ZVER(EV) POJEO ALKARAZA! Nemac posle epskog meča izbacio Karlosa i zakazao spektakl u polufinalu Australijan opena
Foto: WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

austalijan open

ZVER(EV) POJEO ALKARAZA! Nemac posle epskog meča izbacio Karlosa i zakazao spektakl u polufinalu Australijan opena

Tenis -

Karlos Alkaraz je poražen u Australiji! Posle epskog meča u četvrtfinalu AO Aleksandar Zverev je bio bolji od svetskog broja dva sa 3:1 (6:1, 6:3, 6:7, 6:4).

Neverovatno - reč koja najbolje opisuje šta smo gledali u Melburn parku! Nije tolika senzacija sama pobeda nemačkog asa, koliko je čudo rezultat prva dva sata, sama igra, nadrealni preokreti...

Karlos Alkaraz, Aleksandar Zverev
foto: Profimedia

Na terenu je praktično od prvog servis gema pa do finišta trećeg postojao samo jedan igrač. Zverev se pitao za sve, a onda je bespotrebno zakomplikovao "život".

Prva dva seta su bila demonstracija sile. Trajali su po pola sata i rešio ih je Zverev u svoju korist sa 6:1 i 6:3.

Vodio je nemački as 5:2 u trećem setu, ali je brzopletim odlukama vratio rivala u život. U taj brejku je reč uzeo - Karlos Alkaraz. Prvo je gubio 2:0, a onda vezao 7 poena i dominantno došao do epskog povratka u meč.

Karlos Alkaraz
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

A, onda neverovatni potezi Zvereva u četvrtom setu za veliku pobedu. Jednu od najvećih u karijeri.

Na 4:4, Aleksandar pravi veliki brejk i u narednom setu dobrim servisima dolazi do seta i ujedno meča.

Ovaj poraz ujedno znači da Alkaraz ostaje bez šansi da posle Australijan opena preuzme čelno mesto ATP liste od Novaka Đokovića.

U polufinalu Zvereva čeka Danil Medvedev, koji je ranije bio bolji od Huberta Hurkača posle velike borbe (3:2). Još jedan spektakl u najavi.

Podsećamo, u drugom polufinalu igraju Đoković i Siner.

Evo kako je izgledao tok meča

6:4 - Kraj meča. Najveća pobeda Zvereva u karijeri.

5:4 - Brejk! Zverev servira u narednom gemu za pobedu! Pao je potpuno Alkaraz u ovom gemu i došao ponovo na ivicu poraza.

4:4 - Servis je sada velika prednost obojice igrača. Imao je Aleksandar 40:0, izgubio tri poena... Posle velike borbe (dva izjednačenja), ipak, je sačuvao svoj servis.

3:4 - Uzvraća istom merom i Alkaraz. Lagano dobija i svoj servis gem. Posle početnih brejkova, kvalitetni servisi na obe strane.

3:3 - Ni ne pomišlja na predaju nemački as, nije imao previše problem da dođe do novog gema.

Karlos Alkaraz
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

2:3 - Vrhunski tenis Alkaraza! Kao da je od finiša treće seta na teren izašao neki drugi Karlos...

2:2 - Velika borba u ovim momentima. Diže se malo i Zverev nakon što je pao u igri u finišu prethodnog seta.

1:2 - Magija u režiji Alkaraza u ovim momentima. Neverovatni udarci sevaju na sve strane, a Španac igra kao preporođen.

1:1 - Odmah vraća Alkaraz brejk! Slabiji servis obojice na početku ovog seta. Čist volej je promašio Zverev i to ga je koštalo gubitka servisa.

1:0 - Brejk! Pa, šta sve nećemo videti ovog popodneva (noći) u Melburnu?! Nemac fantastično počinje četvrti set.

Karlos Alkaraz, Aleksandar Zverev
foto: Profimedia

Četvrti set

Verovali ili ne: U taj-brejku je Alkaraz gubio 2:0, a onda je vezao 7 poena i došao do 7:2.

6:7 - Čudo! Alkaraz se vraća! Osvaja taj-brejk (7:2) i smanjuje na 2:1 u setovima. Neverovatno šta je uspeo da "izvuče" Karlos... Neverovatno! Gubio je 5:2 u ovom setu, delovalo je kao da samo čekamo kraj meča...

