OMAŽ ĐOKOVIĆU I IVANIŠEVIĆU! Umetnik iz Hrvatske ODUŠEVIO PLANETU: Napravio REMEK DELO posvećeno Novaku i njegovom treneru! (FOTO)
Foto: EPA Alessandro Di Marco, AP Alberto Pezzali, Privatna arhiva Mario Dimić

spektakularno

OMAŽ ĐOKOVIĆU I IVANIŠEVIĆU! Umetnik iz Hrvatske ODUŠEVIO PLANETU: Napravio REMEK DELO posvećeno Novaku i njegovom treneru! (FOTO)

Tenis -

Saradnja Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića već godinama privlači veliku pažnju svih u regionu.

Srpski teniser i hrvatski trener zajedno su pokorili planetu i stigli do brojnih trofeja i rekorda, te je i njihov odnos pod budnim okom javnosti. Umetnik i profesor likovnog iz Koprivnice, Mario Dimić, rešio je da talenat koji ima uloži u rad koji je posvetio Đokoviću i Ivaniševiću. Remek delo nastalo ove godine predstavlja portret Ivaniševića i Đokovića urađen kolaž tehnikom sa pregršt sitnih i fenomenalnih detalja i oduševilo je javnost, a Mario Dimić je u razgovoru za Kurir otkrio više detalja o celoj priči.

Novak Đoković, Ivanišević Đoković Kolaž
foto: FOTO: Privatna arhiva Mario Dimić

Kako ste došli na ideju da napravite rad posvećen Ivaniševiću i Đokoviću?

- Godinama pratim ATP i Đokovića. Posle osvojenog trofeja na US Openu i rekordne 24 titule došao sam do ideje da napravim ovaj rad.

Koliko Vam je vremena trebalo?

- Trebalo mi je mesec dana po 3, 4 sata svaki dan jer se radi o zahtevnoj tehnici i likovno i u tehničkom smislu. U ovom slučaju sadržaj rečenica i tekstovi koje sam lepio su nebitni. Različitim fontovima slova sam hteo dočarati realističnost i ekspresiju lica. Ovakvom tehnikom se retki bave jer je potrebno umetničko akademsko obrazovanje smera grafika. Tehnikom se bavim od 2014. kada su nastali radovi Mislilac, Poljubac, Zvezdana noć i Krik, a 2017. Cro Cop.

Šta imate u planu da uradite sa tim radom?

- Napravio sam ga iz svojih umetničkih potreba, da spojim umetnost i sport. Radim iz svojih uverenja i umetničkih potreba. Kome se sviđa moj način rada dobro mi došao. Drago mi je što će ovaj rad preko vašeg portala videti i šira publika u Srbiji.

1 / 8 Foto: FOTO: Privatna arhiva Mario Dimić

Recite nam nešto više o sebi, koliko godina imate, kojim poslom se bavite, da li navijate za Novaka Đokovića?

- Imam 48 godina, Završio sam Akademiju likovnih umetnosti u Zagrebu (pedagoški i grafički smer) i već 21 godinu predajem likovnu kulturu u Osnovnoj školi (dve škole u okolini Koprivnice). Đokovića pratim već godinama i iskreno teško doživljavam poraze.

Kakve su bile reakcije javnosti na Vaš rad?

- Nemam pojma jer je rad prvi put izložen u izlogu Koprivničke biblioteke koja se nalazi na trgu. Umetnici kao i sportisti su jako gordi jer se ulažu velike emocije. Teško primamo loše kritike ali bih voleo znati kako će reagovati građani i navijači Đokovića na vašem portalu.

Imate li u planu da napravite još neki sličan rad?

- 2017. godine sam napravio Cro Copa u pozi legendarnog levog "high kicka". Već dugo vremena imam ideju za izložbom portreta sportista iz naše regije (Hrvatske i Srbije) kada slave uspehe zbog stanja emocija na njihovom licu.

Cro Cop
foto: FOTO: Privatna arhiva Mario Dimić

Imate li neku poruku za Gorana Ivaniševića i Novaka Đokovića?

- Ostanite istrajni u saradnji i oborite apsolutno sve rekorde.

Detalji o umetničkom delu

Naziv dela: Grend slem GOAT

Rad je nastao 2023. kao umetnička potreba posvete teniskim idolima Goranu Ivaniševiću i Novaku Đokoviću osvajaču rekordne 24 Grend slem titule.

Iznad portreta Gorana i Novaka kolažiran je trofej sastavljen od sva četiri Grend slema koje je Đoković osvojio najmanje po 3 puta:

Leva ručka: Australian Open (10)

Vrh trofeja: Vimbldon (7)

Sredina: Rolan Garos (3)

Desna ručka: US Open (4)

Gem 15:40 postao je simbol mentalne i psihičke snage kada je Novak spasio dve meč lopte protiv Federera i kasnije pobedio sa 3:2 u setovima u antologijskom finalu Vimbldona 2019. (7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12)

Broj 400 označava nestvarni 400-tu nedelju koju je Đoković 20.11.2023. započeo kao najbolji teniser sveta i svih vremena (Federer 310, Sampas 286, Lendl 270, Konors 268, Nadal 209, Agasi 101).

Rad nije slučajno nastao u tehnici kolažiranja novinama jer se istom tehnikom bavim od 2014. godine kada su nastali radovi Mislilac (Rodin), Krik (Munh), Poljubac (Rodin), Zvezdana noć (van Gog), Portret žene (Modigliani), Gospođice iz Avinjona (Pikaso).

Da li se vama sviđa ovo umetničko delo u kom su predstavljeni Novak Đoković i Goran Ivanišević?

Kurir sport

BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track