"NEMA NIŠTA SPECIJALNO U NJEGOVOJ IGRI" Novak se DIVIO Federeru, a Rodžer ga PONIZIO: "Ovo je BEZNAČAJNO, on je kao VEĆINA igrača"
Foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

probudio "zver" u đokoviću

"NEMA NIŠTA SPECIJALNO U NJEGOVOJ IGRI" Novak se DIVIO Federeru, a Rodžer ga PONIZIO: "Ovo je BEZNAČAJNO, on je kao VEĆINA igrača"

Tenis -

Novak Đoković pomerio je sve granice, još jednom je osvojio Završni masters i započeo 400. nedelju na vrhu ATP liste. Dokazao je Nole da je teniski GOAT, a davne 2007. godine retko ko je verovao u njega, pa je tako ponižavajuća izjava Rodžera Federera ostala upamćena.

Novak je posle četiri poraza od Rodžera na startu karijere, pre 16 godina uspeo da savlada Švajcarca po prvi put i to u Montrealu. Do tada je Đoković tek dva puta osvojio set protiv Federera i posle finala Rodžers kupa u kom je Nole slavio sa 7:6, 2:6, 7:6 nije mogao da sakrije oduševljenje. Ipak, i tada je Srbin bio odmeren u izjavama, te je hvalio svog ljutog rivala.

Govorio je Đoković da je savladao "verovatno najboljeg tenisera ikada" i dodao je da ni Rodžer ne može baš sve da osvoji. Švajcarac se nije ni osmehnuo, već je u razgovoru sa novinarom ponizio Novaka Đokovića.

Novinar: Igrao si protiv njega ranije. Šta misliš koliko je napredovao?

Federer: Igrao sam četiri puta pre toga sa njim i nijednom nisam izgubio.

Novinar: Ako gledamo širu sliku i tvoje ciljeve za ovu godinu, koliko je značajan ovakav poraz? Da li je uopšte značajan?

Federer: Ovo je beznačajno ha-ha.

Novinar: Kako cenite njegov stil igre, možda je malo sličniji vašem nego Rafinom?

Federer: Ne, ne previše. Mislim, igra kao većina drugih igrača. Znate, stabilan je sa osnovne linije i ima dobar servis. Ali, kao sam on, nema ništa specijalno u njegovoj igri. Uvek igra predvidljivo, što je dobra stvar. Imali smo neke dobre poene, dobro se kretao, dobro 'pomerao' lopticu. Zapravo uživam da igram protiv njega.

Dakle, iskoristio je priliku Rodžer da udari po Đokoviću, a ponizio ga je i nešto kasnije kada ga je iste godine savladao u finalu US Opena. Tada je rekao da je poraz u Kanadi bila posledica "samo lošeg dana", dok je čak u više navrata napao i srpsko tenisera zbog "ludog ponašanja".

Poslednji u nizu skandala desio se posle polufinala Australijan opena 2008. godine kada je Đoković sa 3:0 počistio Federera. Tada je Švajcarac pobesneo, pa je ubeležen i ovaj razgovor.

Novinar: Možeš li da izmeriš koliko je napredovao? Da li je toliko napredovao?

Federer: Ne, igra prilično isto u poslednjih devet meseci ili godinu dana. Ima dobar početak godine. Ovde se sve svodi na par poena. To sam vam rekao pre, to se desilo i danas.

Novinar: Imali ste brejk prednosti u prvom setu. To je bio trenutak kada je trebalo...(Federer prekida novinara, prim. aut.)

Federer: Svi znamo da bi sve bilo drugačije da sam bolje servirao danas. Naravno, i dalje je mogao da me pobedi, ali okolnosti bi bile skroz drugačije. Ne bi igrao tako opušteno u drugom setu. Obično ne igra tako. To je bilo nesrećna okolnost za mene. Znate, dva puta platite za istu stvar, ne samo da izgubite prvi, nego i drugi set. Propustio sam previše prilika i u trećem setu. Ali, kao što sam rekao, imao je dobre udarce, dobre servise i spasao se.

Uz to, Rodžer je naveo da finale neće ni gledati i bilo je primetno da ga je Đoković "izbacio iz takta" svojom igrom.

Kada se sve sabere i oduzme, na startu karijere Novak je izuzetno cenio Federera, a Rodžer mu je vraćao konstantnim ponižavanjem. Da li se sada pokajao što je probudio "zver" u srpskom teniseru? Verujemo da jeste!

Kurir sport / Mondo

BONUS VIDEO:

00:14

Novak i Goran Ivanišević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track