6:6 - Od 5:2 do taj-brejka u trećem setu. Dobili smo pravi spektakl u Melburnu. Da li ćemo gledati i dalje Karlosa Alkaraza u Australiji - saznaćemo vrlo brzo.

6:5 - Prekida Zverev seriju rivala od tri dobijena gema. Alkaraz ponovo servis za opstanak u meču. Treći put danas je u takvoj situaciji.

Aleksandar Zverev
foto: James Gourley / Shutterstock Editorial / Profimedia

5:5 - Pa, ovo je neverovatno. Šta se sada dešava sa Zverevom? Bio je na korak od velike pobede, ali je serijom jako loših izbora udaraca zakomplikovao situaciju u trećem setu. Naravno, kapa dole za Karlosa za nekoliko genijalnih poena koje je odigrao.

5:4 - Au, brejk! Vraća se Alkaraz! Posle velike borbe oduzima servis Zverevu. Neverovatno kako se "izvlači" Španac. U narendom gemu servira za izjednačenje.

5:3 - Odložio je kraj, za verovatno jedan gem, španski as... Govor tela mu je loš, moraće da izvuče nekog "keca iz rukava" u narednom gemu.

5:2 - Nije ovo dan za Alkaraza. Ništa mu ne polazi za rukom, a na drugoj strani mreže ima izuzetno raspoloženog rivala.

Karlos Alkaraz
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

4:2 - Uzima Karlos gem na svoj servis, ali moraće i da vrati brejk ako ne želi da završi učešće u Melburnu već u četvrtfinalu.

4:1 - Osigurava brejk prednosti koji je ostavio u prethodnom gemu. Jako blizu velike pobede Aleksandar.

3:1 - Novi brejk! Alkaraz pred ispadanjem! Izuzetno teški trenuci za španskog tenisera u ovim momentima.

2:1 - Neverovatni procenti Zvereva prilikom servisa. Još uvek nema nijedan izgubljeni gem na svoj servis.

Karlos Alkaraz
foto: Martin KEEP / AFP / Profimedia

1:1 - Prekida Karlos veliku seriju rivala koji je osvojio pet uzastopnih gemova. Međutim, i dalje je preokret mnogo daleko...

1:0 - Da nam je neko ovo rekao pre početka meča... Na terenu "postoji" samo jedan igrač. Karlos ima jako malo vremena da se trgne.

Treći set

6:3 - Drugi set za Zvereva! Novi brejk za Aleksandra i velika prednost. Šta se ovo dešava sa Karlosom Alkarazom? Na korak je od eliminacije sa AO.

Karlos Alkaraz, Aleksandar Zverev
foto: Profimedia

5:3 - Ma, neverovatno šta radi Zverev! Kakav tenis! Jako blizu je drugog dobijenog seta i velike prednosti na ovom meču.

4:3 - Brejk! Zverev oduzima servis Alkarazu! Neverovatno uporni Nemac uspeo je da "izvuče" gem u kome je gubio 40:30...

Karlos Alkaraz, Aleksandar Zverev
foto: Profimedia

3:3 - Dve brejk lopte propušta Alkaraz! Imao je Španac priliku da dođe do velike prednosti u drugom setu, ali je Zverev odigrao tri fantastična poena u ovom gemu i to kada je bilo najpotrebnije.

2:3 - Odlični servisi u drugom setu na obe strane. Alkaraz je značajno podigao nivo igre, pa imamo pravi spektakl u Melburnu.

Karlos Alkaraz, Aleksandar Zverev
foto: Profimedia

2:2 - Vrhunski tenis Nemca! Vrhunski! Novi servis gem koji dobija s na impresivan način, sa nulom.

1:2 - Odličan servis gem za Alkaraza. Konačano je došao do kvalitetnog početnog udarca.

1:1 - Drži i dalje visok nivo igre Zverev. Bez problema dolazi do prvog gema u drugom setu na svoj servis.

0:1 - Videćemo da li ovaj početak drugog seta znači veliku promenu u igri Alkaraza. Tek drugi gem na meču koji dobija španski teniser.

