VELIKI NOVAKOV RIVAL PRVI PUT GOVORIO O SVOM POREKLU: Deda i majka su mu bili poznati sportisti iz Rusije, ali je on izabrao Grčku
Foto: Profimedia

tajna

VELIKI NOVAKOV RIVAL PRVI PUT GOVORIO O SVOM POREKLU: Deda i majka su mu bili poznati sportisti iz Rusije, ali je on izabrao Grčku

Tenis -

Stefanos Cicipas, trenutno je osmi teniser sveta. Poznato je da igra za Grčku i da ga u toj zemlji doživljavaju kao nacionalnog heroja, međutim on ima i ruske korene.

Stefanos Cicipas
foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

Majka Stefanosa Cicipasa, Julija Saljnikova kao mlada je igrala tenis, a njegov deda Sergej Saljnikov bio je član reprezentacije SSSR u fudbalu koja je osvojila olimpijsko zlato u Melburnu 1956. godine.

– Ruski pasoš imam od dana rođenja – odgovorio je na pitanje da li je ikada imao ponudu da uzme državljanstvo ove zemlje i nastavio:

– Ja sam rođen u Grčkoj, uvek sam se osećao kao Grk i uvek sam ponosan na to. Ali sam ponosan i na ruski deo porodice. To je zemlja sa velikom kulturom i istorijom globalne važosti. Uvek sam poštovao svoje korene.

Stefanosova Majka Julija otkrila je novinaru moskovskog „Sportekspresa“ da je Rusija pre desetak godina na juniorskom Vimbldonu ponudila Cicipasu novac da zaigra za tu zemlju. Ali, kako mu je ponuđeno više nego vodećim ruskim juniorima tog doba, ponuda je odbijena kao nefer prema njima.

– Sećam se da su moji roditelji pričali nešto o tome kada sam imao 16 godina, ali ja nikada nisam znao koliko je to bila ozbiljna ponuda. U to vreme sam razmišljao samo o mojoj igri.

Stefanosov deda Sergej Saljnikov bio je fudbaler Spartaka iz Moskve, a unuk nikada nije bio na stadionu tog čuvenog kluba.

- Voleo bih da dođem da gledam njihove utakmice. Voleo bih i da dobijem njihov dres. Kao mali sam imao ceo komplet. Jednom sam na internetu kupio Adidasov dres sa Olimpijade u Melburnu gde je moj deda bio šampion. Još uvek ga imam.

Stefanos Cicipas
foto: Richard Callis/SPP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zanimljivo, veliki broj tenisera ruskog porekla zauzima visoke pozicije u svetu. Tu se pre svega misli na igrače kao što su: Danil Medvedev, Andrej Rubljov, Karen Hačanov, Aslan Karacev i Roman Safijuljin koji igraju pod zastavom Rusije. Ali, tu su i Stefanos Cicipas kojem je majka Ruskinja, Aleksander Zverev igra za Nemačku, ali su mu roditelji Rusi, kao i Denisu Šapovalovu (Kanada), Aleksandru Bubliku i Aleksandru Ševčenku (Kazahstan), Alekseju Popirinu (Australija), a i Alehandro Davidovič Fokina ima rusko poreklo. Svi oni su u prvih 60 na svetu.

– Mislim da je to posledica sovjetske discipline. Ja ne znam mnogo o tome, ali je vidim kod moje majke. Oni su jaki, disciplinovani i spremni na žrtvovanje da bi ostvarili svoje ciljeve. To je bilo i deo mog vaspitavanja kada sam bio dečak – objasnio je Stefanos Cicipas.

Kurir sport/Sportekspres

00:30

Australijan open, Novak Đoković, navijači, Melburn, tenis

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track