa, agresivnog otvaranja terena oštrijim udarcima pod uglovima – i ulazak u teren. Ono što će najzanimljivije biti u današnjem duelu je – kako će obojica igrača odgovoriti na inicijalnu strategiju, i šta će biti taj “alternativni scenario” u njihovoj igri u slučaju da stvari ne krenu po planu – pogotovo kod Novaka, iz razloga fizičkih problema.

Napeto, neizvesno – za posmatranje netremice – današnje finale Roleks Pariz Mastersa je praznik sporta i teniski klasik u najavi, i nadamo se da ćete ga pratiti u pravom navijačkom duhu.

Kurir sport / Vuk Brajović

Bonus video:

01:01

Novak i Jelena zaplesali na koncertu Hausera

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track