Karlos Alkaraz, Aleksandar Zverev
foto: Profimedia

Drugi set:

6:1 - Zverev je pregazio Alkaraza u prvom setu koji je trajao samo 29 minuta. Neobjašnjivo loše izgleda drugi tenisera sveta na ovom meču. Primera radi, juče je prvi gem na meču Đoković - Fric trajao čak 16 minuta.

5:1 - Ovo je već surovo! Drugi brejk na meču koji pravi Aleksandar Zverev i posle nešto više od 25 minuta dolazi na korak od prvog seta.

4:1 - Odličan tenis Zvereva! Milina je gledati kako Nemac izgleda na terenu. Za samo 18 minuta igre već je osvojio četiri gema.

Karlos Alkaraz, Aleksandar Zverev
foto: Profimedia

3:1 - Uz dosta muke Karlos dolazi do svog prvog gema na meču. Došao je Zverev do 40:40, ali dva dobra poena rivala značila su da nema novog brejka.

3:0 - Potvrđuje Zverev brejk! Loša igra Alkaraza na početku meča, moraće Španac mnogo toga da popravi...

2:0 - Šok za Alkaraza na startu meča! Očajno je servirao Španac i omogućio rivalu da odmah stekne osetljivu prednost!

1:0 - Bez većih poteškoća nemački teniser osvaja prvi gem na meču! Sjajno je servirao Zverev i prilično lako poveo sa 1:0.

Prvi set:

- Teniser su izašli na zagrevanje!

- Meč je konačno gotov!

Uspela je Kineskinja Dženg da napravi preokret i potom slavi protiv Ruskinje Kalinskaje sa 6:7 (4), 6:3, 6:1.

- Moraćemo još da sačekamo...

Susret Zvereva i Alkaraza kazni s obzirom da svoj meč nisu završile Kalinskaja i Dženg. Na tom meču je u toku 3. set.

- Komentar teniskog stručnjaka pred ovaj meč...

- Medvedev se plasirao u polufinale Australijan opena...

Uoči meča:

Želi 20-godišnji Alkaraz da obezbedi svoje peto Gren slem finale u karijeri i time postane peti igrač u Open eri koji je pre navršene 21 godine uspeo da dođe do poslednjih četiri na sva četiri Grend Slema, ali u toj misiji mladog Španca neće čekati nimalo lak zadatak.

Iako je u njihovom poslednjem četvrtfinalnom susretu na Slemu u Njujorku prošle godine Karlos bio bolji od Saše Zvereva, Nemac je taj koji je odneo pobedu u njihovom poslednjem meču, za završnom Mastersu sezone u Torinu i time stekao prednost od 4-3 u međusobnim okršajima.

Karlos Alkaraz
foto: EPA Joel Carrett

Tradicionalno uspešniji na tvrdoj podlozi (pobede u Beču, Akapulku i Torinu i samo taj poraz u Njujorku) Zverev ovde takođe juri svoje drugo polufinale, odnosno sedmo na Slemovima – a zanimljivo je da nikada do sada nije pobedio Top 5 igrača u ovoj fazi takmičenja na jednom od 4 najveća turnira sezone, izgubiviši čak 10 istih, odnosno tri na Australijan Openu.

U poređenju sa njim, mlađi Alkaraz protiv Top 10 igrača ima skor od 6-5 na Grend Slemovima i ukupno 23 pobede i 15 poraza na ATP turneji – jer je do sada ovo tek njegov treći nastup u Melburnu i dvanaesti na Slemovima.

Zverev, Aleksandar Zverev, Saša Zverev
foto: Marco Canoniero / Shutterstock Editorial / Profimedia

- Sjajan je igrač. Pobedio je odlične igrače na ovom turniru. Očigledno volim da igram protiv njega. Uvek imamo teške bitke. Moram da budem na najboljem nivou. Gurao me je da igram i dam 100 odsto svaki put. Poslednji put sam izgubio od njega. Moram da budem fokusiran, da poboljšam nivo iz tog meča. Uživaću u četvrtfinalu. Mislim da će to biti dobar meč - rekao je Alkaraz pred ovaj meč.

Podsetimo, Danil Medvedev ostvario je plasman u polufinale, pošto je pobedio Huberta Hurkača sa 3:2 u setovima. Njega potom očekuje duel sa pobednikom između Alkaraza i Zvereva.

Kurir sport

Bonus video:

00:20

Melburn, Australijan open, navijači, tenis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track